ГРУПА D: ФРАНЦІЯ, НІДЕРЛАНДИ, АВСТРІЯ, ПОЛЬЩА

ГРУПА D: ФРАНЦІЯ, НІДЕРЛАНДИ, АВСТРІЯ, ПОЛЬЩА

Вже наступного тижня, 14-го червня на футбольний полях Німеччини стартує Чемпіонат Європи з футболу-2024.  Право боротися за титул найсильнішої у Старому світі цьогоріч здобули 24 збірних, серед яких і українці. Чого очікувати від кожної з команд-учасниць фінальної стадії чемпіонату, розбиралися коментатори радіо Промінь Костянтин Дульцев, Вадим Власенко та Галина Вінниченко у подкасті "Футбольне ЄВРО-2024". Свій шостий випуск вони присвятили групі "Ді", до якої потрапили збірні Франції, Нідерландів, Австрії та Польщі.

На думку Костянтина Дульцева, квартет буде складним для усіх його учасників, але з французами "усе зрозуміло". Мовляв, команда, яка на  трьох великих турнірах із попередніх чотирьох грала у фіналах, має без проблем виходити до плей-офф.

Вадим Власенко також вважає французів фаворитами цієї групи. До того ж ресурси, які люблять рахувати трансферну вартість футболістів, категорично стверджують, що фіналісти попереднього чемпіонату світу матимуть на Євро один із найдорожчих складів турніру, в якому найкоштовнішим буде Кіліан Мбапе. Варто буде стежити щодо тактики та індивідуальних персон і за виступом команди Нідерландів. На Євро-2020 і попередньому чемпіонаті світу ця збірна виглядала цікаво. Побачимо, що буде з нею саме на Євро за повернення наставника Рональда Кумана, бо вона смілива та небезпечна, проте не завжди надійна щодо тієї ж оборони, – відзначає Вадим Власенко.

Ну і збірна Польщі та її багаторічний капітан, бомбардир і двигун – 35-річний Роберт Левандовський. На думку Костянтина Дульцева, у Німеччині ми будемо прощатися з легендою. Відтак нападник зробить усе можливе та неможливе від себе, щоб протягнути поляків якомога далі шляхом турніру. Отже, далі про групу D.

ФРАНЦІЯ

Якщо футбол як гру придумали англійці, то французи фактично створили світову футбольну структуру, яку ми маємо зараз. Федерація футболу Франції – одна із засновниць ФІФА та УЄФА. У травні 1904-го року у Парижі з’явилася Міжнародна Федерація футбольних асоціацій, а її першим президентом став французький журналіст Робер Герен. Через 50 років, 1954-го, французи стали ініціаторами створення УЄФА. Організацію у статусі генерального секретаря очолив Анрі Делоне. Він і став головним ініціатором проведення Кубка європейських націй, який згодом став чемпіонатом Європи. Навіть єврокубки та Золотий м’яч придумали французи, а саме журналіст видань "Екіп" і "Франс Футбол" Габріель Ано.

Фото: fff.fr

Збірна Франції – одна з провідних команд світу. Незважаючи на свою потужну міць, вона не має бойового прізвиська. У Франції головну команду країни називають "Les Blues", тобто "Сині", натякаючи на кольор ігрової форми. За  кордоном доволі поширене інше прізвисько цієї збірної – "Трикольорові", адже прапор складається із також ж кількості вертикальних смуг (синьої білої та червоної). Якщо французів хочуть образити, їх називають півнями, оскільки галльський півень – національний символ країни.

Досягнення

Упродовж тривалої історії збірна має чимало успіхів. "Ле Бле" двічі ставали чемпіонами Європи, стільки ж разів вигравали чемпіонат світу та Кубок конфедерацій. Навіть перемагала на Олімпійських іграх. Упродовж попередніх восьми років на чотирьох великих футбольних турнірах світу французи тричі грали у фіналах. Не пощастило команді лише на Євро-2020, коли у першому раунді плей-оф фаворита вибила  Швейцарія.

