Lama: "Можна п'ять хвилин бути знайомою з людиною, щоб відчути, що вона є частиною твого всесвіту"

Lama: "Можна п'ять хвилин бути знайомою з людиною, щоб відчути, що вона є частиною твого всесвіту"

Від початку повномасштабної війни Lama присвятила себе волонтерству. Не продукуючи нові треки, але виступаючи перед військовими, виконавиця несподівано знайшла інше звучання своїх вже відомих слухачам композицій.   

В ефірі шоу "Вікенд Нової Музики" на Радіо Промінь Lama презентувала пісню "Мій друг", а також розкрила ведучій Ксенії Івась секрет власної емоційної стійкості та пояснила, чому вподобала виступи зі струнним квартетом.

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Пресслужба Lama

До війни я ніколи на це не наважувалася, а тепер захотіла зробити аранжування зі струнним квартетом.

Lama, розкажи, будь ласка, про пісню "Мій друг", коли ти її написала, яка в неї історія?

Я створила цю пісню під час війни. Насправді мені не дуже писалося. На початку повномасштабного вторгнення було важко орієнтуватися на музику. Тому якийсь час я багато волонтерила. За цей період у мене з'явилися справжні друзі серед військових. Один з них мене й надихнув на створення пісні "Мій друг", бо постійно підганяв: "Нумо, пиши!" Думаю, він своїм сильним характером вселив в мене впевненість. Я стала набагато сильнішою. На війні загинув мій друг, Карім Гуламов. Це також важливо, адже втрата додала пісні вогню, бо вона і про Каріма теж. Взагалі під час війни я зрозуміла, що таке дружба, як важливо мати справжнього друга. Інколи можна п'ять хвилин бути знайомою з людиною, щоб відчути, що вона є частиною твого всесвіту. А буває так, що знаєш когось все життя, постійно спілкуєшся, але зв'язок обривається, бо людина поводить себе так, як ти й подумати не могла.  

Як тобі вдається переживати втрати? Як ти справляєшся?

Коли тільки почалося вторгнення, відчувала себе пригніченою. Ні, паніки не було. Я свідомо залишилася в Києві й вирішила нікуди не виїжджати. Звісно, було трошки страшно, бо ніхто тоді нічого як слід не розумів. Я взагалі не вірила, що повномасштабна війна станеться, бо як таке може бути… Але потім, коли почала волонтерити, то це відвернуло увагу від тривог, я вже не так тяжко сприймала все, що відбувалося. Так, музику я не писала в цей час, але відчувала у собі якусь впевненість, бо багато спілкувалася з військовими, мала більш конкретну інформацію, розуміла, що відбувається насправді. Моє життя отримало інше забарвлення, інший досвід.  

Ти навіть створила музичну акустичну програму...

Так, створила. Це також свідчить про новий період у житті, у творчості, позначений впевненістю в тому, що я хочу робити. До війни ніколи на це не наважувалася, а тепер захотіла зробити аранжування зі струнним квартетом. Записали пісню, даємо концерти.


Фото: Пресслужба Lama

Якщо відчую, що є класна пісня, то буду її випускати, можливо, це ставитиметься й раз на рік. 

Я бачила відео, де ти сама диригуєш струнним квартетом.

Так, це було, коли ми готували аранжування. Я дивилася, як вона звучить, як пісня лягає, бо такий досвід у мене вперше. 

Чому тобі взагалі було важливо і потрібно, щоб музиканти замість електрогітар взяли акустичні?

Все почалося з того, що ми готували програму для військових, адже їздили різними військовими частинами. Зрозуміло, що там потрібна акустика. Плюс зараз з концертами складно, тому були потрібні варіанти, коли ти маєш скорочену програму, без екшну, бо для нього треба мати технічний райдер, щоб все звучало належним чином. З акустикою було простіше. Але в результаті вийшло аж так добре, що мені хочеться і надалі їздити з акустичною програмою, із квартетом.

На пісню "Сильні люди" ти відзняла кліп разом із реальними людьми. В ньому є військові, рятувальники, лікарі, поліціянти. Яким ти уявляєш відео на композицію "Мій друг"? 

Я думаю про це, але конкретного образу ще не маю. Гадаю, відео на пісню "Мій друг" буде не зовсім на військову тематику, але про ті події, що відбуваються зараз, я їх ніколи не оминатиму. З режисером неодмінно докрутимо, додумаємо ідею. Але наразі ще не можу сказати, як воно має бути. Інколи виходить геть не так, як плануєш, але все одно виходить круто.  

Якою буде наступна твоя пісня і чи доведеться на неї чекати рік?

Може й два… Жартую! В деяких інтерв'ю розказую, що люди часто кажуть, що Lama десь пропала. Дійсно, зараз я не в такому ритмі працюю, як раніше, бо і я була іншою, і час був інший. Колись пісні активно писались, їх було багато, горіли очі… Ситуація змінилася. Тепер, якщо відчую, що є класна пісня, то буду її випускати, можливо, це ставитиметься й раз на рік. Втім, якщо налагоджу процес запису, це траплятиметься набагато частіше. Також для створення чогось нового потрібно натхнення. Хоча, в мене є пісні, на які вже можна робити аранжування, доробляти та випускати їх.

 

Редакторка текстової версії — Анастасія Герасимова.

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.