"Сторожова застава" отримала Гран-прі "Чілдрен Кінофест-2018"

"Сторожова застава" отримала Гран-прі "Чілдрен Кінофест-2018"

Уперше в історії фестивалю "Чілдрен Кінофест" за підсумками глядацького голосування Гран-прі отримала українська стрічка - фентезі "Сторожова застава" Юрія Ковальова.  

Переможців 5-го ювілейного фестивалю оголосили на церемонії закриття 3 червня у столичному кінотеатрі "Київська Русь", повідомила прес-служба  "Артхаус Трафік" - компанії, що є організатором фестивалю.

"У міжнародному конкурсі взяли участь сім європейських картин. Переможцем визнано фільм "Сторожова застава" - про школяра, який потрапив у часи Київської Русі. Стрічка набрала 4,8 бала з 5. Друге місце посів британський фільм "Земля: Один вражаючий день" з 4,7 балами, який 7 червня вийде в український прокат. Третє місце дісталося стрічці виробництва Франції та Бельгії "Великий злий лис та інші історії", яка отримала 4,6 бала і 5 липня також вийде у прокат. Традиційно фільм-переможець був визначений шляхом прямого голосування глядачів  на вході до кінотеатру кожен відвідувач отримував бюлетень, за допомогою якого оцінював побачену картину", - ідеться в повідомленні.

Зазначимо, вже вдруге в межах фестивалю відбувся національний конкурс короткометражних фільмів, знятих дітьми від 7 до 14 років. Організатори отримали понад 150 заявок з усієї України, серед яких обрали 10 фіналістів - їх роботи показали 2 червня в усіх 22 містах проведення фестивалю. Юних режисерів запросили до Києва, де вони особисто представили фільми на великому екрані кінотеатру "Київська Русь". Переможця визначило професійне журі у складі режисера Юрія Ковальова, який став призером цьогорічного "Чілдрен Кінофесту", режисерки та сценаристки Марисі Нікітюк та акторки Дар'ї Плахтій. На церемонії закриття фестивалю відбулося нагородження. Звання Найкращого українського дитячого фільму року та нагороду у розмірі 20 000 грн від генерального партнера конкурсу ОТП Банку отримала робота "Качка на ім'я Бабіліна" 12-річної Надії Бабаніної з Дніпра.

Також цього року в рамках конкурсу вперше було присуджено Приз глядацьких симпатій - його лауреатом стала стрічка "Вірус А" 14-річного Олексія Пивошенка з Авдіївки, яка набрала найбільшу кількість голосів.

На закритті "Чілдрен Кінофесту - 2018" було показано фільм, що став володарем Гран-прі фестивалю минулого року, британську фентезі-стрічку "Моллі Мун та чарівний підручник гіпнозу".

У 2018 році "Чілдрен Кінофест" відбувався з 25 травня по 3 червня. Частина квитків на покази були передані юним глядачам із соціально незахищених верств населення: дітям з особливими потребами, сиротам та потерпілим від конфлікту на сході України. Гостями безкоштовних показів стали понад 42 тисячі глядачів у 22 містах України.

Поза конкурсом з нагоди 30-річчя прем'єри була показана українська анімаційна стрічка "Острів скарбів" Давида Черкаського. Амбасадоркою фестивалю стала українська письменниця, адвокатка, правозахисниця, радіоведуча і посланниця доброї волі ООН в Україні Лариса Денисенко.

У 2019 році "Чілдрен Кінофест" відбудеться з 31 травня по 9 червня.