1984-го та 2016-го років Франція була організатором чемпіонатів Європи. На тих турнірах "Ле Бле" виступили блискуче. 1984-го завдяки феноменальному Мішелю Платіні, який тоді забив 9 м’ячів, французи уперше в історії виграли престижний титул. 2016-го Грізман, Погба та Жіру дотягнули команду до фіналу, але у вирішальному поєдинку поступилися  португальцям. Між цими подіями був шалений успіх на Євро-2000, коли Зідан і компанія не залишили жодних шансів суперникам: команда вдруге стала переможцем Єврофоруму. Одним із творців того успіху у статусі футболіста був  Дідьє Дешам – нинішній наставник  французів. До речі, він є тренером - рекордсменом світу на рівні національних збірних. Дешам очолює "Ле Бле" вже упродовж 12-ти років, і це найбільший період часу серед наставників.

Шанси

Чемпіонат світу – 2022 показав, що до будь-якого великого турніру французи підходять у потужній ігровій формі. Навіть невдача на Євро-2020 – це виняток із правил. У розпорядженні Дідьє Дешама справжня машина для перемог і другий найдорожчий склад серед усіх учасників цьогорічного чемпіонату (за даними ресурсу transfermarkt.com – це 1 мільярд 200 млн. євро). У складі збірної Франції і найкоштовніший футболіст Європи Кіліан Мбаппе: його вартість оцінюється у 180 мільйонів. До слова, більшість прогнозів роблять його головним претендентом на титул найкращого бомбардира турніру. Саме він став найрезультативнішим гравцем чемпіонату світу – 2022 у Катарі.

Букмекери виводять збірні Франції та Англії на перші два місця у своїх рейтингах імовірних переможців Євро-2024. Ставки на виграш ними турніру приймаються як 4.5 до 1. Варто також усвідомлювати, що у нинішнього покоління футболістів збірної серед здобутків немає титулу чемпіона Європи. Це останній шанс для таких виконавців як Антуан Грізман і Олів’є Жіру його виграти. Найімовірніше, це фінальний турнір для них у кар’єрі гравців на рівні національних збірних. Навіть через два роки на чемпіонаті світу – 2026 склад команди суттєво зміниться, тому зараз ця компанія має скористатися шансом і довести, що "Ле Бле" є найкращою командою Європи.

НІДЕРЛАНДИ

Нідерланди називають велосипедним раєм. У країні 35 тисяч кілометрів відокремлених  доріжок і 18 мільйонів велосипедів. Це більше, ніж кількість населення Нідерландів. Велосипед – невід’ємна частина повсякденного життя кожного місцевого мешканця та вияв його прихильності до екологічного транспорту.

Амстердам – місто, відоме своєю прогресивною та відкритою атмосферою, а легендарний Квартал червоних ліхтарів символізує загальне ставлення країни до легалізації секс-праці. Місто не є столицею розпусти, а просто відображає прагматичну та ліберальну позицію Нідерландів щодо певних аспектів суспільного життя.

Колір – символ країни – це помаранчевий. Він національна гордість, єдність та ідентичність. Фактично цей колір є зв’язком із королівською родиною, а ще відображає дух і солідарність нідерландського народу.

Футбол тут – це ігровий вид спорту №1. У нього завдяки англійським емігрантам почали грати ще у другій половині 19-го сторіччя. 1889-го року була створена Королівська Нідерландська футбольна асоціація, а 1904-го країна стала однією зі семи, які заснували ФІФА.

Фото: Getty Images

Досягнення

Збірна Нідерландів тричі грала у фіналах чемпіонатів світу та стільки ж разів у них  поступалася.  Вона – чемпіон Європи 1988-го року. Тобто досягнень вистачає, але все ж найвагоміше, що вигадали нідерландці для світового футболу це – досконале використання тактичної схеми із назвою "тотальний футбол".  Мова йде про таку побудову гри команди, за якої кожний гравець може замінити свого партнера на будь-якій позиції.

Рінус Міхелс – легендарний тренер збірної Нідерландів. Саме завдяки цій схемі у сімдесятих роках минулого століття він зробив свою команду однією з найсильніших у світі, проте  перемога на великому турнірі лише одна – золото чемпіонату Європи 1988-го. Це сталося на футбольних полях Німеччини, де і відбудеться нинішнє Євро. Груповий етап для нідерландців тоді розпочався невдало, а саме з мінімальної поразки від збірної срср. Однак потім були упевнені перемоги у матчах з командами Англії, Ірландії та у півфіналі із колективом Німеччини. У вирішальному поєдинку за титул підопічні Міхелса змогли реваншуватися у протистоянні із футболістами радянського союзу: зробили це з рахунком – 2:0.

