Пуск "Іскандера" до 4 млн доларів, знищений ним макет до 25 тисяч — Ігнат

Пуск "Іскандера" до 4 млн доларів, знищений ним макет до 25 тисяч — Ігнат

Росія витрачає до 4 млн доларів для пуску однієї ракети "Іскандер" по території України. А вартість одного макета військової техніки ЗСУ становить від 10 до 25 тисяч доларів – приблизно ціна однієї вживаної автівки. Про це розповів в ефірі Українського Радіо представник Повітряних сил ЗСУ, полковник Юрій Ігнат. Макет військової техніки має каркас із металу, двигун і найголовніше він повинен бути схожим на оригінал, а це вже ручна робота, зауважує Ігнат. Макети виробляють як в Україні, так і за кордоном. Зараз надзвичайно важливо зберегти нашу техніку, щоб на одну бойову одиницю було декілька макетів, наголошує Ігнат. 

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Макет системи ППО IRIS-T. Ілюстративне фото: The Telegraph

Крім активних засобів ППО потрібна пасивна оборона, у тому числі макети 

На що передусім полюють російські агресори в Україні?

Протиповітряна оборона і авіація України становлять пріоритетну ціль для ворога. Вони намагалися нас знищити в перші дні війни і ще до війни, коли ми передавали Росії стратегічні бомбардувальники, ракети тощо за списання боргів за газ. Ворог боїться цього озброєння, тому в перші дні війни вони вдарили саме по повітряних силах – зенітно-ракетних системах, радіолокаційних  станціях та авіації. Зараз під постійним прицілом ворога – військові аеродроми. Це оперативні аеродроми по всій країні. Противник хоче прорвати українське небо і забезпечити своїй авіації безперешкодну діяльність, що дозволить російським військам значно легше просуватися вперед. Тому для нас пріоритет закритого неба і протиповітряної оборони є дуже серйозним. Ворог має достатню кількість засобів повітряного нападу і розвивається в цьому напрямку. Крім активних засобів оборони (зенітні керовані ракети Patriot, NASAMS, IRIS-T), яких в Україні вкрай мало, ми потребуємо заходів пасивної оборони – це укриття, маскування, макети техніки. Таку тактику пасивної оборони використовують не лише Повітряні сили, а й усі Сили оборони.

Юрій Ігнат. Фото: ФБ-сторінка Yuriy Ignat

Макети виснажують резерви ворога

Яка середня вартість макетів і скільки їх потрібно?

Макети військової техніки використовують, щоб змусити ворога витрачати свій ресурс. Їх виробляють як в Україні, так і за кордоном. Зараз надзвичайно важливо зберегти нашу техніку, щоб на одну бойову одиницю було декілька макетів. Макети – це також бойові одиниці, які обслуговують люди. Їхнє головне завдання – ввести ворога в оману. Ворог витрачає до 4 млн доларів для пуску однієї ракети "Іскандер". Макет коштує до 25 тисяч доларів, що значно дешевше, ніж один "Іскандер". Якщо говорити про "Кинджал", то ракета такого типу коштує до 500 млн гривень. Річ навіть не грошах, а в тому, що ми позбавляємо ворога засобів і водночас бережемо нашу техніку і людей. Макет – це машина, яка може їздити і має ознаки справжньої техніки. Вартість одного макета від 10 до 25 тисяч доларів, що приблизно дорівнює вартості однієї вживаної автівки. Це не так багато, як здається. Адже макет має каркас із металу, двигун і найголовніше він має бути схожим на оригінал, а це вже ручна робота.

Телеграм-спільноти зібрали понад 8 млн гривень на макети

Нещодавно ви стали амбасадором зі збору коштів на придбання макетів. Скільки вдалося зібрати і чи плануєте проводити подібні заходи надалі?

Повітряні сили ЗСУ ініціювали збір коштів на закупівлю макетів. Нашу ініціативу підхопили телеграм-спільноти. Один відомий телеграм-канал організував збір на 7 млн гривень, інший – 1,5 млн.  Ще кілька телеграм-спільнот звернулися до підписників, щоб зібрати ще 1,5 млн. Я би не хотів бути амбасадором таких зборів. Я би хотів, аби наша армія забезпечувалася достойно. Проте якщо буде потреба, ми робитимемо ще збори. У нас достатньо фондів і благодійних організацій, які роблять для Повітряних сил гарні речі. В основному це забезпечення мобільних вогневих груп, які дають гарні результати зі збиття "шахедів". Системи радіоелектронної боротьби допомагають нам наближати результат до 100% під час збиття ворожих ударних БПЛА.

Мобільна вогнева група Сил оборони України полює на запущені Росією по території України дрони "Шахед". Ілюстративне фото facebook.com/GeneralStaff.ua

У західних пакетах допомоги разом із бойовою технікою є і макетна

Чи можуть іноземні партнери надавати нам макети техніки?

Партнери нам допомагають. У пакетах допомоги разом із бойовою технікою іде також і макетна. Але нам потрібно її значно більше. Макети можуть бути уражені або знищені в процесі бойових дій. Протяжність кордону, де сьогодні можуть іти активні бойові дії – 3 тисячі кілометрів, а де ідуть активні бойові дії – близько тисячі кілометрів. Територія велика, глибина оборони велика, тому потрібно більше таких засобів.