F-16 і боєприпаси для ЗСУ: про що говорили на Рамштайні-14

F-16 і боєприпаси для ЗСУ: про що говорили на Рамштайні-14

Цей Рамштайн був повністю присвячений двом темам: винищувачам F-16 і боєприпасам для ЗСУ, констатував Українському Радіо військовий експерт Михайло Жирохов, коментуючи підсумки 14-ї зустрічі координаційної групи держав-союзниць України щодо подальших поставок зброї та військової техніки. Чітку дату початку навчання українських пілотів на F-16 зараз ніхто не назве, додає експерт. Допоки не буде розгорнутий спеціальний центр підготовки в Румунії, про навчання не може бути мови,  зазначає Михайло Жирохов. Для розгортання такого центру підготовки, за оцінками фахівців, знадобляться 2-3 місяці. А стосовно боєприпасів – це величезна проблема для ЗСУ. Американці стали поставляти касетні, бо інших на складах просто вже немає, каже Михайло Жирохов. 

0:00 0:00
10
1x

F-16C+ Fighting Falcon на базі Національної гвардії США Атлантик-Сіті, штат Нью-Джерсі, 9 березня 2023 р. Автор фото: U.S. Air National Guard video by Andrew J. Moseley. Джерело фото: www.dvidshub.net

 

"Чітку дату початку навчання українських пілотів на F-16 зараз ніхто не назве"

Зустріч Рамштайну – це актуалізація і координація військової допомоги, тому він збирається досить часто, зазначає Михайло Жирохов. "Там Україна розмовляє із західними союзниками напряму. Цей Рамштайн був повністю присвячений двом темам: це, насамперед, боєприпаси і винищувачі F-16 для України. Загалом є дуже велика кількість питань, які потребують обговорення і реальних кроків. А стосовно F-16 дійти згоди щодо дати початку навчання українських пілотів на цих винищувачах дуже непросто, визнає експерт. "Чітку дату зараз ніхто не назве, тому що все залежить від багатьох факторів. Західні союзники ставляться до цього досить практично. Тому, допоки не буде розгорнутий спеціальний центр підготовки в Румунії, про навчання не може бути мови", – зазначає Михайло Жирохов. Для розгортання такого центру підготовки, за оцінками фахівців, знадобляться 2-3 місяці.

(Американська телекомпанія CNN повідомляла 12 липня цього року з посиланням на свої джерела, що Румунія може вже у серпні розпочати навчання українських пілотів на винищувачах F-16. На озброєнні Румунії є 16 літаків F-16, а ще 32 мають бути доставлені із Норвегії до кінця наступного року. Для навчання українських пілотів влада Румунії вже попросила виробника винищувачів F-16, концерн Lockheed Martin, надати комп'ютерний симулятор польотів. Як уточнило джерело CNN, у Румунії є близько десяти інструкторів, які можуть навчати українських пілотів – ред).

Щоб випустити літак у політ, потрібні 12 техніків

При цьому для підготовки українських льотчиків частково можна задіяти тренажери. І частково це вже відбувається. А для навчання технічного персоналу потрібні реальні літаки, додає експерт. Для підготовки техніка, котрий випускає борт у політ, потрібна практика і знання послідовності необхідних дій. Загалом, щоб випустити літак у політ, потрібні 12 техніків із різною підготовкою. Є техніки з озброєння, радіолокації, приладів, палива тощо. Підготовка технічного персоналу триваліша, ніж навчання пілотів. Ще одне важливе питання: вся документація з обслуговування винищувачів F-16 є англійською мовою, американці не перекладають її для тих країн, в які поставляють. Знайти таку кількість українських техніків зі знанням технічної англійської – це завдання номер один, констатує Михайло Жирохов. І додає: це завдання зараз вирішується.

(Речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат повідомив 17 липня, що очікується виїзд на навчання першої групи майбутніх українських льотчиків F-16. Група опанувала англійську авіаційну термінологію і зараз готується до виїзду. Дату виїзду речник не назвав – ред.)

