Культурний десант запустив "Фронтову студію": перший епізод представляє Олександр Ремез

Культурний десант запустив "Фронтову студію": перший епізод представляє Олександр Ремез

Організація Культурний десант запускає проєкт "Фронтова студія", в межах якої випускатиме пісні, записані на фронті. У рамках проєкту випустять сезон із 14-ти відеоепізодів на YouTube-каналі Cultural Forces Music. Крім того, планується створити музичний альбом, створений на фронті в пересувній студії. Подробиці реалізації цього проєкту Анна Заклецька-Бурак і Денис Денисенко розпитали у гостя першого епізоду "Фронтової студії" – Олександра Ремеза, лідера рокабільного гурту Руки’В’Брюки, а нині військового ЗСУ і одного з учасників Культурного десанту.

0:00 0:00
10
1x

Фото: пресслужба Культурного десанту

Якщо би не війна, я б навряд чи записався би з такою людиною, як Джош Омм із Queens Of The Stone Age

Олександре, для початку розкажіть що таке Культурний десант? Припускаємо, що не всі слухачі Радіо Промінь розуміють, про що мова.

Я в Культурному десанті не з початку, але наскільки мені відомо, цей проєкт розпочався десь на другий місяць повномасштабного вторгнення. Його започаткував Коля Сєрга. Саша Чемеров як цивільний артист також є активним уасником проєкту. Згодом приєднувались їнші – з тим, щоб охопити своєю діяльністю всю ділянку фронту. Зараз є п’ять працюючих груп Культурного десанту. Це херсонский, запорізький, донецький (тут дві групи) і харківський напрямок. Я відповідаю за останній. 

За свідченнями військових, на фронті один день часто схожий на інший день, тому так важлива підтримка культурних діячів – музикантів, акторів тощо, які приїжджають до них як частина Культурного десанту. Які запити ви отримуєте від бійців щодо культурного наповнення?

Коли я був у бойовому батальйоні, до того як перевівся в Культурний десант, до нас приїжджав Культурний десант. І я згадую, що тоді не хотів іти – типу, краще витрачу вільний час на себе. Але пішов і не пошкодував. Зустрів там Сашу Чемерова, інших артистів. І це мені знову нагадало, навіщо я пішов служити і захищати країну. Я почув прекрасну бандуристку Інні Іщенко, яка також нагадала, що нашу музику – зокрема, бандуристів і кобзарів – систематично нищила радянська влада. І зараз щось подібне відбувається. 


Фото: пресслужба Культурного десанту

Коля Сєрга говорив у своїх інтерв’ю, що раніше недооцінював тиск і вплив російської культури, засилля русифікації на українському музичному та шоубізнесовому ринку. І перепрошував – мовляв, якби він усвідомлював це, можливо, зовсім по-іншому будував би своє творче життя. З хороших новин – це те, що ми зараз маємо можливість таки щось робити по-іншому і розуміти – як казала Оксана Забужко, – що якщо ви з російськомовної української сім’ї, це означає те, що з вашою родиною колись сталась біда. Не було в Україні російсьомовних родин. Якщо вони з’явились – значить, когось було репресовано, а його сім’ю зросійщено. Тому дуже важливу функцію зараз виконує Культурний десант. А от що таке "Фронтова студія"?

Те, що ви сказали, ми так само доносимо і у війську до людей, які не вважають важливим переходити на українську. Бо дійсно, більшість українців не усвідомлювала і недооцінювала те, що зробили росія з українською культурою. Коля Сєрга не єдиний такий. Але, мені здається, він зараз живе одразу три життя. За трьох.

Фронтова студія – це, по суті, автобус, в якому знаходяться прилади для звукозапису. І разом з цим бусом приїжджає продюсер Саша Чемеров талант якого неможливо переоцінити. Він може буквально з будь-яко пісні – навіть якщо хтось награє на гітарі три акорди – зробити гарну композицію. 

Яким чином працюватиме студія? Тобто, військовим треба звертатись до вас, щоб ви заїхали до них записати пісню? Чи мають записати якусь демку? Чи ви самі шукаєте і обираєте куди приїжджати? 

Все, що ви перелічили – воно так і відбувається (сміється). 

А як військовим з вами зв’язатись?

В нас є сайт, там можна знайти анкету. Також шукайте Культурний десант в соцмережах – Instagram або Facebook. Звісно, що до всіх ми не можемо приїхати, але дійсно щось цікаве не пропустимо. 

Такий військовий варіант Євробачення, Національний походний відбір (всі сміються). І розкажіть ще про перший сезон "Фронтової студії" з 14 епізодами.

Епізоди з різними музикантами записуються, фільмуються. У нас є YouTube-канал, де вже можна побачити перший сезон. Розпочали прямо з мене (сміється). Я подивився – бо мені самому було цікаво, адже я не всі процеси бачив. По суті, я просто приїхав і записав свою партію, а хлопці далі все робили самі. Поїхали до Павла Вишебаби, записали капеланів… Коротше, подивіться і самі побачите. 

Там також взяв участь американський гітарист Джош Омм, учасник гурту Queens Of The Stone Age. Я б цією людиною, напевно, ніколи би не зустрівся, якщо б не така ситуація (сміється)! Він дуже цікаво почув цю пісню і додав свою гітару. Вийшло дуже круто. І там весь цей процес показується. 

Олександре, дякуємо вам! За вашу службу, за діяльність в рамках Культурного фронту і за правильні висновки, які вберігають наші національні інтереси. Якщо ми можемо бути корисними у вашій діяльності – звертайтесь, ми до ваших послуг. Всім вітання – і безпечного гарного дня! 

Дякую і вам. І, до речі, я люблю Радіо Промінь і часто вас слухаю!

Спасибі, що з нами на одній хвилі!