"Він творив Радянський Союз на Мотор Січі" — Ягун про діяльність Богуслаєва

"Він творив Радянський Союз на Мотор Січі" — Ягун про діяльність Богуслаєва

Експрезидент "Мотор Січі" В’ячеслав Богуслаєв написав заяву на ім’я керівника Офісу президента Андрія Єрмака і попросив включити його в список на обмін з Росією. Ця заява була у розпорядженні "Схем" (Радіо Свобода). В супровідному листі його адвоката вказана дата направлення заяви – 20 березня 2023 року. В Україні Богуслаєву інкримінують пособництво державі агресору, колабораційну діяльність, сприяння діяльності терористичної організації і протидію ЗСУ. Нині він перебуває в СІЗО та всі обвинувачення відкидає. І радник Єрмака Михайло Подоляк, і голова Служби безпеки України Василь Малюк, і Секретар РНБО Олексій Данілов допустили можливість обміну Богуслаєва на українських військовополонених. Генерал-майор запасу СБУ, колишній заступник Голови СБУ (2014-2015) років Віктор Ягун сказав в ефірі Українського Радіо, що Богуслаєв може бути цінним Кремлю виключно як особа, яка своїм авторитетом може впливати на дії колективу. 

 

0:00 0:00
10
1x

В’ячеслав Богуслаєв в суді. Фото rbc.ua

Він створив окремий Радянський Союз на Мотор Січі

Віктор Ягун переконаний, що Богуслаєв може бути цінним для Кремля, як впливова особа, яка своїм авторитетом може впливати на дії колективу та на діяльність цього підприємства. Але каже, що менеджери "високого польоту" не можуть опосередковано вплинути на діяльність всього підприємства. Коли Богуслаєва затримували, то співробітники написали листа про взяття його на поруки. "Він останній із "червоних директорів", хто при зміні особи директора став власником підприємства. Він намагався зробити "мірок" Радянського Союзу, залишивши невеликі зарплати, але забезпечивши при цьому потужну соціальну підтримку робітникам. Він створив окремий Радянський Союз на окремій території". Каже Віктор Ягун, що частина працівників насправді пішла б за ним, якщо би він вийшов навіть умовно. 

Рогозін прагнув об'єднати "Мотор Січ" із корпорацією "Вертольоти Росії"

Богуслаєв володіє інформацією, але вона не буде критичною для цього підприємства, каже Віктор Ягун. Тут стоїть питання в робітниках, в технологіях, у виробництві. "Я пам'ятаю 2013 рік і вояж Рогозіна, коли той був представником уряду РФ. Він якраз тоді об'їхав усі підприємства сходу і центру України, особливо активним був на оборонних підприємствах Запоріжжя, Дніпра. І він там висловлював пропозицію об'єднатися в одні спільні корпорації. І стояло навіть питання про створення єдиної корпорації "Вертольоти Росії". "Мотор Січ" пропонувалося ввійти в цю корпорацію". Так само око поклали і китайці свого часу на "Мотор Січ" (2016 року було продано 56% акцій компанії. Угода тоді укладалася через біржу-ред.) Але Китай, за словами Віктора Ягуна, цікавили виключно тільки технології, підпис керівників і технічних співробітників, які б дозволяли ці технології використовувати в Китаї. Щоби робити реекспорт і використовувати їх для своїх потреб. 

Справа на останній стадії

Каже Віктор Ягун, що справа щодо обміну перебуває вже на останній стадії, зважаючи на заяву, яка була написана ще 20 березня. Саме через адвоката надійшла інформація про те, що вони готові йти на обмін. Тому і була написана заява. І нагадує, що саме Андрій Єрмак відповідає за обмін і є координатором цієї діяльності в Україні. Спецслужби України всю потрібну інформацію отримали. Богуслаєв покарання не уникне і свій вирок отримає, очевидно заочно, але це справи не міняє, в Україні він буде вже ніким, впевнений Віктор Ягун. Росіяни будуть дивитися, що Україна проситиме за Богуслаєва, бо "у нас у пріоритеті залишаються наші, українці. Якщо ми ставимо на терези Богуслаєва і життя 200 наших людей-в'язнів, то я б пішов на обмін". 

Фото заяви Богуслаєва на обмін

В Росію… представники СБУ, військова агентура, ієрархи церкви

Людей в Україні, які можуть іти на обмін в РФ, небагато, каже Віктор Ягун. Це декілька представників СБУ, агентура військової розвідки. 

Росія також дуже зацікавлена в пілотах, які є свідками злочину, бо всі накази керівництва вони виконували, щоби саме бомбарбувати не військові об'єкти, а цивільні. Це ті свідки, які дуже потрібні у міжнародних судах. "Якщо стоїть питання про ієрархів Православної церкви МП і їм загрожує кримінальне провадження, реальна відсидка, тоді так само намагатимуться витягнути і їх. Що стосується зрадників за кордоном, то для цього потрібен вирок суду, який пройшов усі апеляції і вступив у законну силу. Тоді держава може доводити і вимагати від тої чи іншої країни, окрім Росії, що саме ця людина повинна перебувати в Україні і нести покарання тут". 

А от в Україну…

Логіки у Росії немає ніякої щодо того, кого із українських військовополонених віддавати, каже Віктор Ягун. "Ми подаємо списки всіх. І ставили одразу питання "всіх на всіх". Вони в першу чергу віддають, можливо тих, хто пройшов всі фільтраційні табори, хто не зламалися, і жодного смислу перебування таких людей в них немає. Можливо тих поранених, яких там не лікують, а знищують. Можливо тих, хто пішов на співпрацю і ворогом". 

Каже Віктор Ягун, що обмін "всіх на всіх" може бути тільки тоді, коли завершиться війна і Росія стане перед фактом ухвалення рішення повернення всіх полонених.