Європейський суд зняв санкції з бізнесмена Сергія Клюєва

Європейський суд зняв санкції з бізнесмена Сергія Клюєва

Європейський суд ухвалив рішення про незаконність останньої хвилі санкцій, запроваджених проти бізнесмена Сергія Клюєва, брата екс-глави АП часів Януковича Андрія Клюєва, Радою ЄС в 2017 році.
Про це повідомила "Європейська правда" із посиланням на прес-службу Суду ЄС.

За останні роки Суд Європейського Союзу неодноразово ухвалював рішення про скасування санкційних обмежень, запроваджених проти колишніх посадовців. Однак це рішення стало першим, коли під сумнів поставлені нині діючі санкції.

Оприлюднене 21 лютого рішення ставить під загрозу продовження санкцій проти інших посадовців, чию вину Україна так і не спромоглася довести.

Рішення винесене за скаргою, поданою Клюєвим ще у 2015 році – вона стосувалася хвилі санкцій, яка діяла до березня 2016 року. Між тим, під час розгляду скарги до неї додали документи з нових санкційних хвиль, у тому числі - останньої, запровадженої в березні 2017 року. Підстави санкційних обмежень за цей час не змінилися – народний депутат Сергій Клюєв, брата екс-голови адміністрації президента Андрія Клюєва, перебував під економічними обмеженнями (заморожування активів в ЄС) через подання Києва про "зловживання публічними коштами".

У своєму рішенні суд зауважив, що обмежувальні заходи можуть накладатися лише на тих посадовців, які "ідентифіковані як відповідальні" за незаконне привласнення коштів держави. Суд ЄС вважає, що Рада Європейського союзу, накладаючи санкції, мала перевірити, наскільки обґрунтованими є звинувачення на адресу конкретної особи.

У даному разі, на думку судей, є підстави для "сумніву в адекватності доказів", які українська влада передавала Євросоюзу. При цьому Рада ЄС не взяла до увагу аргументи пана Клюєва.

Зазначимо, у санкційному списку разом з Януковичем перебувають екс-прем'єр Микола Азаров, колишній голова МВС Віталій Захарченко, екс-генпрокурор Віктор Пшонка та його син Артем, екс-міністр юстиції Олена Лукаш, екс-голова АП Андрій Клюєв та народний депутат Сергій Клюєв, колишній заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк, колишній перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов, екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко, екс-міністр енергетики Едуард Ставицький, екс-міністр освіти Дмитро Табачник, олігарх Сергій Курченко.