Далеко не всі такі депутати отримали підозри — Вікторія Олійник про "кейс Шуфрича"

Далеко не всі такі депутати отримали підозри — Вікторія Олійник про "кейс Шуфрича"

У реєстрі держзрадників, який створив рух "ЧЕСНО", нараховується 27 народних депутатів, серед яких 8 — чинні парламентарі. Про це в ефірі Українського Радіо розповіла парламентська аналітикиня Руху "ЧЕСНО" Вікторія Олійник. Вона прокоментувала "кейс Шуфрича" — нардепа від забороненої ОПЗЖ, якого Печерський суд Києва заарештував на два місяці. 15 вересня 2023 року СБУ провела обшук у будинку Шуфрича, нардеп отримав підозру в державній зраді. Шуфрич свою вину в суді заперечив. За словами Вікторії Олійник, переважна більшість фігурантів реєстру руху "ЧЕСНО" походять із ОПЗЖ. Деякі фігуранти втекли з України, а тому поки не йдеться про їх ув’язнення. Тож поки ми не можемо говорити про класичну відповідальність за державну зраду, але певним чином ці люди вже несуть відповідальність, вважає Вікторія Олійник. Мова йде, наприклад, про блокування їхніх рахунків, неможливість повноцінно продовжувати діяльність в Україні.

0:00 0:00
10
1x

Печерський районний суд Києва, де обирали запобіжний захід нардепу від ОПЗЖ Нестору Шуфричу, 15 вересня 2023 року. Фото: Олександр Магула/Суспільне

У реєстрі держзрадників 8 чинних нардепів

Рух "ЧЕСНО" веде реєстр держзрадників, зауважила Вікторія Олійник. І аналітикиня зазначила: у ньому, разом із Нестором Шуфричем, нараховується вісім чинних народних депутатів України. Якщо ми рахуємо і колишніх нардепів, то їх є у даному реєстру 27, зазначає Вікторія Олійник. "Загалом це велика кількість. Нестор Шуфрич уже давно був у нашому реєстрі, адже ми наголошували на тому, що його діяльність є підривною для України, особливо в інформаційному полі. Також там давно у нас є Ілля Кива, якому одному з перших на початку повномасштабного вторгнення офіційно оголосили підозру. І як ми бачимо, не даремно, тому що ми знаємо, якою діяльністю він займається зараз, де він проживає і що Україна для нього явно не та країна, яку він називає своєю рідною. У реєстрі є і Віктор Медведчук, який, на щастя, зробив хорошу справу і обмінявся на українських полонених. Також у переліку депутати цього скликання — Ренат Кузьмін (суд надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування відносно колишнього нардепа Рената Кузьміна, якого підозрюють у державній зраді. Про це інформувала 9 вересня 2023 року пресслужба ДБР. У межах досудового розслідування працівники ДБР встановили, що депутат напередодні та після початку повномасштабного вторгнення РФ розміщував у ЗМІ пропагандистські матеріали на шкоду Україні, йдеться у повідомленні пресслужби ДБР — ред.), Андрій Деркач (у січні 2023 року Володимир Зеленський позбавив Андрія Деркача громадянства України. ВР проголосувала за позбавлення його депутатського мандату. 6 вересня 2022-го Деркача оголосили у розшук за підозрою у державній зраді та незаконному збагаченні – ред.), Олег Волошин (екс-нардеп забороненої в Україні ОПЗЖ Олег Волошин написав заяву про складання повноважень народного депутата, повідомив 22 лютого 2023 року голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. Офіс генпрокурора України скерував до суду обвинувальний акт стосовно колишнього нардепа Волошина за фактами вчинення державної зради та нанесення умисного легкого тілесне ушкодження, поінформувала 1 травня 2023 року пресслужба ОГП — ред.) Переважна більшість із них — це представники забороненої на сьогодні партії ОПЗЖ. Крім того, є також і від "Слуги народу". Пам’ятаємо, Олексія Ковальова, який вже загинув, але в перші дні повномасштабного вторгнення перейшов на бік ворога в Херсонській області", — каже парламентська аналітикиня Руху "ЧЕСНО".

Вікторія Олійник: "Є низка рішень, які були ухвалені мінімальною кількістю голосів завдяки представникам колишньої забороненої ОПЗЖ"

"Частина депутатів, які потрапили до реєстру держзрадників й зрозуміли, що вже не вийде удати, ніби нічого не було, покинули Україну. А є частина, яка продовжувала працювати у Верховній Раді. Зокрема, пан Шуфрич, не лише продовжував, а скрізь заявляв, як і на суді, що він націоналіст України, і він завжди був за Україну й навіть очолював Комітет з питань свободи слова ВР. Тому деякі депутати дійсно удали, що нічого не відбулося, що жодних попередніх дій проти України за ними помічено не було і продовжували працювати в головному законодавчому органі України, дуже серйозно впливаючи на рішення Верховної Ради. Тому що є низка рішень, які були ухвалені мінімальною кількістю голосів завдяки представникам колишньої забороненої ОПЗЖ. Ще далеко не всі з таких депутатів отримали підозри. Вони поки залишаються з мандатами", — коментує Вікторія Олійник.


Вікторія Олійник. Фото: ФБ-сторінка Вікторії Олійник

Дані реєстру оновлюють щодня

"Реєстр зрадників з'явився ще на початку повномасштабного вторгнення, коли стало зрозуміло, що документувати лише політичну кар'єру, як це робить наша база "Політхаб", недостатньо. Потрібно якимось чином виділяти тих людей, які не сприяють обороноздатності держави та її суверенітету. Тому з'явився такий реєстр", — каже аналітикиня. За словами Олійник, у "ЧЕСНО" є команда людей, які щодня перевіряють, моніторять і додають до цього реєстру нових діячів за їхню діяльність. "Переважна більшість доказів для того, аби додати людину у реєстр, — це інформаційна робота, тому що у нас є дуже багато відео та записів, коли той чи інший депутат, суддя чи представник релігійної спільноти веде діяльність, яка є підривною для української держави. Це все фіксується й зберігається, аби потім і правоохоронним органам було легше знайти докази. Тому що ми вже не один раз помічали, що така інформація підчищається, видаляються відео та пости, які можуть говорити про те, що є підозри в роботі на ворога і допомозі йому", — додає вона.

"Відповідальність за зраду є, але поки про реальні тюремні строки не йдеться"

"Якщо говорити про відповідальність, яка полягає в тому, що людина має строк і сидіть у в'язниці, то поки ми такого не бачимо. Тому що більшість з обвинувачених втекла, а пан Ковальов загинув, тож притягнути його до відповідальності в класичному розумінні неможливо, але загалом він свою відповідальність за зраду поніс. Віктор Медведчук також мав би перебувати у нас у в'язниці, але ми його обміняли. Тому поки така ситуація: або вони перебувають за кордоном, або по них ще триває розслідування, тому що Кива не повернеться з Росії в Україну, знаючи, що його тут чекає. Тож поки ми не можемо говорити про класичну відповідальність за державну зраду, але певним чином ці люди вже несуть відповідальність. Мова йде, наприклад, про блокування рахунків, неможливість повноцінно продовжувати свою діяльність в Україні. Але про довгий строк поки мова не йде", — резюмує Вікторія Олійник.