Шанси

На думку фахівців, Нідерланди мають виходити хоча б до чвертьфіналу. Команда заслуговує і на більше. Проте має ще все добре скластися. Наприклад, на останньому чемпіонаті світу ця збірна потрапила до вісімки найкращих, однак у чвертьфіналі її суперниками стали аргентинці. У підсумку,  натрапила на майбутніх переможців турніру із Аргентини, яким поступилася у серії післяматчевих пенальті.

Шанси на чемпіонство Нідерландів букмекери оцінюють як 1 до 17. За даними transfermarkt.com, склад цієї збірної оцінюється у 610 мільйонів євро. Головна надія та найдорожчий футболіст команди – це 21-річний Хаві Сімонс, який належить ПСЖ, але минулого сезону на правах оренди виступав у німецькому РБ "Лейпціг". Його трансферна вартість оцінюється у 80 мільйонів євро.

З іншого боку, на попередніх чемпіонатах Європи у збірної Нідерландів були провал за провалом. 2012-го у трьох матчах, які відбулися у Харкові на стадіоні ОСК "Металіст", були три поразки. На Євро-2016 ця команда не кваліфікувалася. На Євро-2020 після трьох упевнених перемог у групі (у тому числі, над Україною з рахунком – 3:2), нідерландці закінчили виступ на стадії 1/8 фіналу, поступившись Чехії – 0:2.

АВСТРІЯ

Австрія – країна з найнижчим рівнем безробіття в Європі. Її мешканців  називають "невиправними трудоголіками", адже більшість населення працює щодоби по 9 годин. В Австрії народилися відомі композитори класичної музики Моцарт, Шуберт, Ліст, Штраус, Малера та Брукнер. Щорічно у  країні проходять сотні фестивалів, присвячених цим видатним особистостям.

Гірськолижний спорт в Австрії – це майже релігія. Півтори сотні нагород різного ґатунку здобуті місцевими спортсменами на зимових Олімпіадах. Але якщо говорити про найпопулярніший ігровий вид спорту, то це, звісно, футбол. Ключову роль у його розвитку відіграв британець Марк Ніколсон. Саме він 1898-го року організував перший матч у парку "Пратер" у Відні між англійськими заробітчанами та місцевими мешканцями. Символічно, але саме на цьому місці через 30 років був побудований стадіон, який нині називається "Ернст Хаппель". Він став домашньою ареною для національної команди.

Фото: Getty Images

Досягнення

Особливе місце в історії австрійської збірної займає легендарна епоха "Вундертім". Це прізвисько команда отримала 1931-го року. Тоді вона стала першою збірною з континентальної Європи, яка фактично знищила британський колектив, а саме шотландців – 5:0. Далі була серія великих перемог над німцями, швейцарцями, угорцями,  бельгійцями та французами. 1932-го року збірна виграла Центрально-Європейський Кубок, який є попередником чемпіонату Європи.

Але тоді (у тридцяті роки) австрійський футбол страждав від великої політики. На чемпіонаті світу 1934-го в Італії ця збірна була одним із фаворитів, але програла у півфіналі господарям через відверто ганебні рішення арбітрів, з якими напередодні мав розмову Беніто Мусоліні. 1938-го року через  аншлюс австрійську збірну розформували, а найуращих її футболістів зобов’язали грати у складі команди Третього рейху.

Найкращим досягненням команди в її історії є третє місце на чемпіонаті світу 1954-го у Швейцарії. На першостях  Європи австрійці грали тричі: 2008-го у статусі господарів турніру, а ще 2016-го та 2020-го. Найкращий результат був на попередньому Євро. У груповому раунді австрійці перемогли команду Північної Македонії (3:1) та українців (1:0) і поступилися нідерландцям (0:2). У  першому раунді плей-оф вони у  додатковий час програли  майбутнім чемпіонам з Італії – 0:1.

