Про будь-які вибори доцільно говорити щонайменше через пів року після війни — Юрчишин

Про будь-які вибори доцільно говорити щонайменше через пів року після війни — Юрчишин

Усі політичні сили України зійшлися на тому, що про будь-які вибори доцільно говорити щонайменше через пів року після завершення війни, констатував в ефірі Українського Радіо перший заступник голови парламентського комітету з антикорупційної політики, член фракції партії "Голос" Ярослав Юрчишин. Він наголосив: "до моменту, поки не буде безпеки, проводити вибори не можна". За словами Юрчишина, Україна не змінюватиме виборчого законодавства. Але сама організація виборів, ймовірно, потребуватиме зміни певних перехідних положень. "Якісь перехідні речі щодо термінів голосування на прифронтових чи на прикордонних територіях, якісь додаткові спрощення можливої реєстрації за кордоном не лише в консульських відділах, скоріш за все, будуть", – сказав нардеп.

0:00 0:00
10
1x

Ярослав Юрчишин. Фото: ФБ-сторінка Ярослава Юрчишина

"Це крапка в дискусіях про проведення виборів під час війни"

— Вибори під час війни будуть чи ні? Чи поставлена фінальна крапка в дискусіях? 

У найбільш осяжній перспективі можна говорити, що це крапка в дискусіях про проведення виборів під час війни. На цьому зійшлися представники всіх політичних сил в парламенті, які необхідні для того, щоб ухвалити рішення про скасування воєнного стану і про початок якихось виборчих кампаній. Виходили ми з аналізу того, що у нас зараз близько мільйона військовослужбовців на фронті – це люди, які найбільше етично мали би впливати на формування влади після Перемоги. Це люди, які платять зараз найбільшу ціну за те, щоб держава не лише могла розвиватися, а в принципі існувала. І щоб вони мали гарантоване право не лише бути обраними, а й не обмежене право брати участь у виборах. Тому до моменту, поки не буде безпеки, проводити вибори не можна. З огляду на те, що ми не можемо гарантувати і жителям окупованих територій, і вимушеним переселеним особам, особливо тим, хто за кордоном, але перш за все військовим, можливість впливати на формування влади. А відтак, це буде дуже не високий рівень довіри до цієї влади, її легітимності. Відтак, справді, всі політичні сили зійшлися на тому, що не лише після завершення війни, а щонайменше через пів року після завершення війни, після стабілізаційного періоду, доцільно говорити про будь-які вибори. 

"Громадяни мають розуміти наперед, як ці вибори відбуватимуться"

— Тобто вони мають відбуватися на основі чинного Виборчого кодексу і будь-яких змін до виборчого законодавства не передбачається? 

Не зовсім. Не буде якихось суттєвих змін. А певні перехідні моменти, звісно, що будуть. Сама організація виборів дуже ймовірно буде вимагати таких положень. Бо ми розуміємо, що за пів року ми не повернемо всіх громадян за кордону і ми не зможемо демобілізувати одночасно всіх. Давайте намалюємо оптимістичну ситуацію, як би це складно в нинішній реальності не виглядало: ми виходимо на кордони 91-го року, але навіть на цих кордонах все одно, скоріш за все, буде Росія. Можливо, "після-путінська", але з величезним прагненням реваншу. І, звісно, нам потрібно буде тим чи іншим методом забезпечувати безпеку. Тому якісь перехідні речі щодо термінів голосування на прифронтових чи на прикордонних територіях, якісь додаткові спрощення можливої реєстрації за кордоном не лише в консульських відділах, скоріш за все, будуть. Власне, в самому меморандумі політичних сил йшлося про те, що громадяни мають розуміти наперед, як будуть ці вибори відбуватися. 

КОНТЕКСТ

Голови парламентських фракцій у закритому режимі підписали меморандум про проведення наступних виборів тільки після завершення воєнного стану, повідомляє видання "Главком".

Підписанти вдев’яте з жовтня 2016 року та вдруге після початку повномасштабної війни зустрілися у форматі Діалогу Жана Моне за мир і демократію. Захід відбувся в селищі Тур’я Пасіка Закарпатської області з 10 по 12 листопада 2023 року.


 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко