Катя Гапочка: "Через співпрацю з театром зʼявився кіношний погляд на музику"

Катя Гапочка: "Через співпрацю з театром зʼявився кіношний погляд на музику"

З початком повномасштабного вторгнення фронтвумен гурту Гапочка, Катя, була змушена виїхати з України. Нині артистка живе й працює в Чехії, де співає в хорі  в одному з театрів у Празі. Попри відстань від рідного дому, виконавиця не припиняє творчої діяльності: гастролює Європою та випускає нові пісні. Серед них і новий максісингл "Танцювати / Спати"  — об'єднані спільною мелодією дві пісні, в які закладено різні настрої та сенси.

Історію створення максісинглу "Танцювати / Спати"  фронтвумен гурту Гапочка розповіла в ефірі шоу "Вікенд нової музики" ведучій Ксенії Івась.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Фейсбук-сторінка гурту Гапочка

"Танцювати / Спати" зовсім не про "танцювати", а про те, що ти перебуваєш на танцмайданчику життя і не можеш зупинятися, бо маєш рухатися далі

Сьогодні в нашому шоу ти презентуєш максісингл "Танцювати / Спати". Розкажи про його створення та як виникла ідея створити пісні з однаковими мелодіями, але різним наповненням?

Все почалося з пісні "Спати" — вона була написана першою і мала ліричний настрій. Потім я написала зовсім інше аранжування, але ця мелодія теж підходила. Це було до повномасштабного вторгнення і воно все лежало у мене в столі. Потім почалося повномасштабне вторгнення і було не до цього. Через рік я відкрила всі свої записи та проєкти й зрозуміла, що треба щось зробити з цим. У той момент мене настільки переповнювали емоції й мені здалося, що з цієї однієї мелодії може бути дві пісні. Одна з них має танцювати. Я собі уявила такий образ, що через цей танець я ніби витанцьовую всі емоції, які мене переповнюють. Це істеричний танець, через який я хочу це все з себе витягнути. Потім ми почали працювати та зробили дві абсолютно протилежні за настроєм і текстом пісні. До цього образу додався ще образ інь-янь  — чоловіче та жіноче. Ось так ця ідея й пішла у світ.

А як і де відбувався сам запис, хто тобі допомагав зі зведенням? 

Працювали ми на двох студіях  — записували музику і вокал у Празі та в Києві. Також Олег Пашковський (клавішник і піаніст) нам прописував скрипки, а басист Олексій Руденко, який з нами й раніше працював, записав нам бас. Над зведенням максісинглу працював Антон Іларіонович, який зводив нашу пісню "Необхідна".

Якщо подивитись на тривалість пісень, то "Танцювати" на 4 секунди довша, ніж "Спати". Це випадковість чи концептуальна відмінність?

Це випадковість. У пісні Танцювати є оцей "вдих-видих", він мав би входити в пісню "Спати". Тобто, ти видихаєш і з експресивного танцю ніби намагаєшся потрапити в цей релакс, коли ти хочеш розслабитись після всього напруження і відпустити себе в інший стан. Але ми зрозуміли, що на стримінгових платформах цього зробити не вдасться, тому окремо ці дві пісні відрізняються в тривалості на 4 секунди.

Мені здається, через те, що я зараз співпрацюю з театром, в пісню "Спати" мені хотілося додати якогось такого кіношного погляду — як ця пісня могла б звучати в кіно. Якщо, наприклад, вимкнути вокал і просто послухати аранжування, почути всі музичні ходи,  — вони ніби занурюють тебе у світ візуалу. Це вплинуло на мене і мені хотілось передати цю емоцію, дістати її з себе і, можливо, допомогти зробити це іншим. Тобто, це зовсім не про "танцювати", а про те, що ти перебуваєш на танцмайданчику життя і не можеш зупинятися, бо маєш рухатися далі — в цьому й була ідея "вдиху-видиху".

Ви вже доволі довго в Європі, даєте благодійні виступи в різних містах. Хто приходить на ваші концерти і як змінилась ваша аудиторія?

Здебільшого на виступи гурту Гапочка приходять українці, чехи (тому що я в Празі). У 2022 році ми їздили містами Чехії і виступали на розігріві в одного дуже відомого чеського гурту. Ще ми були в Берліні. Здебільшого це наша публіка, вона якось міксується з чехами, яких я тут знайшла в театрі.
 

Редакторка текстової версії — Олена Кірста

Відеоверсії ексклюзивних інтерв'ю з артистами дивіться на офіційному YouTube-каналі Радіо Промінь

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.