ГРУПА E. БЕЛЬГІЯ, РУМУНІЯ, СЛОВАЧЧИНА, УКРАЇНА

ГРУПА E. БЕЛЬГІЯ, РУМУНІЯ, СЛОВАЧЧИНА, УКРАЇНА

Цього тижня (14-го червня) на футбольний полях Німеччини стартує Чемпіонат Європи з футболу-2024.  Право боротися за титул найсильнішої у Старому світі цьогоріч здобули 24 збірних, серед яких і українці. Чого очікувати від кожної з команд-учасниць фінальної стадії чемпіонату, розбиралися коментатори радіо Промінь Костянтин Дульцев, Вадим Власенко та Галина Вінниченко у подкасті "Футбольне ЄВРО-2024". Свій сьомий випуск вони присвятили групі "Е", до якої потрапили збірні України, Румунії, Словаччини та Бельгії. 

Квартет, який отримає найбільшу увага серед українських вболівальників. Ми сподіваємося... Ні! Ми навіть очікуємо, що українцям цілком до снаги повторити усіх, який був на Євро-2020, тобто потрапити до чвертьфіналу. Після цього недалеко і титул. Прохідною цю групу ми назвати не можемо, бо з усіма командами можуть виникнути проблеми. Небезпечно виглядає збірна Бельгії та її лідер Ромелу Лукаку, який став найкращим бомбардиром в історії кваліфікаційних кампаній, забивши 14 м’ячів, — наголошує Костянтин Дульцев.

Упродовж попередніх десяти років навколо бельгійців і "золотого" покоління було багато галасу. Багато хто очікував на здобуття ними титулів, але на двох крайніх Євро команда далі чвертьфіналу пройти не змогла. На чемпіонаті світу у Катарі команда взагалі провалилася та ней вийшла з групи. Багато ветеранів завершили кар’єру на міжнародному рівні, проте  підросло чергове покоління. Новий тренер Доменіко Тедеско будує іншу команду. Кваліфікаційна кампанія вийшла у бельгійців доволі переконливою: вісім матчів — це шість перемог і два нічийні результати, — констатує і Вадим Власенко.  

А Костянтин Дульцев відкриває таємницю, що збірна Бельгії — це улюблена команда (окрім команди України) колеги, футбольної коментаторки Галини Віниченко, яка і підготувала цікаві розповіді про команди групи "Е", де також є румуни та словаки.

БЕЛЬГІЯ

Бельгійці нині є третіми у світовому рейтингу збірних. Загалом упродовж попередніх 10-ти років вони перебувають у топі найсильніших національних команд планети, проте постійно їм щось заважало узяти трофей на чемпіонатах як світу, так і Європи.

Перший офіційний матч для бельгійців  був водночас дебютним і для французів. Відбувся він 1-го травня 1904-го року та закінчився символічною нічиєю 3-3. Кількома тижнями пізніше Бельгія,  Іспанія, Данія, Швеція Швейцарія та Нідерланди спільно заснували міжнародну федерацію футболу, тобто ФІФА.


Фото: Associated Press 

Чимала кількість старших уболівальників може пам'ятати поразку збірної СРСР бельгійцям на ЧС — 1986-го. Попри хет-трик Ігоря Бєланова, перемогу з підсумковим рахунком 4-3 святкували суперники. Багато хто досі вважає, що шведський рефері Ерік Фредрікссон був упередженим. До речі, тодішню збірну СРСР тренував Валерій Лобановський.

Досягнення

Бельгійці були учасниками 14-ти чемпіонатів світу та 6-ти першостей  Європи. Утім, поки єдиний їхній відомий  міжнародний здобуток — олімпійські золоті медалі, завойовані понад сто років тому. Це були  домашні для бельгійців літні ігри 1920-го року. Фінал був дещо скандальним через те, що збірна Чехословаччини не стала догравати матч і залишила поле. Суперник бельгійців  був категорично не згоден зі суддівством. Підсумок — дискваліфікація команди Чехословаччини, тоді як срібло дісталося іспанцям.

Найбільший успіх бельгійців на чемпіонатах Європи — вихід до фіналу у 1980-му році. Те покоління називали  "золотим". Його візитівка — надійний захист і стрімкі контратаки. Проте у фіналі бельгійці поступилися німцям  1-2.

