"До Києва вранці не долетіло нічого" — Шаманов про російську ракетно-дронову атаку

 "До Києва вранці не долетіло нічого" — Шаманов про російську ракетно-дронову атаку

Росія вчинила сьогодні, 26 серпня ракетно-дронову атаку, в результаті якої постраждали 15 областей України, ціллю стала передусім енергетична інфраструктура. Атакував ворог і Київ. Як повідомив о 12:10 26 серпня в ексклюзивному коментарі Українському Радіо речник КМВА Михайло Шаманов, жоден російський "шахед" чи ракета до столиці вранці не долетіли, "всі були збиті на підльоті". У кількох районах столиці виникли перебої з енергопостачанням. Але це повʼязано з проблемами в загальноукраїнській енергетичній мережі, зазначав мер Києва Віталій Кличко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Робота української ППО. Ілюстративне фото: Facebook/Повітряне командування Південь

Розконсервація Пунктів незламності 

Яка зараз ситуація у столиці України?

Станом на зараз (12:10 26 серпня – ред.) відсутнє електропостачання в декількох районах Києва. Це було зроблено за вказівкою "Укренерго". Зокрема, начальник КМВА Сергій Попов дав вказівку всімголовам райдержадміністрацій розпочати розконсервацію всіх Пунктів незламності, яких є понад тисяча. Вони будуть задіяні в разі, якщо в деяких районах столиці буде відсутнє електропостачання понад 12 або 24 години. Але ми сподіваємося, що все ж таки такого не буде. "Укренерго" обіцяє, що зі світлом буде все гаразд. 

Без руйнувань та потерпілих

 Михайле, а чи є в столиці руйнування та постраждалі? 

Станом на зараз, з оперативного зведення в Києві, без руйнувань та потерпілих. Проте, як я вже й казав, через атаку "Укренерго" розпорядилося застосувати екстрені відключення світла, тому в багатьох районах столиці може бути відсутнє електропостачання.

Чи можна сказати, де вдалося відновити світло та воду?

Це може змінюватися так само, як Пункти незламності. Я маю на увазі, що в столиці понад тисячу Пунктів незламності, але їх не можуть відкрити всі одночасно. Так само і зі світлом та водою ситуація змінюється. 

"Жоден "шахед" чи ракета до столиці не долетіли" 

А чи були ми готові до обстрілу? Адже попереджали, що можливі масовані атаки…

Ми до цього завжди маємо бути готові, тому спрацювали сили і засоби протиповітряної оборони, за що їм величезна вдячність. До Києва не долетіло нічого. Атака була комбінованою – спочатку були "шахеди", потім – крилаті ракети, балістика, але жоден "шахед" чи ракета до столиці не долетіли, всі були збиті на підльоті. Звичайно, що починаючи ще з 2022 року, в Києві було створено понад тисячу Пунктів незламності. Це такі собі острівці безпеки, де можна зарядити мобільні пристрої. Там є інтернет, гарячі напої, вода, мобільний звʼязок. Вони будуть функціонувати цілодобово і безкоштовно для тимчасового перебування в разі надзвичайних подій.  

Михайло Шаманов. Фото: ФБ-сторінка Михайла Шаманова

Кадрового "голоду" серед рятувальників немає 

Останнє питання: ми знаємо про кадровий "голод" внаслідок повномасштабної війни, а також через те, що багато людей виїхали з України, рятуючи свої родини. Чи вистачає в наших рятувальних служб персоналу для того, щоб ліквідовувати наслідки ракетних атак?

 Поки що такої проблеми не було. Всі, хто задіяний в ліквідації наслідків, наскільки мені відомо, мають бронь. Я зараз кажу про швидкі, ДСНС, енергетиків. 

КОНТЕКСТ

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ракетно-дроновий удар Росії по Україні зранку 26 серпня був одним із наймасштабніших. Понад 100 ракет різних типів та близько 100 дронів-"шахедів" були спрямовані на критичну, цивільну інфраструктуру. Про це Зеленський заявив у відеозверненні.

"Путін собі не зраджує: це хвора істота – всім уже давно зрозуміло", – констатує президент України. "Але так само зрозуміло: він (Путін) може робити тільки те, що світ йому дозволяє робити. Слабкість, недостатність рішень у відповідь живить терор. І кожен лідер, кожен наш партнер знає, які сильні рішення потрібні, щоб усю цю війну припинити, і припинити справедливо. Не може бути в Україні обмежень у далекобійності, коли у терористів немає таких обмежень. Не може бути в захисників життя обмежень у зброї, коли Росія використовує і власну зброю всіх типів, і "шахеди", і балістику з Північної Кореї. Америка, Британія, Франція, інші партнери мають силу, щоб допомогти нам зупинити терор. Потрібні рішення", – наголосив Володимир Зеленський.