Віряни УПЦ МП провели Хресну ходу у Києві (Аудіо)

Віряни УПЦ МП провели Хресну ходу у Києві (Аудіо)

28 липня - День Хрещення Київської Русі-України. Святкові заходи християнські церкви розпочали ще за кілька днів до цієї дати. Як і у попередні роки, урочистості у центрі Києва супроводжуються посиленими заходами безпеки.

Продовження теми в сюжеті Людмили Павленко:

"Свій до свого по своє. Хрещення Київської Русі-України православні Київського та Московського патріархатів традиційно святкують масштабно, окремо і під пильним оком правоохоронців.  Сьогодні віряни УПЦ МП помолилися біля пам'ятника князю Володимиру і пройшли ходою з Володимирської гірки до Печерської Лаври.

Хресна хода супроводжувалася посиленими заходами безпеки. Очевидно, пам'ятаючи про минулий рік, коли УПЦ МП організувала ходу зі сходу на захід країни. Тоді було багато повідомлень про спроби різного роду провокацій. За інформацією столичній поліції, сьогодні  у Києві в молебні взяли участь близько 15 тис. вірян. Безпеку пильнували понад 3500 правоохоронців.

А завтра православні Київського Патріархату після урочистої служби у своєму головному – Володимирському соборі вирушать до пам'ятника князю Володимиру, який хрестив Київську Русь, урочистою ходою. На чолі ходи буде ікона Покрови Матері Божої, яка й стане Головною іконою Збройних сил України. Київський патріархат традиційно підтримує наших захисників на Донбасі і наголошує ще на одному своєму пріоритеті – створити єдину українську православну церкву.

Офіційно, в Україні церква відділена від держави. Однак, взаємовплив тут очевидний. Київський патріархат від початку незалежної України публічно обстоює суверенні інтереси, та  досі не визнаний Константинопольським патріархатом. А офіційний Московський патріархат лобіює поміж вірян інтереси країни-агресора.

А тим часом церква на другій позиції  - між волонтерами та військовими – за рівнем довіри суспільства до громадських та державних інституцій. Їй довіряють майже 63 з половиною відсотка громадян. Такі результати засвідчило опитування Центру Разумкова, проведене з 21 по 26 квітня 2017 року серед 2018 респондентів у всіх регіонах України за винятком окупованих територій".

Людмила Павленко, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!