Віталій Овчаренко: самопідпал для добровольця - це крайність

Віталій Овчаренко: самопідпал для добровольця - це крайність

У Києві на пікеті під Міністерсвом оборони доброволець Сергій Ульянов облив себе горючою сумішшю і підпалив. Він вимагав визнання рівних прав добровольців із учасниками бойових дій.

Самопідпал добровольця прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" ветеран АТО Віталій Овчаренко.

Прокоментуйте ситуацію з самопідпалом добровольця Сергія Ульянова біля Міноборони.

Мені не зрозуміло, навіщо були йти на такі радикальні дії - це крайність, яка для країни, де йде війна, просто безглузда. З досвіду моїх товаришів, всі, хто були неофіційно в батальйонах, отримали статус учасника бойових дій. Для цього треба було надати до суду матеріали, що ти служив, привести кілька свідків, бажано з командного складу. Існує й інший шлях: якщо ти неофіційно служив у батальйоні, за декілька місяців можна було оформитися як рядовий патрульної служби поліції, тоді ти офіційно вважався зарахованим до підрозділу. Більшість добровольців йшла таким шляхом. Не знаю чому Сергій Ульянов цього не зробив.

З отриманням статуса бойових дій є проблема саме у тих людей, які проходили службу та воювали у добровольчих батальйонах, у 2015 більшість з них підписували контракти з військовими частинами, але більшість з них не можуть довести, що до підписання контракту вони брали у часть у бойових діях. Що потрібно робити у таких випадках?

Я часто зустрічався з такими випадками, але вже пройшло чотири роки і виникає питання: чому добровольці не займалися питанням оформлення учасника бойових дій у 2015, 2016 роках. Тоді можна боуло швидко знайти свідків, поновити документацію. Тепер я розумію суддів, комісію, які розглядають ці питання і не можуть роздавати статус всім бажаючим. Виникають питтання, чому ти раніше цього не зробив. Звичайно, є багато бюрократичних перепон.

Ваша ветеранська організація якось допомагає налагодити контакт з чиновниками або депутатами, щоб внести зміни у закони для того, щоб було менше бюрократизму?

Я б не сказав про негативне ставлення держави про ветеранів, бюрократія залишається у кожній сфері суспільного життя, державного управління. Але зі свого досвіду можу сказати, що ставлення чиновників до ветеранів шанобливе, вони розуміють ситуацію, в якій опинилися колишні захисники країни, швидше намагаються вирішити наші питання. Все залежить від людини, від окремого випадку.

Прослухати повну версію програми.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!