Визначені лауреати премій імені Михайла Дерегуса та імені Катарини Білокур

Визначені лауреати премій імені Михайла Дерегуса та імені Катарини Білокур

У Міністерстві культури України відбулось засідання Комітету з присудження премії імені Михайла Дерегуса. Відповідно до Положення про премію імені М. Г. Дерегуса, премія присуджується щороку художникам за визначні живописні або графічні твори (цикл творів), що відзначаються високим професіоналізмом виконання.

До складу Комітету ввійшли представники Національної спілки художників України, Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури, музеїв, повідомляє Міністерство культури України.

Цього року на конкурс представлено графічні твори 15 претендентів з різних регіонів України, зокрема, Сумської, Волинської, Закарпатської, Київської, Луганської, Черкаської, Миколаївської областей.

За результатами обговорення, членами Комітету прийнято рішення: присудити премію імені М. Г. Дерегуса члену-кореспонденту Національної академії мистецтв України, заслуженому діячу мистецтв України Чабанику Василю Яковичу, за серії графічних робіт "Українська абетка" та "Видатні діячі мистецтва".

Також 28 листопада відбулось засідання Комітету з присудження премії імені Катерини Білокур за визначні твори традиційного народного мистецтва.

Премія присуджується щорічно до дня народження Катерини Білокур - 7 грудня майстрам народного мистецтва за твір (цикл творів), що відзначаються автентичністю та високою професійною майстерністю.  У 2017 році на здобуття Премії представлено 20 творів традиційного народного мистецтва з Кіровоградщини, Черкащини, Миколаївщини, Луганщини, Івано-Франківщини, Полтавщини, Сумщини, Житомирщини, Чернігівщини, Одещини, Закарпаття,  Дніпропетровщини та м. Києва.

За результатами проведеного конкурсного відбору премію імені Катерини Білокур присуджено майстру художньої обробки шкіри (м. Івано-Франківськ) Шулепі Ользі Степанівні за серію робіт із шкіри.

Відповідно до Положення про премію імені М. Г. Дерегуса та Положення про премію імені Катерини Білокур  преміальний фонд кожної премії становить 20 тисяч гривень.

Урочисте нагородження лауреатів премій імені М. Г. Дерегуса та Катерини Білокур відбудеться у грудні 2017 року в приміщенні Національної спілки художників України, під час відкриття Різдвяної виставки.