Олег Наливайко: "Національна радіокомпанія - один із лідерів медійного ринку. Так має бути і надалі".

Олег Наливайко: "Національна радіокомпанія - один із лідерів медійного ринку. Так має бути і надалі".

Кабінет Міністрів України у середу (05.08.2015) ухвалив постанову щодо порядку перетворення Національної телекомпанії України на Національну суспільну телерадіокомпанію України. Проект постанови був розроблений Державним комітетом телебачення і радіомовлення. Основні етапи цього перетворення окреслив голова комітету Олег Наливайко. Він, до слова, і очолив комісію, що опікуватиметься розробкою структури українського суспільного мовника. Зокрема, у відповідь на застереження віце-прем’єр-міністра, міністра культури В’ячеслава Кириленка, Олег Наливайко запевнив що Національне радіо, яке теж має увійти до структури суспільного телерадіомовника, НЕ РОЗЧИНИТЬСЯ у ньому в процесі такого перетворення. Голова Держкомтелерадіо також повідомив, що паралельно Національна рада працює над створенням наглядової ради, яка у майбутньому безпосередньо стежитиме за роботою суспільного мовника.

Розшифровка експрес-коментаря Олега Наливайка: «Комісія має провести суцільну інвентаризацію, потім зробити певні об’єднавчі моменти з Національною телекомпанією, і потім провести корпоратизацію.

Нагадую, що 100 відсотків акції цієї компанії (Національної суспільної телерадіокомпанії України) належать державі, без будь-якого права її відчуження, – це просто виключено, і це прописано в Законі!

Безумовно, це для мене одне з ключових завдань, щоб була робота Комісії подальша і організаційна структура була вибудувана таким чином, щоб як Національна радіокомпанія є в нас один з лідерів медійного ринку, що б так надалі і залишилась.

Я в цьому плані спілкувався з керівниками Національної телекомпанії, вони також підтримують цю позицію. Ну і дуже важливий момент - теж пан Кириленко – це була його позиція, розширив нашу комісію за рахунок двох представників Національної радіокомпанії - Генерального директора і першого заступника Генерального директора. Це комісія, яка буде, власне кажучи, будувати структуру, яка далі буде працювати.

Працюють робочі групи, але є все рівно така пересторога, є такий момент в структурі, коли телевізійний проект починає поглинати радійний. І це за таким залишковим принципом іде підтримка проекту радіо. Категорично це неправильно. Тим більше, дійсно, національне надбання – наша компанія (Українське радіо), і я виключаю, що навіть комусь це прийде в голову, тим більше сьогоднішнього засідання уряду, якимось чином зробити другорядним гравцем Національну радіокомпанію.

Далі дуже багато залежить від сформованої Наглядової ради, тому що Уряд, Держкомтелерадіо передає в цьому формування громадському всі свої важелі. Вони будуть визначати штатний розклад, програмне забезпечення, фінансування і так далі. От там вже буде безпосередня робота, яка буде відбуватися.

Але, на мій погляд, це європейська практика, що всі ці зміни, які будуть, вони мають бути на краще.
Таким чином, як ми для себе ставили завдання - розпочати повноцінну роботу з 1 січня, - ми так для себе її будемо тримати, цю планку. Враховуючі, що на два місяці є певна затримка з рішенням Уряду, до того була затримка з голосуванням наших депутатів, ми можемо на якійсь місяць-два, я не виключаю, чисто технічно – як спрацює Комісія з цінних паперів, Фонд Держмайна, певні процедури можуть зсунутись. Але, я сподіваюсь, що це не на фінансуванні, ні на повноцінній вже роботі цього проекту ніяк не буде відбиватись».

Експрес-коментар Олега Наливайка