Православна церква святкує Третій Спас

Православна церква святкує Третій Спас

Православна церква сьогодні святкує Третій Спас, який у народі називають "Спас на полотні", "Горіховий" або "Хлібний".

Нагадаємо, що свято було встановлене православною церквою у зв'язку з перенесенням з Едеси до Константинополя Нерукотворного образа Ісуса Христа. Коли Христос проповідував в Едесі, там хворів на проказу градоначальник Авгарь. Він написав листа Спасителю і попросив про зцілення. Передати лист мав художник Ананія, якого попросили зобразити Христа. Однак художник, як не старався, не зміг це зробити. Христос побачив художника в натовпі і покликав та благословив послати до правителя одного з апостолів, щоб зцілити хворого Авгаря. Також Христос попросив дати йому воду та убрус (полотно). Він умився та витер обличчя полотном, так на убрусі закарбувався його Нерукотворний образ. Ікону Ананія доставив Авгарю, і той зцілився. Лише кілька ран залишалися невилікуваними до приходу апостола Фаддея.

Нерукотворний образ встановили в ніші над міськими воротами, але правнук Авгаря впав у єресь ідолопоклонства і захотів зняти ікону. Едеському єпископу явився Господь і звелів заховати святиню.. Владика, взявши з собою священнослужителя, прийшов вночі до стіни. Там вони запалили лампаду та заклали ікону цеглою і дощечкою із глини.

У 545 році цар Персії Хосрой I взяв місто в облогу. У цей час єпископу Евлавію явилася Божа Матір і сказала дістати із замурованої ніши ікону. Коли цеглу і глиняну дошку зняли, всі здивувалися - перед образом була запалена лампада, а на дошці відбився образ. Віряни з іконою пройшли хресним ходом, а вороже військо відступило.

У 630 році місто захопили араби. У 944 році імператор Костянтин переніс Нерукотворний образ з Едеси до Константинополя. Тому свято називають "Спасом на полотні", "Спасом на убрусі".

Додамо, у народі це свято також відоме як Хлібний або Горіховий Спас, бо в цей час зазвичай достигають лісові горіхи, господині пекуть хліб з нового врожаю, який освячують у церкві.