182 тисячі російських воєнних злочинців ідентифіковані

182 тисячі російських воєнних злочинців ідентифіковані

Журналісти "Слідства.Інфо" та активісти громадської організації "Антикорупційний штаб" ідентифікували 182 тисячі російських воєнних злочинців, причетних до війни проти України. Як повідомив в ефірі Українського Радіо голова правління ГО "Антикорупційний штаб" Сергій Миткалик, він та його колеги послуговуються журналістськими розслідуваннями, соцмережами, відкритими джерелами інформації про російських військових, котрі як окупанти заходили на територію України. "Зібрану інформацію ми перетворили на реєстр, куди ви можете зайти, ввести прізвище, ім'я та по батькові особи та перевірити свого родича з території Росії. І таким чином ми ідентифікуємо російських військових", — розповів Миткалик. Активісти та журналісти співпрацюють і з Офісом генпрокурора України. Але зі зрозумілих причин українські правоохоронці не можуть наразі поїхати в Росію і затримати підозрюваного. На сьогодні є 170 вироків суду щодо російських воєнних злочинців.

0:00 0:00
10
1x

Фотоколаж: rada.gov.ua

"Ви можете зайти, ввести прізвище, ім'я та по батькові російською мовою особи та перевірити в цьому реєстрі…"

— У середині літа міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомляв, що Національна поліція розпочала понад 87 тисяч кримінальних проваджень за фактами скоєння злочинів військовими російської армією в Україні. Але станом на зараз в Україні зафіксовано більше 109 тисяч російських воєнних злочинів, тобто це число вже перевалило за сотню тисяч.

У перші дні повномасштабного вторгнення — це лютий, березень, квітень 2022 року, під час активних кібератак були зламані багато російських сайтів, на яких, зокрема, була інформація про російських військових. "Антикорупційний штаб" співпрацює зі "Слідством.Інфо" — журналістами-розслідувачами, які теж із перших днів повномасштабного вторгнення почали фіксувати злочинні факти і будь-яку причетність російських військових до злочинів, вчинених на території України. Після того, як ми отримали інформацію цих фактів, на той час дуже активно апарат РНБО запустив реєстр полонених, який на сьогодні вже вимкнений, Головне управління розвідки Міноборони активно публікувало інформацію, десятки журналістів-розслідувачів та громадських активістів ідентифіковували через соціальні мережі та відкриті джерела інформацію про всіх російських військових, які на той час перебували на території України й відповідно нападали на неї. Зібрану інформацію ми перетворили на реєстр, куди ви можете зайти, ввести прізвище, ім'я та по батькові російською мовою особи та перевірити в цьому реєстрі свого родича, який є з території Росії. І таким чином ми почали ідентифікувати російських військових.

— Якщо, наприклад, військовий перебуває на території України, немає відомостей щодо того, чи він тут когось вбив, зґвалтував, але він прийшов як окупант, то ви так само зараховуєте до числа злочинців?

Ми вносимо військовослужбовця в нашу базу і показуємо його причетність до військової частини. Але він може ще не приїхати в Україну і воювати тут. Але пізніше, так чи інакше, здійснюється ротація і військовослужбовці Російської Федерації потрапляють на територію України. І як тільки стає відома його участь, зокрема, він може в закритих соціальних мережах, групах писати інформацію про те, що він вже на території України, що активно стріляє, застосовує міномети або працює в артилерійській системі — це яскраво свідчить про те, що він починає вбивати українців. І ми, звісно, цю інформацію вносимо як підтвердження, тому біля кожного прізвища, де ми ідентифікували, ми вносимо інформацію про те, що він саме вчинив, бо сама історія бути військовослужбовцем — це ще не злочин. Але ті дії, які вони вчиняють на території України — це все свідчення кримінальних проваджень. Тому ми націлені на збір доказів їхньої причетності до тих чи інших злочинів та інформації про їхні діяння на території України.

— Наразі близько 182 000 військових внесені до реєстру, і про них ми можемо довідатися дату народження, звання, частину, в якій ця людина перебуває і так само з'ясувати, які саме злочини вона скоювала, якщо щодо цього вже є дані. Але поясніть: є інформація про 109 тисяч злочинів і 182 тисячі злочинців. Як кількість злочинців може бути більшою за кількість злочинів?

