Для початку було б добре мати два десятки F-16

Для початку було б добре мати два десятки F-16

Україні для повноцінного захисту неба під час розв'язаної Росією війни потрібні до двох сотень сучасних багатоцільових винищувачів. Це констатував речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. Такими винищувачами могли б бути F-16, якщо Захід погодиться їх надати. А як зазначив в ефірі Українського радіо головний редактор видання Defense Express Олег Катков, небо України здатні прикрити п'ять авіаційних бригад, тобто 180 літаків. Їхня приблизна загальна вартість — 30 мільярдів доларів. Проте отримати хоча б два десятки F-16 уже буде для України позитивом, вважає військовий експерт.

0:00 0:00
10
1x

Ціна захищеного українського неба — 30 мільярдів доларів

Україна для повноцінного захисту свого неба потребує заміни застарілих радянських літаків єдиним типом багатоцільового винищувача, констатував речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі французького телеканалу La Chaîne Info. Таким винищувачем міг би бути F-16, якщо Захід погодиться його надати, зазначив Юрій Ігнат. Поки що Україна має на озброєнні чотири типи літаків: Су-27 та МіГ-29 (винищувачі), Су-24 (бомбардувальник) і Су-25 (штурмовик). F-16 усі ці функції здатен об'єднати, підсумував Ігнат.    

А військовий експерт, головний редактор Defense Express Олег Катков в ефірі Українського радіо назвав цифру у 180 літаків, потрібних для прикриття українського неба. Тобто, йдеться про п'ять авіаційних бригад. Маються на увазі стандарти держав НАТО. Хоча наприклад Південна Корея і Тайвань мають близько півтисячі літаків винищувального класу, розповідає Олег Катков. Він переконаний, що в Україні шлях до отримання п'яти авіаційних бригад буде досить тривалим. "Це задача на десятиріччя, тому що нині у світі фізично немає вільних 180 літаків. А якби Україна їх і замовила, то ми чекали б на останній 180-й літак до 2040 року. Це пов'язано з темпами виготовлення", — резюмує експерт. Крім того, він наголошує, що необхідна кількість літаків коштувала б близько 30 млрд доларів. "Зокрема, згідно з останніми контрактами, Болгарія замовила вісім винищувачів F-16 найновішої версії за 1,3 млрд доларів. Вони йдуть з озброєнням, яке й складає значну частину вартості контракту. Наприклад, одна ракета AIM-120 AMRAAM коштує мільйон доларів", — пояснює Катков.

Покоління 4+

Насамперед Україні потрібні такі багатофункціональні винищувачі, як F-15, F-16, Rafale та інші, які належать до покоління 4+, вважає головний редактор Defense Express. Їх особливість у тому, що вони максимально ефективні для знищення як повітряних, так і наземних цілей. "Тож потреба в окремому класі штурмовиків уже є розкішшю. Крім того, один тип літака завжди легше експлуатувати, ніж авіапарк різних", — зауважує Катков.

"Наймолодшому українському винищувачу понад 30 років"

Станом на 2021 рік авіапарк України складався із винищувачів четвертого покоління, зокрема МіГ-29 та Су-27. Вони мають обмежені можливості ведення атак наземних цілей. А також із бомбардувальників Су-24, його розвідувальної версії Су-24МР, штурмовика Су-25 і навчальної ланки на літаках Л-39. Катков наголошує, що наймолодшому винищувачу в Україні виповнилося понад 30 років, "бо Україна не оновлювала власну винищувальну авіацію жодного разу з 1991 року. Тобто не було значної модернізації, аби у рази підняти бойову ефективність цих машин. І те, що росіяни не змогли здобути перевагу в повітрі, відбулося саме завдяки героїзму бійців Повітряних сил України".

На фото: Су-27 Повітряних Сил ЗС України, ukrmilitary.com 

"Якщо йтиметься про одну-дві ескадрильї, тобто 12-24 літаки, це буде більш ніж позитивно"

Олег Катков припускає, що можливе надання Україні винищувачів обговорять на найближчому засіданні "Рамштайні" у лютому нинішнього року. Однак, за його словами, навіть у разі позитивного рішення не варто впадати в ейфорію. Бо слід підготувати пілотів за скороченим курсом. А він, за оцінками командування Повітряних сил, триватиме пів року. Крім того, експерт переконаний, що ми не отримаємо значну кількість літаків одразу. "Якщо мова йтиме про одну-дві ескадрильї, тобто 12-24 літаки, то це буде більш ніж позитивним рішенням", — додає він.

Напередодні президент США Джо Байден на запитання журналістів про можливість надання Сполученими Штатами Україні винищувачів F-16 відповів "ні". Свою відповідь Байден не уточнював. Водночас до надання днями згоди поставити Україні танки західні лідери тривалий час спростовували таку можливість. Зі свого боку, президент Франції Емманюель Макрон напередодні не виключив, що після танків Київ може отримати від союзників бойові літаки. Однак це може бути лише за умови, що їх не використовуватимуть для ударів по території Росії і такий крок не послабить потенціал французької армії. 

На фото: F-16, commons.wikimedia.org