Із високою долею ймовірності проблем із соцвиплатами у січні не буде — Устенко

Із високою долею ймовірності проблем із соцвиплатами у січні не буде — Устенко

Із високою долею імовірності проблем із виплатами в Україні пенсіонерам і держслужбовцям у січні не буде, бо Мінфін намагається акумулювати кошти, щоб проводити розрахунки з нового року за бюджетним розписом. Це Українському Радіо констатував економіст, радник президента України Олег Устенко. "Вони змогли розмістити облігації внутрішньої держпозики цього тижня на 20 млрд грн і намагаються зараз залучити все, що можна ще цього року", – зауважив Устенко. "І маємо надію, що в січні ми щось отримаємо по прямих угодах від країн-партнерів України," – доповнив свого колегу експерт "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин. Зараз важливо, щоб США і ЄС погодили обіцяну Україні фінансову підтримку. "Якщо все нормально пройде на початку лютого, то ми не будемо навіть згадувати, що були затримки з макрофінансовим забезпеченням", – каже Пендзин.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото Суспільного

"На сьогодні є проблемними приблизно 26-26,5 млрд доларів"

— Як ви оцінюєте ризик можливої затримки виплат бюджетникам і пенсіонерам у 2024 році? До чого нам слід бути готовим? 

Олег Пендзин: Коли готувався бюджет на 2024 рік, ми звертали увагу суспільства на надзвичайно великий дефіцит державного бюджету. Нагадаю, що в 2024 році дохідна частина бюджету – 1,7 трлн грн, розхідна – 3,3 трлн грн. 1,6 трлн грн – це дефіцит державного бюджету, практично половина. І все те, що ми заробимо у вигляді податків і зборів, має направлятися на війну. А всі соціальні виплати, зарплати лікарям, учителям, держслужбовцям, які не забезпечують діяльність сектору безпеки і оборони, 350 млрд грн перерахунку з держбюджету в Пенсійний фонд – це все має фінансуватися за рахунок макрофінансової допомоги. За офіційною заявою міністра фінансів, на наступний рік потрібно 37,5 млрд доларів. Їх треба знайти. З цієї суми на сьогодні є проблемними приблизно 26-26,5 млрд. 

— Що означає "проблемними"? 

Олег Пендзин: Не секрет, що на сьогодні ні Євросоюз, ні США не ухвалили відповідних законодавчих змін до своїх бюджетів, які би відкривали можливість фінансувати макрофінансову допомогу, обіцяну Україні. Мова йде про обіцяні 50 млрд євро до 2027 року Євросоюзом. І 61 млрд доларів – з урахуванням воєнно-технічної допомоги, яку ми очікуємо від наших партнерів зі США.

"У Євросоюзу є план "Б" – минаючи спільне рішення ЄС"

— Лідери ЄС зберуться лише на початку лютого, щоби вирішити питання фінансової допомоги для України. Чому так без поспіху? Що відбувається?  

Олег Пендзин: Коли ми говоримо про Євросоюз і США, то треба розуміти, що в середині цього процесу є достатньо серйозні внутрішні суперечності, які відтягують остаточне прийняття рішень. В американців, будемо відверті, по суті вже почалася передвиборча кампанія. І ця допомога, не тільки Україні, а й Тайваню, Ізраїлю, на загальну суму більше 110 млрд дол, напряму республіканцями підв'язується під дуже непопулярні рішення щодо посилення контролю за нелегальною міграцією на мексикансько-американському кордоні. Перемовини в Сенаті США поки що не завершені. Адміністрація президента США пішла на достатньо серйозні компроміси, але поки що остаточного рішення немає. Тому раніше третьої декади січня навряд чи варто очікувати виходу на якісь домовленості.

Щодо Євросоюзу. ЄС відклав виділення 50 млрд євро по суті на початок лютого через вето, накладене Угорщиною. Тому що Угорщина, по-перше, ставить у пряму залежність свої рішення від розмороження допомоги для неї Брюсселем. А там десятки мільярдів євро. По-друге, Угорщина веде свою специфічну політику, яка йде врозріз із багатьма спільними позиціями Єврокомісії і Євросоюзу. У Євросоюзу є план "Б". Вони можуть задіяти той механізм, коли виділялися Єврокомісією гроші на подолання наслідків пандемії. Тобто, коли конкретні країни надають фінансові гарантії Єврокомісії на виділення коштів, минаючи спільне рішення ЄС.

— Але це рішення буде ухвалено тільки у лютому?

Олег Пендзин: Так. Тому що гарантії потребуватимуть прийняття рішень національними парламентами країн, які це будуть робити. А це також не швидко. Тому і там, і там виходить десь лютий. 

"20 мільярдів ОВДП – це однозначний плюс"

— Виходить, що січень нам треба протриматися самим. У нас є внутрішні резерви?