Нове "золоте покоління" збірної Бельгії розпочало свою ходу за трофеями з 2014-го року. Певно, його пік був на чемпіонаті світу 2018-го, на якому команда виграла бронзу. До фіналу бельгійців не пустили французи, які, зрештою, і завоювали трофей. На Євро-2020 команда, на думку багатьох, зупинилася надто рано. Це сталося у чвертьфіналі, в якому поступилася і збірна України. Подібне стало приводом потролити один одного для Зінченка та де Брюйне, коли вони ще разом грали за "Манчестер Сіті". При цьому на чемпіонаті світу у Катарі бельгійці не вийшли з групи. Це й не дивно, зважаючи на ту кількість скандалів і конфліктів, яка була усередині цієї національної команди. Чого лише варті слова Кевіна де Брюйне, що ця збірна занадто стара, щоб вигравати, і що вона мала свій найкращий час для перемоги 2018-го. З таким настроєм, звісно, далеко не зайдеш. Через провал у Катарі пішов у відставку наставник збірної Бельгії Роберто Мартінес, який очолював її упродовж шести років. Після нього минулого року з командою розпочав працювати Доменіко Тедеско, з яким нібито встиг посваритися Тібо Куртуа. Голкіпер мадридського "Реала", який не зможе зіграти на Євро через те, що не встиг відновити кондиції після травми, навесні  звинуватив нового тренера у брехні, коли той заявив, що Тібо особисто сказав йому, що за жодних обставин не зможе зіграти на чемпіонаті Європи. А ще Тедеско заявив, що вважає головним фаворитом у групі збірну України.

Шанси

Перше місце у кваліфікаційній групі на Євро дісталося бельгійцям аж ніяк легко. Була запекла боротьба з австрійцями, яких у підсумку вдалося випередити лише на одне очко.

Бельгійці за шансами виграти Євро ділять 7-ме місце зі збірною Нідерландів. Букмекери оцінюють шанси як 17 до 1-го щодо того, що саме вони цього року виграють Кубок Анрі Делоне.

РУМУНІЯ

Збірна Румунії є однією із чотирьох європейських команд, які грали на першому в історії чемпіонаті світу 1930-го року. Відтоді вона багато разів була учасницею фінальних частин міжнародних змагань. Нині "триколірні" (їх ще так називають) займають 46-те місце у рейтингу збірних ФІФА.


Фото: REUTERS / George Calin

Досягнення

Румуни були учасниками семи чемпіонатів світу і шести першостей Європи.

Найуспішнішими для них були 90-ті роки. Тоді команда вийшла до плей-оф на трьох поспіль чемпіонатах світу. Найкращими для румунів серед тих турнірів були змагання 1994-го року, які пройшли у США. Вони в ⅛ перемогли аргентинців, тоді як зупинити їх змогли лише у чвертьфіналі шведи, причому у серії післяматчевих пенальті. Це була ера "золотої команди" збірної Румунії.

Що ж до Євро, то найкращим для неї став турнір 2000-го року. Румуни із групи потрапили одразу до чвертьфіналу. Нагадую, що раніше у фінальній частині опинялися 16 команд, а з кожного квартету до плей-оф вирушали дві найкращі збірні. Тоді “триколірні” пропустили уперед у групі лише збірну Португалії, тоді як обійшли Англію та Німеччину. У плей-оф вони поступилися італійцям, які згодом стали фіналістами змагань (0-2). Це був останній міжнародний турнір у складі збірної Румунії для одного із найкращих футболістів в її історії Георге Хаджі, який є другим за результативністю у списку бомбардирів команди. У матчі з італійцями він був її капітаном, влучив м'ячем у каркас воріт суперника у першому таймі, а на 59-й хвилині отримав другу жовту карту та був вилучений із поля.

2008-го та 2016-го румуни не змогли на Євро вийти із групи, а турніри 2012-го та 2020-го пропустили, бо не подолали відбір. Відтак у Німеччині ця команда повернеться на європейську футбольну арену після перерви. 

Шанси

Збірній Румунії відверто пощастило із кваліфікаційною групою Євро-2024. У підсумку вони не лише змогли випередити представників Ізраїлю, Косово, Білорусі та Андорри, але і команду Швейцарії, то очолили групу "I". Перевага над тими ж швейцарцями становила шість очок, а загалом румуни закінчили відбір без жодної поразки. Це потужно! При цьому наступний розіграш Ліги націй вони проведуть у третьому її дивізіоні. Недооцінка цієї збірної може дорого нам коштувати. Румуни (та і кожна збірна у нашій групі) спроможні боротися за вихід до плей-оф. Букмекери дають майже рівні шанси на вихід із групи для українців і румунів. Імовірність перемоги цієї збірної на турнірі становить 101 до 1-го. Це 5-й найгірший результат серед усіх учасників Євро-2024.

СЛОВАЧЧИНА

Напевно, більшість українських уболівальників познайомилася зі збірною Словаччини на чемпіонаті світу в ПАР 2010-го року. Тоді команда оформила свій історичний успіх на подібних турнірах. Цікаво, що у кваліфікації змагань словаки випередили збірну Чехії, з якою з 1922-го по 1993-го були єдиним національним колективом. Нині "Соколи" займають 48-ме місце у рейтингу ФІФА. Чехам вони поступаються 12-ма рядками.