Боєприпаси для ЗСУ – величезна проблема. Касетні стали поставляти, бо інших на складах просто вже немає

Друга ключова тема Рамштайну-14: боєприпаси для ЗСУ. І це величезна проблема під час розв'язаної Росією повномасштабної війни проти України, зауважує експерт. ЗСУ мусять використовувати снаряди тисячами за добу. І для європейців, які не очікували великої війни, хоча на словах і готувалися "завжди захищати демократію" – це дійсно величезний виклик. На складах європейських армій вже критично низька кількість боєприпасів. Американці та європейці тільки розгортають лінії виробництва артилерійських снарядів, які були раніше законсервовані. Укроборонпром підписав угоду з французькою фірмою з виробництва 155-міліметрових боєприпасів. Але там йдеться про 2024-26 роки: тобто не на зараз. А воювати потрібно саме зараз. Недостатня кількість боєприпасів призводить до того, що наступ ЗСУ сповільнюється, зазначає Михайло Жирохов. Тому американці замість уламково-фугасних боєприпасів дають касетні. Не тому, що вони такі ефективні, а тому що інших на складах просто вже немає, каже фахівець. Касетні боєприпаси розроблялися для знищення особового складу і техніки на відкритому просторі. Але зараз ми стикаємося з фортифікованими позиціями противника, тому їхня ефективність менша, ніж планувалося. Втім, касетні кращі, ніж 90 відсотків боєприпасів, що поставляють для ЗСУ, додає Михайло Жирохов. "Я не вважаю, що вони кардинально змінять ситуацію на фронті. Це просто ще одна зброя воювати", – зауважує експерт.

Михайло Жирохов. Фото: Суспільне Чернігів

Навчання українських військових на різних видах військової техніки західного зразка

Особовий склад ЗСУ направляється на навчання до певної країни і воно відбувається саме на тій техніці, яку дає ця країна, нагадує Михайло Жирохов. Зазвичай, навчання триває 2-3 місяці. Ця система налагоджена з Польщею, Німеччиною, Швецією, Іспанією та Італією. Це з відомого, адже більша частина підготовки воїнів ЗСУ за кордоном – секретна.

(На брифінгу за підсумками "Рамштайну"-14 голова Об’єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Марк Міллі заявив, що Контактна група з питань оборони України займається не лише домовленостями стосовно постачання техніки, а й підготовкою та навчанням українських військових. І за даними генерала Міллі, коаліція навчила 17 бойових бригад ЗСУ для наступу, понад 63 тисячі військових. Лише США забезпечили підготовку 15 тисяч із них, причому навчання досі триває. Також, за словами Міллі, Україна ще не задіяла значну частину підготовлених для наступу резервів. "Наступ сповільнився, бо реальна війна відрізняється від війни "на папері". Йдеться про реальних людей і реальну техніку, а також про реальні мінні поля, на яких помирають люди. Коли це відбувається, підрозділи уповільнюють рух – і правильно роблять, – щоб вижити й пробратись крізь ці мінні поля. На мій погляд, наступ далекий від провалу. Як ми казали, він буде довгим, складним і кривавим", – констатував голова Об’єднаного комітету начальників штабів армії США – ред.)

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі виступає з промовою на церемонії у Тампі, Флорида, США, 1 квітня 2022 р. Фото: Міністерство оборони США

Наскільки вчасно виконуються попередні рішення Рамштайну?

Більшість думає: якщо американці заявили про пакет військової допомоги, то він, мовляв, надходить уже наступного дня, каже фахівець. Але на кожне рішення даються конкретні часові рамки. Якщо про допомогу заявлено в січні, прописані терміни, що надійде вона в жовтні. І часові рамки, прописані в документах, виконуються. Якщо ж йдеться про аварійні поставки, про втрату певної техніки, партнери її замінюють для ЗСУ швидко, резюмує Михайло Жирохов.