Ворог вишукує слабкі місця, проте Сили оборони стримують наступ – Погорілий

Ворог вишукує слабкі місця, проте Сили оборони стримують наступ  – Погорілий

Ситуація по всій лінії фронту залишається складною. Про це в ефірі Українського Радіо розповідає співзасновник проєкту DeepState, військовий аналітик Роман Погорілий. “Дуже активно працює артилерія та авіація, яка стирає всю агломерацію Торецька. Причиною такого стрімкого просування ворожих військ є ротація наших військ. Московити підловили нас на цьому і здійснили такий марш-кидок. Вони дуже швидко підібралися до Північного, Дружби”, – коментує ситуацію на Торецькому напрямку експерт. Разом з тим в районі Кліщіївки і Андріївки, де тривають інтенсивні бої Силам оборони вдається стримувати наступ ворога.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Генштаб ЗСУ

Ворог скористався ротацією українських військ

Яка ситуація на Торецькому напрямку станом на сьогодні?

Зараз дуже складна ситуація в районі Нью-Йорка і Юр’ївки. Там ворог мав просування і не перестає тиснути. Зараз вони збільшують свій потенціал, нарощують резерви, підтягують техніку. Дуже активно працює артилерія та авіація, яка стирає всю агломерацію Торецька – прилеглі населені пункти. Московити не гребують ні чим – наносять ураження по всьому, що вони бачать. Стримується так само натиск під населеними пунктами Дружба, Північне, Залізне і Південне. Там проходять вуличні бої високої інтенсивності.  Ворог продовжує вишукувати слабкі місця. Причиною такого стрімкого просування ворожих військ є ротація наших військ. Московити підловили нас на цьому і здійснили такий марш-кидок. Вони дуже швидко підібралися до Північного, Дружби. Туди прибули додаткові бригади, зокрема 95 бригада, яка завжди прибуває як пожежники на гарячі ділянки фронту. Вони зараз всіма силами намагаються стримати цей район. Відтак мапа перестала там швидко змінюватися. Коли московити мають успіхи, вони одразу починають їх розвивати і підтягувати на це місце резерви. Сили оборони мають показати, що ми можемо стримати цей натиск. У московитів є чітке завдання – вийти на адміністративно-територіальні кордони Донецької області.

Ворог націлений дійти до річки Оскіл і закріпитися на береговій лінії

Яка ситуація на Харківському напрямку, зокрема у Вовчанську?

Харківщину варто розділяти. Є напрямок від Куп’янська до Лиману, де непроста ситуація. У Вовчанську ситуація по лінії бойового зіткнення не надто змінюється. Останнім часом можна було бачити появу сірої зони замість червоної. Наші Сили оборони намагаються відтісняти ворога, але треба розуміти, що ворог теж не сидить на місці. На місце тих, кого вибили приходить нова група піхоти. Відбуваються постійні спроби прорватися і закріпитися. Наші військові тримають це все під вогневим контролем: fpv-дрони, мавіки, працює артилерія і навіть авіація. Так само і з боку ворога активно працює авіація і артилерія, рівняючи із землею Вовчанськ.  Бої точаться в районі Глибокого. Тому локально-динамічно ситуація не змінюється в якусь сторону. Якщо говорити про район від Куп’янська до Лиману, то тут ситуація більш складна, зокрема в районі населених пунктів Піщане, Берестове. Були просування ворога в сторону Піщаного.  Ворог націлений дійти до річки Оскіл і закріпитися на береговій лінії. Від Піщаного залишається кілометрів 10, а це вже більш вагома дистанція порівняно з тим, що було до цього. Варто зауважити, що вони намагаються вийти до висот, щоб отримати вогневий контроль. Вони вийшли на висоти, а Піщане вже залишилося в низині, що ставить в не дуже зручне становище наших бійців, які перебувають в селі. Здійснюється натиск на Берестове та Макіївку. На цих напрямках ситуація ускладнюється, тиск збільшується і московити цим користуються.

Роман Погорілий. Фото: ФБ-сторінка

В районі Кліщіївки і Андріївки Силам оборони вдається стримувати наступ

Чи справді ворог відвів 98 дивізію від Часового Яру? І яка ситуація в мікрорайоні Канал?

Стирання і ротації особового складу ворога відбуваються дуже часто. Одна бригада стерлася, прийде інша. Мікрорайону Канал фізично не існує. Ворог його зрівняв із землею і продовжує наносити удару по самому місту в глибині Часового Яру. Бойові дії перемістилися в мікрорайон Новий і Жовтневий, тому що наші бійці відійшли з мікрорайону Канал, у зв’язку з недоцільністю його утримування. Це була би безглузда втрата особового складу, адже там немає вже що тримати. Рано чи пізно ворог доб’є це місто повністю. В районі Кліщіївки і Андріївки також дуже інтенсивні бої, проте Силам оборони вдається поки що стримати наступ.

Найкритичніше місце від Новоолександрівки до Воздвиженки

Що може допомогти стримати наступ на захід від Авдіївки? Яка ситуація на Покровському напрямку?  

В районі Авдіївки просто кишить скупчення військ. По всій лінії від Архангельського до Карлівки всіма цими силами здійснюється натиск. Найкритичніше місце це від Новоолександрівки до Воздвиженки, де ворог прагне вийти на трасу Покровськ-Костянтинівка чи принаймні взяти її під вогневий контроль.  Під великим тиском зараз перебуває Новоселівка, яку ворог дотисне, оскільки її  вже рівняють із землею і закидають м’ясом. Район Яснобродівки, Карлівка також під постійними штурмами.