MELOVIN та iSKra: Усі помилки та негаразди роблять з нас великих людей

MELOVIN та iSKra: Усі помилки та негаразди роблять з нас великих людей

MELOVIN та iSKra презентували спільну пісню "Обиратиму себе", яка розповідає про важливість обирати себе у стосунках, не терпіти образи та розвивати внутрішню силу. Ця композиція вже стала символом для багатьох, хто зумів відновити власне почуття гідності після важких життєвих випробувань — про це свідчать мільйонні перегляди у тіктоці й тисячі роликів, знятих під цей трек.

В ефірі шоу "Вікенд нової музики" на Радіо Промінь MELOVIN та iSKra розповіли ведучій Ксенії Івась про свою дуетну пісню "Обиратиму себе": поділилися власними історіями, які надихнули їх на створення цієї композиції, а також наголосили на важливості самоповаги та емоційного зростання.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Пресслужба Melovin

"Обиратиму себе" — це пісня дуже щасливих людей, які обрали в стосунках себе й більше не дозволили себе ображати

Ви сьогодні презентуєте дуетну пісню. Як виникла ідея створити "Обиратиму себе", і чому саме ця пісня стала вашим вибором для роботи в межах шоу "Неймовірні дуети"?

MELOVIN: У нас із Сашею склалися абсолютно різні, але паралельні історії. Моя історія почалася з того, що після першої зради в стосунках я гортав стрічку соцмереж і натрапив на пісню "Обиратиму себе", написану авторкою Марією Чумак. Вона мені дуже відгукнулася, адже резонувала з моїми тодішніми емоціями. Хоча я тоді пробачив зраду, глибоко в душі залишалася невпевненість щодо правильності мого рішення. Я відклав цю пісню на деякий час, але потім вона стала актуальною знову, коли ми шукали пісню для iSKra в межах шоу "Неймовірні дуети". Я тоді сів у крісло судді цього проєкту й вибрав собі в команду двох учасниць — Лізу Бібікову та Олександру Клименко, вона ж iSKra. Ми довго не могли знайти для Саші пісню, адже її не хотілося подавати якимось смішним персонажем, тому що вона набагато глибша. Її історія булінгу віддзеркалилася в цій пісні, і ми зрозуміли, що це саме те, що нам потрібно для дуету. 

iSKra: Пам'ятаю, як MELOVIN сказав, що нам потрібна пісня, яка поєднуватиме нас обох. Я тоді пожартувала, що таку пісню ще не написали.

MELOVIN: А я сказав, що напевно написали, й запропонував Саші просто почитати текст куплету й приспіву (другого куплету, який зараз співає iSKra ще не було, його для неї я написав пізніше). Вона читала і її обличчя змінювалося. Саундпродюсер Вадим Лисиця теж підтвердив, що це саме та пісня, яку ми шукали. Ось так і народився наш дует у межах шоу. Це той випадок, коли пісня стала популярною до її офіційного релізу й набрала понад 50 тисяч відео від користувачів тіктоку.

Ця пісня вже стала гімном для багатьох. Ви очікували такого сильного резонансу від аудиторії?

MELOVIN: Якщо чесно, я не знав, чого очікувати, особливо після початку пандемії та війни. Люди почали забувати про себе, занурюючись у новини та негаразди. Нам реально хочеться читати коментарі про те, що життя не на часі, святкування не на часі, нічого не можна, чи ми просто оберемо себе і продовжимо жити? Бо ми не знаємо, чи прилетить завтра ракета. І взагалі-то треба просто жити. Я дуже прошу звертати увагу на необхідні збори для військових і треба допомагати нашій армії, тому що коли ми ментально здорові й обираємо себе, ми завжди ділимося цим з іншими. Тому обирайте себе!

Ви читали коментарі до пісні? Чи є той, що особливо запам'ятався?

iSKra: Нам писали багато в особисті повідомлення, ділилися своїми історіями. Це дуже зворушливо.

MELOVIN: Я веду неформальну "статистику розлучень". Більшість тих, хто мені писав повідомлення, це люди старші 30 років, які потерпали від насильства у своїх сім'ях. Мене дуже розчулює, що вони довіряють мені свої історії. Звісно, я їх ніде не публікую й не називаю імена. На момент виходу пісні у мене було два таких повідомлення, зараз їх уже п’ять. У коментарях у тіктоці я бачив такі думки: "Напевно час обрати себе". Я дуже цьому тішуся, бо це не пісня розлучених, це пісня дуже щасливих людей, які так само, як і я у своїх стосунках, обрали себе і не дозволили більше себе ображати.