Шанси

Відбір на Євро-2024 в австрійців був прохідним, тому вони та бельгійці без проблем потрапили до фінальної частини. Ці збірні випередили команди Швеції, Азербайджану та Естонії. Вийти із групи у Німеччині буде складно, але можливо. Для цього потрібно перемагати Польщу та сподіватися на нічию з нідерландцями або французами. Букмекери прогнозують, що австрійці потраплять до 1/8 фіналу. Шанси на чемпіонство незначні – 70 до 1. За версією transfermarkt.com, загальна вартість гравців збірної – 266 мільйонів євро. Насамперед варто спостерігати за  півзахисником Крістофом Баумгартнером з німецького РБ "Лейпціг", який у березні цього року у товариському матчі зі словаками  відзначився на 6-й секунді. Цей гол став найшвидшим в історії міжнародного футболу.

ПОЛЬЩА

У світовому футболі збірну Польщі називають "Кадрою", що у перекладі на українську означає "Персонал". Вона уп’яте поспіль братиме участь у фінальній частині чемпіонату Європи, проте великих успіхів на подібних турнірах не має.  Команда лише одного разу вийшла до плей-оф.

Історія збірної Польщі розпочалася у 1920-му році. Основу тієї команди формували гравці львівського клубу "Погонь". Тоді поляки готувалися до участі в Олімпійських іграх і перший  офіційний матч провели зі збірною Львова (у ній були футболісти з цього міста, які не отримали запрошення до національної збірної). Місто Лева загалом  у 20-ті та 30-ті роки було головним центром розвитку польського футболу. 1920-го року команда Польщі повинна була брати участь у перших великих міжнародних змаганнях, а саме  Олімпійських іграх в Антверпені. Проте через польсько-радянську війну було вирішено відмовитися від цього.

Фото: Getty Images

Досягнення

Свого часу збірна Польщі була однією з найсильніших у світі. Вона спокійно перемагала бразильців і французів, грала на одному рівні з Німеччиною. Якщо вона поступалася, то за не надто однозначних обставин. 1974-го та 1982-го поляки стали бронзовими призерами  чемпіонатів світу. Результати 70-х - 80-х років залишаються золотим віком польського футболу.

Що ж до чемпіонатів Європи, то із 2008-го ця команда є регулярним учасником фінальних стадій турніру. Зокрема, 2012-го як співгосподарка Євро з українцями. Найвище  досягнення було 2016-го. Саме вісьмома роками раніше на полях Франції склад команди вважався праймовим. "Кадра" досить легко пройшла групу, в якій були збірні України та Німеччини. У першому раунді плей-оф вона у серії післяматчевих  пенальті перемогла швейцарів, але у чвертьфіналі Роберта Левандовські та компанію зупинили майбутні чемпіони, тобто португальці. 2020-го виступ на Євро був невдалим. У непростій групі з іспанцями, шведами та словаками поляки набрали одне очко та посіли останнє місце.

Шанси

На чемпіонат Європи Польща потрапила не через парадні двері, а через чорний вхід. Це були матчі плей-оф раунду за квотою Ліги націй. Кваліфікаційна  кампанія у поляків стала провальною. Великі надії покладалися на статусного тренера в особі екс-наставника збірної Португалії Фернанду Сантуша. У нього  відверто не склалося, тому фахівця  довелося терміново звільняти. З новим тренером краще не стало, але завдяки вдалому жеребкуванню та ідеальній сітці матчів на виліт поляки пройшли Естонію, а потім у серії післяматчевих пенальті і команду Вельсу.

З огляду на невдалі виступи у відборі, фахівці та букмекери вважають, що у Польщі навіть шансів вийти із групи не надто багато. Коефіцієнт низький – 101 до 1 на перемогу на турнірі. Transfermarkt.com оцінює вартість збірної у 199 мільйонів євро. Найдорожчим гравцем визначається представник італійського «Наполі»  Петр Зелінскі (25 мільйонів євро), але  головна надія команди пов'язана традиційно із наддосвідченим Робертом  Левандовські. Незважаючи на доволі поважний футбольний вік, він продовжує регулярно забивати за "Барселону". Імовірно, це буде останній великий футбольний турнір у кар'єрі 35-річного зіркового форварда, тож Роберт буде неймовірно зарядженим.