Фото: futbalsfz.sk

Досягнення

Звісно, всі основні досягнення у словаків зафіксовані ще за часів збірної Чехословаччини. Зокрема, це стосується і завоювання титулу чемпіонів Європи 1976-го року. А ще вони стали срібними призерами першостей планети 1934-го та 1962-го років.

Після розпаду Чехословаччини саме чехи виступали успішніше на міжнародній арені. Наприклад, вони стали другими на чемпіонаті Європи 1996-го року, тоді як словаки упродовж тривалого часу навіть не могли кваліфікуватися на подібний турнір.

На першості планети — 2010 збірна Словаччини оформила певну сенсацію, вибивши зі змагань на той момент їхніх чинних переможців, тобто італійців. У підсумку "Соколи" посіли друге місце у групі та закінчили свій виступ на стадії ⅛, на якій поступилися майбутнім фіналістам, футболістам команди Нідерландів (1-2). 

Регулярно потрапляти на Євро збірна Словаччини розпочала із 2016-го року, коли у відборі вона перебувала в одній групі з українцями та іспанцями. Тоді ця команда випередила наших футболістів, посіла друге місце після іспанців та вперше для себе опинилася у фінальній частині турніру. У ній "Соколи" вийшли далі із третього місця квартету, проте у першому ж раунді плей-оф розгромно поступилися німцям (0-3). На минулому Євро словаки зупинилися на стадії групового етапу.

Легендарним футболістом цієї збірної є Марек Гамшик. Він став рекордсменом команди за кількістю проведених матчів, а також забитих м’ячів. Марек закінчив свою міжнародну кар’єру ще 2022-го, але через низку травмованих співвітчизників повертався минулого року допомогти збірній у кваліфікаційних поєдинках. Нині Гамшик перебуває у тренерському штабі італійця Франческо Кальцони, який минулого сезону поєднував працю у збірній Словаччини, а також "Наполі".

Шанси

Словаччина потрапила на цьогорічний чемпіонат Європи, посівши друге місце у своїй кваліфікаційній групі. Вона пропустила уперед лише португальців. Не поспішайте записувати словаків до списку слабких суперників. Вони упевнено у своїй групі обійшли, зокрема, збірну Боснії і Герцеговини, а також ісландців, з якими нам було не надто просто впоратися у плей-оф відбору. На вихід з квартету на Євро-2024 букмекери дають словакам шанс як 10 до 1-го, а на перемогу на турнірі - 201 до 1-го (це третій найгірший показник серед усіх учасників). 

УКРАЇНА

Головна команда країни, яка у серці кожного українця. Вона вчетверте кваліфікувалася на Євро. Ми віримо, що підопічним Сергія Реброва є чим здивувати суперників. Нині "синьо-жовті" після успішної кваліфікації на першість Старого світу займають 22-ге місце у рейтингу збірних ФІФА.


Фото: УАФ

Досягнення

Напевно, кожен українець знає найбільші досягнення збірної України. Передусім,  це, звісно, кваліфікація на чемпіонат світу - 2006 і наш успішний там виступ. Завдяки перемозі над збірною Швейцарії у серії післяматчевих пенальті ми потрапили до чвертьфіналу.

А ще зовсім свіжий виступ наших хлопців на Євро-2020. Здавалося, не надто переконлива гра у групі, де ми посіли третє місце після збірних Австрії та Нідерландів. Завдяки кращим додатковим показникам опинилися  в ⅛, де отримали збірну Швеції. Вже там на останніх хвилинах Артем Довбик подарував кожному українцеві незабутні емоції.

Також ми чудово пам’ятаємо виступ "синьо-жовтих" на Євро-2012, яке було домашнім для нас і поляків. Тоді вийти з групи нам не вдалося, але перемога над збірною Швеції на НСК "Олімпійський" — один із найяскравіших епізодів в історії не лише нашої команди, але і країни загалом. 2016-го, на жаль, до плей-оф  "синьо-жовтим" потрапити також не вдалося, проте емоції були протилежними тим, які ми відчували на домашньому Євро. Команда навіть не змогла забити жодного м’яча у ворота суперників.

Шанси

Шлях на Євро-2024 був для нас тернистим. Звісно, нам не пощастило з групою. Конкурувати зі збірними Англії та Італії було ой як непросто, проте ми нав'язали боротьбу чинним чемпіонам Європи. Не без допомоги арбітра друге місце у нашій кваліфікаційній групі посіли італійці. Проте завдяки вдалому виступу у Лізі націй ми потрапили до пулу з 12-ти команд, які ділили між собою останні три перепустки. Це було непросто, але перемогли спочатку Боснію і Герцеговину, а потім Ісландію. От ми і на Євро.

Група у нас непогана. Ми дійсно маємо шанс, щоб вдруге у своїй історії вийти на цьому турнірі із групи. Чи вдасться збірній України повторити успіх Євро-2020? Усе можливо. А більше про історію виступів "синьо-жовтих" на Євро можна послухати в окремому епізоді подкаста.