По-перше, в одному кримінальному провадженні може йтися про кількох російських військових злочинців, тобто може бути декілька обвинувачених і засуджених, наприклад, підрив окупантами Каховської ГЕС. У перші дні, коли він стався, він був кваліфікований різними епізодами. Тобто люди, в яких почалися після підриву ГЕС підтоплення, повідомляли українських правоохоронців, і вони реєстрували окремі кримінальні провадження. Але потім, враховуючи однаковий характер дій та однакові причини, їх згрупували і об'єднали в єдине кримінальне провадження, де є схожі ознаки діянь. Тому це нормально, коли по одному кримінальному провадженні може бути декілька винних.


Сергій Миткалик. Фото: ФБ-сторінка Сергія Миткалика 

"Лише по 170 російських воєнних злочинцях є поки що рішення суду"

— Як просуваються розслідування справ, розслідування злочинів, відкриття кримінальних проваджень, притягнення їх до відповідальності? Що станом на зараз відомо в статистичному вимірі? Тобто якщо йдеться про сотні тисяч воєнних злочинів і військових злочинців, то яка частка із цих злочинів вже на стадії розслідування і провадження?

Найкраще покарання на сьогодні здійснюють Збройні Сили України. І понад 300 тисяч вбитих російських військових — мені здається, це найкраще покарання окупантів. Звісно, паралельно з цим здійснюється робота й Офісом Генерального прокурора, Службою безпеки України, Державним бюро розслідувань, поліцією й іншими правоохоронцями, які намагаються фіксувати ті факти, як, де, і коли вчиняються злочини росіян. У 2022 році це було набагато простіше фіксувати, я говорю про ті регіони, які були деокуповані українцями — це безпосередньо Київщина, Чернігівщина, частина Харківщини. Ми бачили всі звірства, які вчиняли росіяни на території Бучі та Ізюма, і коли наші правоохоронці змогли виїхати та здійснити огляд місця події — перша слідча дія при доведеності злочинів – це дало поштовх до тієї результативності й просування певних кримінальних проваджень. Звісно, коли на сьогодні є більш статична лінія фронту і виїжджати на місце бойових дій небезпечно, а правоохоронці мають піклуватись найперше про свою безпеку, то в таких умовах неможливе здійснення огляду місця події. Відповідно кількість фіксувань зменшується. Але, попри всі ці факти, ми бачимо, що уже зафіксовано понад 100 тисяч злочинів, відкритих кримінальних проваджень. Однак рішення суду є лише по 170 росіянах, які змогли пройти всю стадію досудового розслідування, і суд вже поставив крапку. З них 66 засуджених російських військових, 103 — це депутати Держдуми, які мають заочне провадження, але це ті росіяни, які сприяли агресії, пропагували і загалом підривали українську цілісність і суверенітет. Сам процес доведеності насправді складний. Він потребує часу і затрат. Об’єктивно, українські правоохоронці не можуть поїхати в Росію і затримати того чи іншого російського військового, якщо стали відомі всі факти. Якби така можливість була, цей показник значно б зріс — у десятки разів. Можливо, ми мали б понад 50% розкриття. Але на сьогодні ці всі об'єктивні обставини не дають можливості показувати результат. Але це не свідчить, що нічого не робиться.

"Визнати винним не лише рядового російського солдата, а й диктатора Путіна"

— Хто і як може долучитися до наповнення реєстру? В який спосіб українці, які, наприклад, щось знають, можуть долучитися до цього?

Біля кожного російського військовослужбовця і на нашому сайті є декілька каналів зворотного зв'язку. Найзручніше — це електронна пошта RussianWarCriminals@gmail.com, куди ви можете надсилати будь-яку інформацію, яка стала відома про того чи іншого російського військового або про перелік російських військових, які на сьогодні причетні до злочинів, або якщо ви потерпілий, але ще не повідомили цю інформацію. Ми співпрацюємо з Офісом Генерального прокурора і цю інформацію передамо. Ми будуємо українську правову державу, і нам треба в законний спосіб доводити злочини кожного росіянина. Якщо ми йдемо в Євросоюз, нам треба використовувати лише ті правові майданчики, які ми вважаємо за потрібне. І треба бути терпимими, мати час і витримку, щоб дістати достатню кількість доказів і визнати винним не лише рядового російського солдата, а й диктатора Путіна, який загалом і організував це вчинення злочину. Я думаю, що спільними зусиллями ми обов'язково це зробимо.

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
У ТЦК України працює близько 6 тисяч співробітників — Миткалик
"Якщо Лукашенко дасть зброю білорусам для війни в Україні, то вони обернуть її проти нього" — радник Тихановської
"Добровільно в полон": як працює проєкт "Хочу жить" для російських військових
Про що розповідає "Карта руйнувань" ― коментує керівник проєкту
Через наближення ЗСУ та активізацію партизанів на Херсонщині росіяни посилюють фільтраційні заходи — журналістка