Промінь рекомендує: Тоня Матвієнко з треком "Друг"

Промінь рекомендує: Тоня Матвієнко з треком "Друг"

Тоня Матвієнко – представниця фантастичної творчої династії Гончарів-Матвієнків, донька неперевершеної Ніни Матвієнко. Співачка найбільше відома своїми ліричними піснями з фольклорними елементами. Проте іноді трапляються і цікаві експерименти – як, наприклад, презентована днями нова композиція "Друг". Це переспів відомого хіта Океана Ельзи 2001 року. Про історію запису кавер-версії, співпрацю з Іваном Клименком і справжніх друзів Тоня Матвієнко розповіла Анні Заклецькій та Денису Денисенку в ефірі Радіо Промінь.

0:00 0:00
10
1x

Для кожного артиста кожна нова пісня – це свято. Це значить, що він рухається вперед – він існує, він співає

Нещодавно ти відсвяткувала свій день народження, а буквально днями була річниця і в твого чоловіка Арсена Мірзояна. Як впорались з цим усім святкуванням?

Втомились (сміється). Було багато квітів. А в нас є традиція – ставити їх у великі вази на подвір’ї, на сходах у будинок. Насправді, це не лише тішить око, але зазвичай і говорить про те, що в нас багато концертів (сміється).

Сьогодні ми розмовляємо з тобою з нагоди випуску кавера на хіт 2001 року "Друг" гурту "Океан Ельзи". В кліпі на пісню знявся українській військовий, офіцер Андрій Максимчук з позивним "Бетмен". Яким чином ти дійшла до цього рішення – заспівати пісню "Океана Ельзи"?

Як мами не стало (народна артистка України і мати Тоні Ніна Матвієнко померла 8 жовтня 2023-го, – прим.ред.), через кілька тижнів я взяла телефон, щоб відповісти на непрочитані повідомлення, в яких мені висловлювали співчуття різні люди з усього світу. І знайшла повідомлення від Святослава Вакарчука з теплими словами підтримки. І в мене виникла ідея… Мама ж була найкращим моїм другом в світі… І ця пісня, хоч там йдеться про дещо інше, але вона пов’язана з моєю мамою – бо я втратила друга. Таким чином і виникла ідея переспівати пісню.

І я відповіла: "Святослав, подаруй мені пісню!". А він каже: "Я не проти. Яку?". – "Друг". – "Неочікувано!". Тобто, він сам здивувався. А для мене і мелодійно вона підходить, і по вокалу інтонаційно. Там є такі наче народні ноти. І тоді в 2000-х в мене серце розривалось, коли я її чула. Починається пісня – і як ком у горлі стає, такий стан, наче ось-ось заплачеш. 

І зараз мій емоційний стан був схожим – на межі. Я подумала, хто міг би зробити аранжування? Написала Івану Клименку – це продюсер Kalush. Він теж дуже здивувався. Попросив наспівати рядки в різній тональності – і одразу ж відповів, що йому все зрозуміло і що пісня дійсно "моя". Так і склалась наша співпраця, чому я дуже втішена. 

А якби Іван сказав, що не "твоя"? Не твоя тональність, не твоя тесситура? Що би ти робила?

Не факт, що я би його послухала (сміється). Попросила би зробити аранжування когось іншого – такий в мене був настрій на цю пісню. 

Перш ніж ми послухаємо пісню "Друг" від Тоні Матвієнко в рамках проєкту Промінь рекомендує, традиційно просимо тебе звернутись із тим, що в тебе зараз на серці, до слухачів Радіо Промінь.

Для кожного артиста кожна нова пісня – це свято. Це значить, що він рухається вперед – він існує, він співає. Я просто дуже хочу, щоби ви послухали цю пісню. Щоб у вас завжди було багато друзів. Щоб вони були справжні. Всіх вас обіймаю і всім бажаю гарного дня!

Слухати трек "Джеб в серце" Bulvar LU, як і багато інших прем’єр, можна в плейлисті "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.