Причини затримання Тармазова ще треба встановити - Юрій Ніколов

Причини затримання Тармазова ще треба встановити - Юрій Ніколов

Причинно-наслідковий зв'язок  затримання Олексія Тамразова при спробі дати хабаря ще треба встановити. Згодом ми дізнаємося, що це були за гроші, для кого призначались і взагалі, яким все це чином відбулося.

Затримання на хабарі в розмірі 200 тисяч доларів колишнього топ-чиновника "Укргазвидобування" Олексія Тамразова. Цей інцидент прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" редактор сайту "Наші гроші" Юрій Ніколов.

На фото: Юрій Ніколов

Скажіть, будь ласка, пане Юрію, тут і сам факт: пропозиції хабаря є, звичайно дуже цікавим; з іншої сторони тут цікава біографія Олексія Тамразова. Тому що людина побувала у різних організаціях, і навіть йому закидають участь у організованому злочиному угруповані. Потім він доріс до високого чиновника і навіть став членом Автомайдану під час Революції Гідності. Як такі люди уміть утримуватися за будь-яких обставин у нашому житті, але рано чи пізно попадаються на таких речах хабар?

Юрій Ніколов: На скільки я розумію, Олексій Тамразов має дуже авантюрний склад характеру, оскільки побував у дуже різних історіях, дуже різних контекстах, навіть був гонщиком у автокоманді Януковича молодшого. Звісно, це непересічна біографія непересічної людини. Досить давно ми слідкуємо за історіями "Укргазвидобування" і "Нафтогазі". Для мене було, справді, дуже дивно, що Олексія Тамразова затримали на спробі дати хабаря. Я думаю, згодом ми дізнаємося що це були за гроші, для кого призначались і взагалі яким все це чином відбулося. Оскільки про вчорашні події ми знаємо виключно з повідомлень Генерального прокурора Юрія Луценка, до якого довіри, особисто у мене, вже немає дуже давно.

Тобто у цьому повідомленні можна ще сумніватися?

Юрій Ніколов: Абсолютно. Я вірю, що існують 200 тисяч доларів. Я вірю, що існує Олексій Тамрезов. Я вірю, що він затриманий. Але причинно-наслідковий зв`язок і оцінка цих подій може бути абсолютно інша, не та, що у Генерального прокурора. Юрій Луценко за останні роки своїми діями довів, що він – людина, яка абсолютно безвідповідально ставить до  правдивості слів.  Скажу так толерантно це назву, щоб він не подав позов.
Гаразд, давайте припустимо, що це все таки правда. Як будуть розвиватися далі події, як вони мали б розвиватись?
Виходячи з того, що відбувалося напередодні, за кримінальним провадженням, я думаю, що події будуть розвиватися у тому напрямку, що Генеральний прокурор і представники генеральної прокуратури будуть і надалі добиватися, аби Олексій Тамразом став бідніший, а син якогось слідчого став багатшим на якийсь автомобіль. Цієї весни відбулася нова історія пов`язана з Тамразовим. Він досі займається бізнесом, тобто постачанням дизельного палива та бензину в Україну. Фіскальна служба знайшла податкові недоплати трирічної давнини. Завела справу і звинуватила його, що була нестача за податковими платежами на 8 млн. гривень. І тут відбувається така історія: слідчий отримав дозвіл на арешт дизпалива та бензину цієї фірми на 140 мільйонів гривень. Тобто ви розумієте, щоб погасити борг у розмірі 8 мільйонів гривень, слідство арештовує паливо на 140 мільйонів гривень, - різниця у 17 разів. Це безпрецедентна і нахабна річ, яка лізе в очі, оскільки всі розуміють, що “неспівмірний” такий арешт. І неофіційно Олексій Тамразом почав отримувати такі натяки, що це питання можна якось закрити. Ну ось це, зрештою, вилилось у вчорашній арешт.

Нагадаємо, колишнього першого заступника правління газвидобування, засновника видання Інсайдер Олексія Тамразов. Затримали при спробі віддати 200 тисяч доларів хабаря прокурору Генеральної прокуратури України, про це повідомив очільник ГПУ Юрій Луценко на своїй сторінці у фейсбук. Давав він цей хабар за сприяння у знятті арешту майна у кримінальному провадженні пов`язаному у злочинній діяльності Януковича Віктора Федоровича, екс-Президента України, - написав Юрій Луценко.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по будня з 13.00 до 15.00!