Тінізація ринку алкогольних напоїв відлякує іноземних інвесторів - економіст

Тінізація ринку алкогольних напоїв відлякує іноземних інвесторів - економіст

Український ринок алкогольних напоїв сьогодні важко назвати привабливим для міжнародних інвесторів. Їх, в першу чергу, відлякує значна тінізація цього сектору.

Таку думку висловив економічний експерт Олександр Охріменко, - повідомляє УНН.

"Поки іноземцям не дуже цікавий наш алкогольний ринок. Міжнародний інвестор хоче максимально білого ринку, а у нас, за найбільш скромним підрахункам, близько 30% алкоголю - це контрафакт. Це їм не цікаво, сьогодні, однозначно.

Зменшимо кількість контрафакту - може стане цікавим (алкогольний ринок - ред.). Бо яка ж цікавість у ринку, якщо понад 30% продукт на ньому невідомого походження? Що іноземцям тут робити із нашою "лівою" горілкою?" - сказав він.

На думку експерта, держава не сприяє зменшенню масштабів нелегального ринку алкоголю. І допоки контрафактні потоки продукту "кришуватимуться" представниками влади - іноземним інвесторам в Україні робити нічого, переконаний Охріменко.

"У нас багато нардепів "сидять" на контрафакті. Після кожних виборів вони приходять до влади і максимально допомагають своїм "структурам" працювати далі. Це іще одна причина, чому ринок не вдається детінізувати", - додав експерт.

Нагадаємо, за даними ЄП, український ринок нелегальної алкогольної продукції визнаний найбільшим в Європі, він сягає 60% і виводить з бюджетів близько 360 млн євро.

У ЄС навіть завили про наміри боротися з українським контрафактом, шляхом формування відкритих списків нелегальних виробників.

Таку ініціативу європейців вже підтримали вітчизняні офіційні виробники алкоголю.