Промінь рекомендує: haterappers із треком "Впізнаю"

Промінь рекомендує: haterappers із треком "Впізнаю"

haterappers — сольний проєкт Марії Євчун, в якому вона позиціонує себе як новий подих в українській музичній індустрії. Співачка мріє зробити внесок в українську культуру, просуваючи свій стиль, сміливість і багатожанровість. Марії 20 років. Співати ніде не вчилась, хоча музику хотіла створювати з дитинства і бути, як сама вона каже, "як американські артисти". Зрештою, це й стало поштовхом писати пісні. Почала з каверів на пісні співаків, які подобались. Наразі в неї вже вісім власних пісень. Її репертуар дуже різноманітний, це пісні в жанрах поп, реп, R&B. 27 вересня відбулась прем’єра її нового треку "Впізнаю", який потрапив у плейлист "Промінь рекомендує". Як змінювався її погляд на музику та чим займається поза творчістю, Марія Євчун розповіла ведучим шоу РанокПро на Радіо Промінь Дмитру Захарченку й Лесі Антипенко.

0:00 0:00
10
1x

Фото з інстаграм-сторінки haterappers 

"Початок повномасштабної війни і те, що в нас дуже мало розвинена сучасна музична культура, мене змотивувало, й я вирішила, оскільки я щось вмію, щось "шарю", то чому б не поділитись, не проявити себе й не дати людям класного контенту?" 

Привіт тобі! Отже, ти ніколи не навчалась у музичній школі, але наразі ми презентуємо твою пісню. То як саме в твоєму житті з’явилась музика? 

Що є, то є. Музика для мене завжди була просто хобі, тим, чим я цікавилась. Хоч я й проводила за музикою багато часу, чЕкала різних артистів, різні шоу, які в нас проходять чи в Америці, неважливо де, просто все це було мені цікаво. Але для мене це було лиш хобі. Думала, що це щось занадто несерйозне, можливо, вплив соціуму натякав на те, що це не робота. Це не сприймалось серйозно, хоча музика зі мною з самого народження. 

А в який момент усе змінилось? Коли ти подумала, що це може бути роботою, серйозним заняттям, яке може приносити кошти й стати справою життя? 

По-перше, не знаю, як щодо коштів. До того, що це серйозна робота, ще треба прийти. Молодому артисту дуже важко розкручуватись. І потрібно знайти себе, починаючи від жанру й закінчуючи піаром. Зрозуміло, що все це велика робота. Але чому я взагалі почала писати й ставитись до цього серйозно? Тому що настав такий час, на жаль, звісно, але все ж таки початок повномасштабної війни і те, що в нас дуже мало розвинена сучасна музична культура, мене змотивувало, й я вирішила, оскільки я щось вмію, щось "шарю", то чому б не поділитись, не проявити себе й не дати людям класного контенту? Може, щось і вийде, подумала я. 

І почала записувати кавери?

Я мала на увазі власну українську авторську музику. А кавери більше були як хобі. Як підлітку мені хотілось більше уваги від ровесників. Це вподобайки в соцмережах, круто, коли тебе слухають, коли ти робиш, що любиш, і за це отримуєш якийсь фідбек. 

Ти кажеш, що для тебе музика зараз — це не робота, яка приносить гроші, а чим ти займаєшся? І скільки відсотків музика займає в твоєму житті?

Думаю, так у багатьох. Я взагалі не знаю молодих артистів-початківців, які роблять тільки музику. Бо наразі такий час, що, на жаль, музика в нас не має такої великої цінності. Багато хто знає, особливо, хто займається в цій сфері, що в нас і роялті менші, і лейбли забирають багато відсотків. Тому зі своєї творчості мало що отримуєш, особливо на початку творчого шляху, і всі, звісно, працюють. Наприклад, я, оскільки ще навчаюсь в університеті й на щось живу, то я займаюсь татуюванням. Вже років чотири б’ю тату. 

Тобто років із 16-ти ти почала робити татуювання? 

Я навчалась ще рік і десь у 17-ть почала бити.    

А на кого ти навчаєшся?

Я навчаюсь на факультеті маркетингу на спеціальності "журналістика й зв’язки з громадськістю", хоча іноді думаю, чому не вступила на щось музичне, щоб більше знати в технічному плані. Але вже як є. Можливо,  потім мені прийде в голову ще вступити за музичним напрямком, можливо, піду на звукорежисера, але наразі в мене і так багато справ і багато роботи й хобі, тому мене все влаштовує.  

Професія, яку ти зараз здобуваєш, теж може принести дивіденди для твоєї музичної діяльності. Ти вже використовуєш на практиці зв’язки з громадськістю для свого просування?

Для свого просування як артиста краще більше дивитись і слухати музикантів із заходу, йти в ногу з часом, чЕкати все, що відбувається зараз в цій індустрії. Не можу сказати, що університет дуже допомагає в просуванні. В принципі, можна і без університету, й без зв’язків з громадськістю стати артистом. Але я буду працювати по цій спеціальності чи ні, це все одно розвиває. 

Слухати пісню "Впізнаю" від haterappers, як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.