KOZAK SYSTEM: Ми відчуваємо українців, до яких їдемо з різними формами концертів: від бліндажів до вулиць та оперних театрів

KOZAK SYSTEM: Ми відчуваємо українців, до яких їдемо з різними формами концертів: від бліндажів до вулиць та оперних театрів

Гурт KOZAK SYSTEM ще з 2014 року активно допомагає ЗСУ зборами та благодійними концертами. З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну вокаліст колективу Іван Леньо долучився до лав Патрульної поліції Києва. Нині гурт активно гастролює на підтримку українських військових, підтримує моральний дух захисників виступами на передовій, а у їхньому творчому доробку з'явилися кілька неофіційних гімнів бригад ЗСУ. Днями музиканти презентували ліричну композицію "Прощавай, Голубко", в основі якої  реальна історія переписки українського військового та його коханої.

В ефірі шоу "Вікенд нової музики" на Радіо Промінь соліст гурту KOZAK SYSTEM Іван Леньо розповів ведучій Ксенії Івась про історію створення пісні "Прощавай, Голубко", благодійні виступи й творчість під час війни.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Пресслужба Kozak System

Війна — це дуже масштабна й найгірша подія, яка може трапитись із людством

Іване, нещодавно на стримінгових платформах з'явилася ваша нова пісня "Прощавай, Голубко". Як саме вона створювалась?

Під час війни стосунки між людьми "зависають", стають невизначеними з точки зору часу. І ніхто —  ні ті, хто зараз воює в зоні бойових дій, ні ті, хто їх чекає, не знають, коли ця війна закінчиться. Очевидно, що вона закінчиться перемогою. Тому переписки є одним з важливих аспектів сьогоднішньої комунікації. Одну з таких нам надали у приватній бесіді. Це листування воїна з коханою дівчиною, з їхнього спілкування стає зрозуміло, що після війни вони планують кудись поїхати, підкорити Еверест, тому що їм подобається ходити в гори; завести собачку лабрадора. Загалом триває звичайна щира людська емоція, пов'язана з тим, що ми будемо робити після війни. Обривається це листування тим, що воїн загинув. І таких переписок існує багато і це є правда про війну. Наш трубач Сергій Соловій, переосмисливши цей текст, подав його у такий спосіб, що цей хлопець-воїн вже говорить до своєї коханої з небес: "Я все одно чекатиму тебе. Якщо не на цій землі, то десь там, у вирії, ми зробимо наше життя щасливим". Аранжування до цієї пісні робив Андрій Тимощик, він також працював над нашими треками "Люди-Титани" та "Українське сонце". Загалом під час повномасштабного вторгнення склалась така команда однодумців, яка вже разом із нами робить шосту чи сьому пісню.

Також на цю пісню вийшов кліп. Розкажи, з ким ви його створювали та хто став героєм цієї відеороботи?

Катерина Фогілєва, Вікторія Квітка, Гліб Широчкін та їхня команда — це ті, хто нам знімають відеороботи на всі написані під час повномасштабного вторгнення пісні. Головним героєм кліпу на композицію "Прощавай, Голубко" став актор Андрій Ісаєнко. Він нам чимось нагадав комбрига 12 бригади НГУ "Азов" Дениса ("Редіса") Прокопенка, з яким ми товаришуємо.

Нещодавно у нас в ефірі Женя Галич сказав, що він проти спекуляцій на темі війни. Як ви визначаєтесь із тим, що є правдою і може стати піснею, і тим, від чого можна відмовитись?

Все, що робить гурт KOZAK SYSTEM, проходить через наші серця і душі. Ми знаємо війну, ми чуємо війну і, головне, — ми відчуваємо українців, до яких ми їдемо з різними формами концертів: від бліндажів до вулиць, від оперних театрів до зони бойових дій. Нам багато хто після концертів виливає душу. Думаю, сьогодні ми найкраще з усіх музичних колективів відчуваємо український народ. Це резонує з тим, що ми пишемо і що хочемо сказати людям. Ми робимо це щиро. 

У пісні "Прощавай, Голубко" є фраза: "Ти тільки пам’ятай", на твою думку, яку пам'ять про війну має зафіксувати мистецтво?

Різну, тому що війна — це дуже масштабна й найгірша подія, яка може трапитись з людством. І дуже парадоксально, що з одного боку люди придумали таку велику кількість корисних речей, і це свідчить про достатню кількість емпатії та мудрості для того, щоб будь-які ситуації вирішувати діалогом, але війна зайвий раз підтверджує, що у світі ще багато нижчих за розвитком "подібних до людей наборів" (бо народом російську федерацію не назвеш), які, на жаль, вирішують свої проблеми зброєю. Ми, українці, набагато добріші, ніж представники інших народів, ми завжди з посмішкою та обіймами зустрічаємо будь-кого, тому для нас це буде уроком на майбутнє. Треба мати "зуби", щоб захищатися. І треба писати про різну війну: окупацію, мародерство, злочини, знущання, подвиги, звитяги, майбутнє та сьогодення, тобто, про все, що сьогодні переживає кожна дотична до війни людина. Якщо це правдиво та щиро,  це все треба фіксувати, тому що існує єдиний закон  — правда про війну. 

Чи плануєте ви оформлювати видані під час повномасштабного вторгнення пісні в окремий альбом, чи, можливо, вони так і залишаться синглами?

Це суто технічне питання. Єдина фабрика. яка виготовляла в Києві компакт-диски, закрилась, тому створити окремо компакт-диск, нам, мабуть, не вдасться. Чи зробимо це на вінілі —  можу з упевненістю на 99,9% сказати, що зробимо.

Редакторка текстової версії — Олена Кірста

Відеоверсії ексклюзивних інтерв'ю з артистами дивіться на офіційному YouTube-каналі Радіо Промінь. 

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.