США поінформували в ОБСЄ про докази причетності Росії до конфлікту на Донбасі

США поінформували в ОБСЄ про  докази причетності Росії до конфлікту на Донбасі

Російські конвої з так званою "гуманітарною допомогою" є вагомим доказом участі Російської Федерації у конфлікті на Донбасі.

Про це заявив тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Кемієн на засіданні Постійної ради Організації у Відні.

"Ці конвої явно порушують суверенітет і територіальну цілісність України, а фундаментальні міжнародні гуманітарні принципи не дотримуються", - наголосив дипломат.

У цьому зв'язку він зазначив, що 26 жовтня конвой у складі 17 вантажівок перетнув міжнародно визнаний кордон із Росії в Україну без належного контролю або митного огляду з боку української влади. Крім того, за словами Кемієна, 19 жовтня камера Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ зафіксувала розміщення військових вантажівок та причепів біля залізничних об'єктів на території, яка контролюється керованими Росією силами.

"Ми знову закликаємо Росію як ініціатора конфлікту використати свій вплив та зупинити бойові дії і почати розведення сил та відведення озброєння", - наголосив Гаррі Кемієн. Він також зазначив, що "Сполучені Штати знову закликають Росію припинити її репресивні дії в окупованому Криму та повернути контроль над Кримом Україні".

"Пов'язані з Кримом санкції стосовно Росії залишатимуться чинними, поки Росія не поверне контроль над півостровом Україні", - заявив Кемієн.