"Укрпошта" не припинить доставляти пенсії, уряд не дозволить - експерт

"Укрпошта" не припинить доставляти пенсії, уряд не дозволить - експерт

 

"Укрпошта" має виконувати свої соціальні функції, вона не зможе припинити доставляти пенсії, переконаний Олег Пендзин. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він прокоментував інформацію про припинення доставки пенсій "Укрпоштою".

 

"Жодним чином "Укрпошта" не припинить доставляти пенсії для пенсіонерів. Це їй просто не дозволить зробити уряд. Це державне підприємство, органом управління якого є Кабінет міністрів. З цього приводу прем'єр-міністр вже висловив свою позицію, де сказав, що якщо у керівника "Укрпошти" інша точка зору, ніж в уряду, то єдине, що він може зробити − це зібрати всю свою команду і написати заяву про звільнення. Тому жодних питань з природу виконання "Укрпоштою" своєї соціальної функції, тобто доставки пенсії пенсіонерам, не може бути. Це, що зараз відбувається, це намагання монополіста витягнути додаткові кошти для своїх доходів через збільшення тарифу на доставку пенсії, які має їй сплачувати пенсійний фонд. Я в цьому нічого, крім економічного шантажу, не вбачаю", − прокоментував виконавчий директор Громадської спілки "Економічний дискусійний клуб" Олег Пендзин.

 

Експерт зауважує, що "Укрпошті" потрібно краще думати про те, як підвищувати  якість надання послуг і створювати умови, щоб люди мали можливість вибирати між "Укрпоштою" та іншими підприємствами, що надають аналогічні послуги.

 

"Має бути вільна конкуренція на ринку, що дасть можливість отримувати відповідний рівень послуг та ціну на них", − вважає він.

 

Пендзин зазначає, що "Укрпошта" користується приміщеннями, вартість оренди складає 1 гривню.

 

"Ці приміщення не розташовані на окраїнах міст. Вони розташовані в центрі. До того ж, "Укрпошта" має право суборенди і активно здає зайві площі комерційним структурам. І далеко не по 1 гривні. Тому держава, незважаючи на економічні труднощі в країні, надає "Укрпошті" зовсім не погані доходи задля того, щоб вона виконувала свою роботу та свої соціальні функції. А соціальна функція пошти − це власне забезпечення людей не тільки пенсіями. У віддалених куточках для людей часто єдиною змогою підтримувати контакт з зовнішнім світом є поштове відділення та листоноша. Тому це ще одна суттєва соціальна функція "Укрпошти", яку вона обов'язково має виконувати", − додає він.

 

Нагадаємо, генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський заявив, що з 1го січня не доставлятимуть пенсії, закриють 5-7 тисяч стаціонарних відділень, звільнять частину адміністративного та виробничого персоналу. Також він додав, що компанія зосередиться на побудові поштово-логістичного та фінансового бізнесу в містах, а також там, де це доцільно і вигідно.

Прослухати повну версію розмови.

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.00!