Якщо військовий не виходить на зв'язок. Поради юристки

Якщо військовий не виходить на зв'язок. Поради юристки

Не завжди військові можуть повідомити своїм близьким повну інформацію про те, де вони перебувають і чим безпосередньо займаються. Коли військовослужбовець йде на завдання в зоні бойових дій, тоді він може взагалі зникнути на кілька днів. Зазвичай в таких випадках вони залишають побратимам або командирам контактні дані осіб, яким треба зателефонувати в разі їхнього поранення чи будь-якої іншої позаштатної ситуації. Якщо військового немає тиждень, тоді вже треба діяти, місяць чекати не варто, радить юристка правозахисного центру для військовослужбовців "Принцип" Анастасія Криштанович в ефірі Українського Радіо. Щоби бути в курсі справ рідної людини, треба мати контакти командира, побратимів чи посестер, їхні месенджери, а також мати копії документів військового, щоби у разі чого підтвердити їхні дані.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Територіальна оборона ЗСУ/Facebook

Щоб не нервувати, потрібно знати…

Коли людина мобілізовується і йде служити, то цивільній особі варто прокачати свої знання в сфері права та отримати інформацію, яка стосуватиметься безпосередньо військової служби, переконана Анастасія Криштанович. Правозахисний центр для військовослужбовців "Принцип" розробив цілий правовий навігатор, де є різні блоки для родин, військових, військових з пораненням, ветеранів. І в кожному з них можна знайти відповіді на найпоширеніші запитання.

Отже, коли найближчі люди їдуть на фронт, важливо знати:  

1. прізвище, ім'я та по батькові військовослужбовця; 

2. дату народження; 

3. мати копію паспорта та ІПН; 

4. знати повну назву військової частини, де проходить службу особа, знати хоч б місце, де базується військова частина, батальйон та рота;

5. мати скан наказу про включення до особового складу частини;

6. зберегти фото або скан копію військового квитка – першу та другу сторінку, де є відмітка про призов за мобілізацією і де буде міститися інформація про посаду та звання військового, його облікових спеціальностей і інша необхідна інформація; 

7. якщо особа вже отримала посвідчення учасника бойових дій – зберегти фото або з скан копію; 

8. мати кілька контактів побратимів. Самі командири надають свої контакти доволі рідко або можуть не дозволити поділитися своїм контактом, адже це їхня особиста інформація. Якщо є номер телефону старшого за званням, тоді користуватися ним треба з розумом і не дзвонити часто і без нагальної потреби, якщо близька людина не виходить на зв'язок впродовж години, наприклад. 

Анастасія Криштанович застерігає – місяць чекати не варто, максимум радить чекати тиждень.

Ситуації бувають різними

Ситуації можуть бути різними і не завжди військові можуть повідомити близьким людям повну інформацію про те, де вони перебувають і чим безпосередньо займаються, наголошує Анастасія Криштанович, дислокацію ніхто не повідомить, бо поширення такої інформації може бути небезпечним. "Якщо близька людина, яка служить, написала вам, що може зникнути на 5 днів і не виходити на зв'язок – в такому разі варто набратися терпіння і чекати. Може бути ситуація, коли ви переписуєтеся чи телефонуєте людині, а вона раптово зникає та/або переривається зв'язок. Для цього можна взяти контакти побратимів чи посестер, з якими військовослужбовці спілкуються та написати чи подзвонити їм". 

Прямі контакти з командиром мають бути, якщо…

Анастасія Криштанович розповідає, що військовослужбовці, коли відправляються на бойові завдання, залишають контактні дані осіб, яким треба зателефонувати в разі поранення чи будь-якої позаштатної ситуації. Військовий вже на свій власний розсуд може надати командиру такий номер телефону. І тут він має повну свободу дій, чий номер телефону буде надавати і обирати, чи надавати зворотний номер командира. 

Коли людина зникла безвісти, поранена, перебуває без свідомості чи, на жаль, загинула – тоді краще мати контакт напряму з командирами, переконана Анастасія Криштанович. "Якщо ми говоримо про пораненого і він непритомний, то прямі контакти можуть допомогти, аби витребувати довідку про обставини травми, документи, які підтверджують лікування, щоби військовому не припинилися виплати. Якщо у вас є можливість мати такі контакти – це добре. Однак ними варто користуватися розумно, бо військова служба є доволі специфічною і всі питання в ній вирішуються відповідно до статутів ЗСУ і в порядку прямого підпорядкування, де всі процедури мають відбуватися через безпосереднього командира військовослужбовця в порядку, визначеному статутами. Тому найкраще звертатися до командира".

Якщо немає родичів, тоді…

Коли у військового немає родичів, тоді все буде залежати від самого військового та кому він або вона довіряє, говорить юристка. "Це може бути найкращий друг, подруга, партнер, хрещена, хрещений, кум, кума, тренер в спортзалі,  тощо якщо у вас з ним довірливі стосунки і ви розумієте, що ваші персональні дані, які ви надаєте цій особі, будуть у безпеці. 

Коли з вами діляться будь-якими персональними даними інших військовослужбовців, то варто до цього ставитися з обережністю і з повагою: не поширювати їх, не дзвонити їм 24/7, можна поділитися різними месенджерами і просто написати цій людині. Бажано, аби вони самі знали, що ви маєте їхній контакт, щоб не давати персональні дані якоїсь особи та контакти без її відома. Військовослужбовець має повідомити, що в разі екстреної ситуації   їй можуть написати або подзвонити".