Ян Савченко (Після Дощу): Для мене важлива не кількість прослуховувань, а користь, яку моя пісня принесе людям

Ян Савченко (Після Дощу): Для мене важлива не кількість прослуховувань, а користь, яку моя пісня принесе людям

Рок-гурт Після Дощу — нове ім'я на українській сцені. Проєкт заснували співак Ян Савченко та звукорежисер Артем Веретельник. Минулого року їхня пісня "Хочеш" набрала мільйони прослуховувань на YouTube та стала трендовою в українському TikTok. Нещодавно гурт презентував новий трек "Втома". В ньому музиканти торкаються теми психологічної напруги та боротьби з апатією.

В ефірі шоу "Вікенд нової музики" на Радіо Промінь фронтмен гурту Після Дощу Ян Савченко розповів ведучій Ксенії Івась про стан, описаний у новій композиції "Втома" та користь, яку вона може принести слухачам.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Пресслужба Після Дощу

Мені дуже хотілося б, аби люди вміли визнавати свій психологічний стан і мали поруч тих, із ким могли б ним поділитися

Яне, розкажи про вашу нову композицію "Втома". Що це за робота?

Для мене ця пісня — самотерапія і той випадок, коли важливою є не кількість прослуховувань, а користь, яку вона нестиме для людей. Коли ця пісня вийшла, багато людей написали мені, що вона або ідеально описала їхній стан, або допомогла їм його зрозуміти. Для мене дуже важливо, що ця пісня може стати для багатьох людей другом і підтримкою, якої вони потребують.

Що стало тригером виникнення цієї пісні?

У мене пів року був непростий період мого життя, коли прокидаєшся зранку і вже почуваєшся втомленим. Коли цей період почав йти на спад, я захотів описати цей стан, адже через ситуацію в нашій країні схожий стан мають багато людей — коли майже не відчуваєш сил та енергії рухатися далі. Для мене це пісня стала душевним покликом, я зрозумів, що мені треба про це поспілкуватися в музиці й тоді мені стане легше. Так воно й сталося  —  композиція "Втома" мені дуже допомогла.

Що ти відчуваєш зараз, коли прокидаєшся зранку?

Я відчуваю бажання рухатися далі, створювати музику та розвивати українську культуру. З тим, щоб гарно виспатися я досі маю проблеми, тому що мало сплю, але чудово мати можливість прокидатися і з цікавістю жити кожен новий день, коли ти із захопленням чекаєш на те, що він тобі подарує. 

Яне, чи довго в тебе тривав стан перманентної втоми? Чи звертався ти за професійною допомогою?

Приблизно 4 роки тому, коли у мене був не дуже хороший психологічний стан, я звертався до психолога. Цього разу я розумів, у чому була причина і знав, що конкретно треба зробити, щоб цей стан покращився. Загалом я досить чесний стосовно самого себе і для мене ця пісня про те, що мені дуже хотілося б, аби люди вміли визнавати свій психологічний стан і мали поруч тих, із ким могли б ним поділитися.

Гурт Після Дощу —  один із наймінорніших українських гуртів. Чим продиктована ця естетика?

Мені б дуже хотілося, щоб світ навколо сприяв тому, щоб я писав пісні про веселку та синє небо. Я змінив вектор своєї творчості й увесь минулий рік намагався повторити хіт "Хочеш". Потім я зрозумів, що треба писати про те, що ти насправді відчуваєш. Зараз я пишу саме про свої почуття і ставлення людей до моєї музики дуже змінилося, бо вона почала відчуватися справжньою та щирою. Тому я б дуже хотів, щоб життя і події в нашій країні давали мені якомога більше причин писати про щось позитивне і я дуже сподіваюся, що цей час скоро настане. 

Яким буде твій наступний реліз?

У нас вже є одна пісня, яку ми майже доробили, спробуємо створити ще одну й оберемо з-поміж них. Зараз я дуже переймаюся тим, що Захід і Схід України постійно між собою змагаються в тому, хто більше українець. Мені хочеться зробити таку пісню, щоб вона об'єднувала нашу країну й наштовхнула людей на думку шукати не те, в чому ми різні, а те, в чому наша схожість.

Редакторка текстової версії — Олена Кірста

Відеоверсії ексклюзивних інтерв'ю з артистами дивіться на офіційному YouTube-каналі Радіо Промінь

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.