Юрій Іваненко: намагаємося привернути увагу до ромського горя - Калітраш

Юрій Іваненко: намагаємося привернути увагу до ромського горя - Калітраш

2 серпня - Міжнародний день голокосту ромів. У ніч з 2 на 3 серпня 1944  року у таборі смерті Аушвіц-Біркенау у газових камерах було знищено 2897 громадян цієї національності.

Про цю подію в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" розповіли голова Міжнародної громадської організації ромів "КЕТАНЕ" та Ромської ради України Юрій Іваненко та голова громадської організації "Добробут" Олена Фюдр.

Коли інформація про знищення ромської громади стала відома широкому загалу?

Юрій Іваненко: 1996 року голови громадських організацій ромів з 10 країн Європи та США ухвалили Декларацію проголошення 2 серпня Днем пам’яті про винищення ромів. Досі достеменно невідома загальна кількість загиблих у Калітраш. Так ми називаємо геноцид проти ромів, з ромського це слово означає "чорний жах". Причина у тому, що нацисти не вели обліку розстріляних, повішаних, утоплених, замордованих.

Для того, щоб привернути увагу до Калітраш, ми організували жалобний мітинг у Національному історико-меморіальному заповіднику "Бабин Яр", покладання жалобного вінка на Дніпрі. Третій захід ми організували для того, щоб привернути увагу до цієї події - це буде вечір пам'яті "Циганські романси над Дніпрому" у Маріїнському парку. Будуть виступать ромські колективи з усіх куточків України.

Чи має право на існування такий термін, як циган, "циганський романс"?

Юрій Іваненко: не має значення, як ви скажете - роми або цигани, головне - ставлення до людини.

Олена Фюдр:
1971 року в Лондоні відбувся перший Всесвітній конгрес, на якому був створений Міжнародний союз ромів, який об'єднує ромські громадські організації 42 країн світу. Було затверджено назву етносу – "рома", замість назви "цигани", що використовувалася раніше. Але у побуті роми не називають себе "ромами". Якщо брати правозахисну складову, то можна притягнути до кримінальної відповідальності за застосування терміну "циган".

Де шукати мудрості народам у спілкуванні між собою, щоб не мірятися трагедіями?

Юрій Іваненко: роми не тільки співають і танцюють. Ми маємо культуру, традиції, літературу, наших видатних людей знають у всьому світі - Мати Тереза, Чаплін, Пікассо, Ковпак, Мєрєсьєв були ромами. Але ніхто про це не каже. Якби ми спілкуалися більше, то були б вікритішими для інших народів. Потрібно влаштовувавти більше заходів, куди були б запрошені роми, щоб ми жили одніє сімєю.

Яке нині становище ромів в Україні?

Олена Фюдр: Будь-яке несприйяняття чогось іншого формується в родині, якщо наші батьки не розповідатимуть, що наша культура не збагатіє від різнобарвності, це дається взнаки наша пострадянська ментальність штампів. Для рома воля і свобода - найвища цінність. Тому вони завжди пропагували ці цінності, хоча трохи стояли осторонь суспільних цінностей.

Прослухати повну весрію розмови.