Ілля Несходовський: Кожен українець стане контролерем реалізації товарів

Ілля Несходовський: Кожен українець стане контролерем реалізації товарів

Кабінет Міністрів України спростив обслуговування і ремонт реєстраторів розрахункових операцій та розпочав експеримент із використання різних пристроїв в якості касових апаратів.

В ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" про нововведення розповів експерт РПР Ілля Несходовський.

Розпочато експеримент із використання різних пристроїв у якості касових апаратів (планшет, комп'ютер, смартфон). На кого розраховані нововведення? Кому це буде зручно? Чи можна буде в селі розрахуватись, якщо там немає інтернету? Чи можна говорити про те, що рішення, яке прийняв Кабінет Міністрів щодо спрощення обслуговування клінтів, є революційним рішенням?

Це рішенням не є революційним, бо це вже впроваджено в інших країнах. Але для Украаїни - так, це революційне рішення. Це рішення, яке пропонує альтернативу, розширює можливості.

Щодо касових апаратів. Уявіть собі, що ви купуєте в інтернет-магазині. Як у такому випадку вам мають видавати чек? Згідно правил, чек вам мають видати в той момент, коли ви передаєте продавцю гроші. То виходить, що людина має їхати до вас з касовим апаратом і видавати вам чек, який би мав підтвердити вашу покупку. На сьогоднішній день нормального рішення цього питання немає. Є різні способи для того, щоб якимось чином це зробити і щоб це відповідало закододавству, але і при цьому є можливості для махінацій, незручностей як для споживача, так і для продавця.

Нещодавнє рішення Кабінету Міністрів практично врегулює це питання. Зі смартфона можна відправити чек, а людина, яка придбала річ, отримає відповідно або СМС, на електронну пошту конкретний код, який підтверджує вашу покупку.  Ви зможете отримувати гарантійне обслуговування.

Наскільки швидко ця новація може бути впроваджена? Чи стосуватиметься це рішення звичайних магазинів?

Наголошую, що запропонована новація - це додаткова альтернатива. Хто хоче, той може переходити. У планшета на сьогоднішній день потужності набагато більші, ніж у касового апарата, а відповідно можна зробити будь-який інтерфейс, як це буде зручно для вашого бізнеса, для вас. Можна зробити будь-які налаштування. Ви отримуєте повну свободу дій.

Як реагуватиме Податкова служба на ці чеки?

Тут є один момент. Для того, щоб запрацював цей законопроект, потрібно, щоб запрацював ще один законопроект, який називається кешбек. Подивіться скільки зараз продають вам товарів без вибиття фіскального чека.  Це і ресторани, і магазини, і кіоски, інше. Тому і запропонували підхід, що коли ви отримали чек, то можете самостійно перевірити чи виданий вам чек, його код, чи є він у базі даних Податкової служби. Якщо ні, то пропонується заохочення, яке полягає в тому, що ви можете перевірити. Тобто якщо продавець виявився не зовсім чесним, і видав чек, неправильно оформивши його, то ви пишете скаргу. І якщо це підтверджується, то покупець отримує вартість покупки. Це, звичайно, набагато простіше. Кожен українець стає таким своєрідним контролерем реалізації товарів.

Хто у цій схемі буде відшкодовувати вартість товару?

Продавець відшкодовуватиме вартість товару. Продавець сплачуватиме штраф. Один - державі, інший  - тому, хто виявив порушення.  
 
В яких країнах уже опробована така схема?

Використовують смартфон у якості касових апаратів у Сінгапурі, в європейських країнах. Враховуючи той стан тіньової економіки, який є у нашій країні, то ми повинні, з одного боку, боротися з податковим шахрайством, а з іншого боку, створювати максимальну зручність для бізнесу.

А якщо людина не користується інтернетом чи смартфоном?

У продавця може бути принтер, який набагато дешевший, ніж касовий апарат. Продавець зможе роздрукувати чек через принтер.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Штрафи великі" — Гетманцев про покарання з 1 жовтня за торгівлю без касових апаратів
Сейфи, протиударне скло, охорона, камери відеонагляду: чи будемо ми платити комісію при обміні валют за ці послуги
Чи можна активізувати роботу фондового ринку України ― пояснює Ілля Несходовський
ФОПи знову вимагають скасування касових апаратів і фіскалізації. Наскільки ці вимоги реальні?
РРО дозволяють мати свого "цифрового" бухгалтера: пояснення експерта про обов’язковість касових апаратів для ФОПів