Фото:Пресслужба Melovin 

Довгий час нас окуповували, зросійщували, і ми не обирали себе: свою культуру, мову, території

Для кожного з вас обирати себе — це, напевно,  історії з вашого особистого життя. iSKra, ти говорила, що ця пісня допомогла тобі переосмислити минуле. Як ти дивишся на свій досвід тоді й те, як він  вплинув на тебе зараз?

iSKra: Насправді після того, як ми виконали цю пісню на шоу, я щодня стикаюся з такими ситуаціями, які вимагають робити вибір, і у мене завжди в голові звучить фраза: "Думай, думай, потім говори. Обиратиму себе". Через призму пережитого особистого досвіду я відчуваю цю пісню кожного разу по-новому. Мене щоразу мурашить і я дякую тому досвіду, який у мене був, бо інакше б не було такої сильної та відвертої мене. "Обиратиму себе" — це крик душі, і не хочеться, щоб люди вважали, що це пісня для егоїстів.

MELOVIN: А так і дійсно є, до речі. Бо людей привчили завжди відповідати "Так" на будь-що, що їм не подобається, завжди обирати когось замість себе, відчувати провину за якісь чужі емоції, помилки й тривожності. Люди забувають про те, що вони у себе єдині й головні, і це не про егоїзм. Ще раз нагадую, що лише тоді, коли ми маємо внутрішній баланс, приходить той дзен, коли ти готовий ділитися чимось зі світом. Насправді так і склалася історія з "Неймовірними дуетами" — я погодився брати участь лише тому, що всередині зрозумів, що я готовий ділитися знаннями і мені їх не шкода. Чому ні, якщо є такі люди як Ліза Бібікова, Саша Клименко, які хочуть побачити цей світ різним і хочуть фарбувати його різними фарбами? Чому б не дати їм пензлики, а фарби вони зроблять собі самі. 

На яких умовах ви зараз співпрацюєте? MELOVIN, чи ти продюсуєш iSKra?

MELOVIN: Ні, наразі я продюсую лише свій проєкт. Зараз наша співпраця виглядає так, ніби я це все продюсую, але ні. Саша — самодостатня артистка, яка має власні думки, які озвучує й далі працює над новим матеріалом, пише музику. Вона показує мені свої напрацювання, і я завжди готовий дати конструктивні поради.

 iSKra: Мені дуже приємна віра та підтримка Мела та його команди. Я знаю, що його думка завжди буде корисною, я хочу вловити всі його поради і потім використовувати їх у своїй творчості. 

Мене вразила історія про те, коли ви писали другий куплет, що ти бачиш образи тих людей, які тебе в минулому ображали. Зараз, після всіх виступів і релізу пісні, ти відчуваєш, що вдалося відпустити "привидів минулого"?

iSKra: Так, я відчула полегшення й скинула тягар із плечей. Воно розчинилося, його більше немає. Але я дивлюся в минуле з позитивними думками. Зараз у мене не виникає негативу.

MELOVIN: Для мене ця пісня стала своєрідним дороговказом — ніби прожектор, який світить позаду, в спину, і водночас виривається з грудей, як у моїй пісні "Dreamer". Але тут немає метаморфози, а лише підсвічення власних болей, щоб їх побачити, прийняти й подякувати за них. Адже найкраще, що може зробити людина — це подякувати негативу, який був у її житті. Тому що нас ніколи не вчать перемоги або гарні люди, нас, на жаль, вчить негатив. Я не знаю людей, які вміють вчитися в позитиву. Тому важливо сприймати всі труднощі та негатив як цінний досвід. Усі помилки та негаразди роблять з нас великих людей.

Як ви вважаєте, чому тема самоповаги та внутрішньої сили настільки актуальна в теперішній час?

MELOVIN: Як мінімум тому, що довгий час нас окуповували, зросійщували, і ми не обирали себе: свою культуру, мову, території.  Ми піддавалися чужим думкам, стратегіям і вайбам, зокрема русифікації. Тому коли, як не зараз, настав час обирати себе?

 iSKra: Дуже важливо звернути на це увагу й переосмислити, тому що навіть зараз є люди, які вважають, що нічого не станеться від одного прослуховування російської музики на якійсь платформі. Але це не так, це має спонукати людей до змін.

Якими будуть ваші наступні творчі кроки?

MELOVIN: Я чекаю нову пісню від iSKra, а від мене вже в цьому місяці можна очікувати новий дует. З ким він буде — поки секрет. 
 

Редакторка текстової версії — Олена Кірста.

Відеоверсії інтерв'ю дивіться на офіційному YouTube-каналі Радіо Промінь.

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.