Експерти з питань освіти прокоментували проект МОН про індивідуальні форми навчання

Експерти з питань освіти прокоментували проект МОН про індивідуальні форми навчання

У Міністерстві освіти і науки обговорюється проект про індивідуальні форми навчання. Експерт з питань освіти Українського інституту майбутнього Микола Скиба та радник міністра освіти і науки Оксана Макаренко в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вранці" прокоментували, чи має цей освітній проект переваги.

Ведучий:

Дмитро Хоркін

"Цей нормативний акт передбачає організацію отримання повної загальної середньої освіти або вдома, або в інших формах. На сьогодні цей документ видається компромісним. Він намагається задовольнити потреби тих, хто хоче навчатись поза школою, тому що щось не задовольняє або немає змоги відвідувати, наприклад, за станом здоров'я", ─ зазначив Микола Скиба.

"Базовий закон про освіту, який вже був прийнятий у парламенті, розширив можливості для індивідуального навчання. Якщо раніше на екстернаті могли перебувати виключно діти за медичними показниками. Щодо тих, хто хотів навчати дітей вдома за якихось інший причин, це було обмежено", ─ прокоментувала Оксана Макаренко.

Радник міністра освіти і науки додала, що "зараз закон дозволяє різні форми навчання: сімейне навчання, педагогічний патронаж і екстернатна форма. Для того, щоб деталізувати це, необхідно визначити, в який спосіб оцінювати, чи опанувала дитина державний стандарт, як перевіряти це і з якою частотністю. Крім того, реформа освіти передбачає інклюзивне навчання".

Нагадаємо, у Міністерстві освіти і науки планують узаконити отримання шкільного атестата прискорено, самостійно, вдома або в лікарні, тобто не відвідуючи школу. В Міносвіти обговорюється проект про індивідуальні форми навчання, який може стартувати вже з наступного року.

Прослухати повну версію розмови.