Олег Пендзин: У вівторок (26 грудня) Міністерство фінансів розмістило облігації внутрішньодержавної позики (ОВДП) на 20 млрд грн. Це поглиблення і посилення внутрішніх запозичень. На сьогодні українські банки є тримачами достатньо великої кількості грошей. І те, що принаймні 20 мільярдів вдалося залучити – це однозначний плюс. І маємо надію, що в січні ми щось отримаємо по прямих угодах від країн-партнерів України. 

Олег Пендзин. Фото: ФБ-сторінка Олега Пендзина

"Місячний дефіцит на 2024 рік складає близько 3,5 мільярда доларів"

— Чи є в української влади план "Б", якщо в січні не надійде очікуваної допомоги від ЄС і США? Як нам протриматися січень, а можливо, і частину лютого?

Олег Устенко: Це, дійсно, велике питання. Коли ми говоримо про фінансування дефіциту держбюджету, то все ж таки треба пам'ятати, що приблизно 40 млрд доларів – це все, що стосується наших витрат на безпеку і оборону країни. І вони повністю фінансуються за власний рахунок. І приблизно така ж частина – це все, що не стосується безпекових та оборонних програм, які фінансуються за рахунок наших союзників і партнерів. Тому приблизний місячний дефіцит на 2024 рік складає близько 3,5 мільярда доларів. Їх у січні треба якимось чином фінансувати. Звичайно, ми очікуємо на те, що програми з підтримки української економіки з боку США і ЄС почнуть працювати. Але в фінансах важливі не лише суми, які ти отримуєш, а важливі і терміни, коли ти їх отримуєш. А в даному випадку очікування полягає в тому, що лише з 1 лютого будуть засідання стосовно України в Євросоюзі. А це означає, що додаткова підтримка з боку ЄС навряд чи надійде в січні. І, як я розумію, Міністерство фінансів орієнтується вже на лютий. Стосовно США очікується, що рішення буде прийнято вже в січні. Але навряд, що це буде перший тиждень січня. А це означає, що треба якимось чином перекривати нинішній дефіцит держбюджету.

 "У січні значних ризиків я не бачу"

— Тобто в січні, принаймні, можуть бути проблеми з виплатами пенсіонерам і держслужбовцям? 

Олег Устенко:  Я думаю, що з високою долею імовірності проблем із виплатами в січні не буде. І ось чому. Зараз Міністерство фінансів намагається акумулювати кошти, щоб можна було проводити розрахунки з 1 січня за бюджетним розписом. Вони змогли розмістити облігації внутрішньої держпозики на цьому тижні на 20 млрд грн і намагаються зараз залучити все, що можна залучити ще в цьому році. Вони теж продовжують акумулювати кошти від союзників і партнерів, щоб їх використовувати у січні. Також йде більш, ніж активно перемовний процес із союзниками з приводу того, щоб швидко перенести на січні договори стосовно двосторонньої підтримки. Тому я б не очікував проблем в січні. Така нервовість буде зростати вже впродовж лютого. Але у січні значних ризиків я не бачу.

Олег Устенко. Фото Grain Ukraine Conference

— Тож поки що серйозних проблем із виплатами очікувати не варто, чи є нюанси? 

Олег Пендзин: На сьогоднішній момент є факт достатньо потужного залучення ОВДП. Я думаю, що кожен вівторок Мінфін буде виходити з відповідними пропозиціями на ринок для продажу облігацій. Це один шлях. Другий. Ми говорили про прямі угоди України з країнами, з якими в нас є двосторонні угоди. Напевно якісь кошти прийдуть. Окрім цього, треба розуміти ще один момент. У будь-якому випадку Мінфін зараз дійсно акумулює кошти, притримує ті чи інші виплати для того, щоб накопичити необхідний обсяг коштів для пенсій і соціальних виплат. Тому січень ми проживемо ще більш-менш. Якщо все нормально пройде на початку лютого, то я думаю, що ми не будемо навіть згадувати, що були якісь затримки з макрофінансовим забезпеченням.

"Єдиний пріоритет буде збережено – все, що стосується безпеки і оборони"

— Глава Мінфіну Марченко закликав українців менше купувати нові айфони і автівки. До кого це звернення? І, якщо серйозно, то які ще в нас є резерви, щоб протриматися, поки не надійде зовнішня фіндопомога?

Олег Устенко:  Я думаю, що це більше емоційна була заява. Міністр фінансів більше думав із приводу нашого торговельного сальдо, з приводу можливого використання золотовалютних резервів на підтримку курсу. Стосовно резервів. Усе, що стосується негарантованих соціальних виплат, узагалі буде поставлено на паузу доти, доки не почне працювати нормальне фінансування з боку союзників і партнерів. Тобто будь-які програми інвестиційного характеру, програми, пов'язані з більш тривалим використанням коштів, будуть стояти на паузі. Єдиний пріоритет буде збережено – все, що стосується безпеки і оборони. Там константа, вона не змінюється, всі витрати там триватимуть. Соціальні виплати теж будуть продовжуватися. Все решта буде стояти на паузі. Ось такий пріоритет зараз буде.