В Австрії на ліхтарях з’явилися подушки безпеки (аудіо)

В Австрії на ліхтарях з’явилися подушки безпеки (аудіо)

У найбільших містах Австрії на ліхтарях з’явилися подушки безпеки - для завзятих користувачів смартфонів. Заходи є частиною інформаційної кампанії, яка має привернути увагу пішоходів до проблеми неуважності на дорозі.

З Відня повідомляє наша власна кореспондентка Оксана Діденко:

"Минулого року в Австрії через неуважність пішоходів сталося понад півтори тисячі ДТП. Основною причиною був смартфон – за статистикою, найчастіше громадяни відволікаються на розмови, смс-повідомлення, тексти і фото, а також на слухання музики. Наприклад, у Відні кожен третій житель переходить дорогу, блукаючи поглядом у своєму телефоні.

В інших федеральних землях ситуація ненабагато краща. В країні навіть з’явилося окреме слово -  "смомбі" (від "смартфон" і "зомбі") на позначення людини, яка настільки фокусується на своєму мобільному, що не сприймає навколишній світ.

Кураторій з безпеки дорожнього руху (неурядова організація, яка досліджує причини й наслідки ДТП і нещасних випадів)  проводить в Австрії інформаційну кампанію. Ліхтарі на багатолюдних вулицях великих міст обмотують подушками безпеки в людський зріст – не для пом’якшення удару від зіткнення для "смомбі", а для того, щоб, за словами організаторів, спонукати громадян замислитись над ризиками "сматрфономанії". "Наступний автомобіль буде так само м’яким?", - риторичне запитання виведене великим шрифтом. І - "Дивись на свою безпеку, а не в мобільний", - написано на подушках. Заходи вже відбулися у Відні, землях Бурґенланд, Каринтія та Зальцбург. До кінця осені їх планують провести у решті регіонів країни".

З Відня, Оксана Діденко, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!