У музеї Ханенків відбудеться екскурсія для незрячих та слабозорих людей

У музеї Ханенків відбудеться екскурсія для незрячих та слабозорих людей

У музеї Ханенків сьогодні, 3 грудня, у Міжнародний день людей з інвалідністю стартує екскурсія для незрячих і слабозорих людей.  Про те, як київські музейники допомагають побачити мистецтво на слух і дотик в програмі "Культура.Live" розповіла  авторка екскурсії для незрячих у Музеї Ханенків Катерина Гоцало.

"Наш попередній проект мав назву "Абетка мистецтва", але він орієнтувався на незрячих та слабозорих дітей. Сьогодні ми хочемо розширити його і залучити більш дорослих людей. Ця аудіо екскурсія розповідає не лише про живопис, а про мистецтво загалом, тобто й про скульптуру та декоративно-прикладне мистецтво також. Дана програма поки буде концентрована на західно-європейській частині мистецтва, але згодом, ми розширимо її ще й азійським мистецтвом",  говорила Гоцало.

Авторка екскурсії розповіла, що дуже важливо послідовно розповідати слухачам від конкретного до детального: від опису залу, де приходить екскурсія, до конкретного твору мистецтва. Крім того, не варто вживати складні описи чи слова, адже є люди, що незрячі від народження, тому їм важко уявити щось, що вони ніколи не бачили.

"На жаль, на сьогоднішній день ми поки не можемо дозволити торкатися абсолютно всіх експонатів, адже багато з них зроблені з дуже тендітних матеріалів, але, зазвичай, ми даємо помацати матеріали, з яких зроблені певні скульптури чи твори мистецтва. Таке відчуття матеріалу й форми дає слабозорим та незрячим людям уявлення про даний предмет та відчуття, ніби вони його побачили", — говорила Гоцало.

Також, Катерина Гоцало розповіла, що намагається апелювати до внутрішнього емоційного тексту відвідувачів. На екскурсії говорять саме про емоції, які відчуваються в тих чи інших творах мистецтва, адже саме так і розкривається зміст твору.

Нагадаємо, сьогодні, 3 грудня о 12 годині в Музеї Ханенків відбудеться екскурсія для незрячих та слабозорих людей.

Фото взяте з ФБ Музей Ханенків

Прослухати детальніше можете за посиланням