Ціль №1 для РФ. Як ЗРК Patriot буде інтегрований в українську ППО та чи врятує він від Shahed 136

Ціль №1 для РФ. Як ЗРК Patriot буде інтегрований в українську ППО та чи врятує він від Shahed 136

Щойно зенітно-ракетний комплекс Patriot з’явиться в Україні, він стане пріоритетною ціллю для Російської Федерації. Його знищення є репутаційною метою. Про це в ефірі Українського радіо заявив координатор групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, прокоментувавши, якою є ефективність комплексу та чи вдасться його інтегрувати в українську систему протиповітряної оборони.

0:00 0:00
10
1x

Про ЗРК Patriot

Не зовсім коректно говорити, що зенітно-ракетний комплекс Patriot може використовуватись проти таких БПЛА, як Shahed-136, тому що він не здатний знищувати настільки невеликі об'єкти. Це так само, як С-300, який взагалі не бачить такий об'єкт, як "Байрактар". Це комплекс, який спрямовано на знищення авіації, гелікоптерів, винищувачів малого та великого радіусу дії, а також балістичних ракет.

Насамперед це досить сучасний комплекс, який модернізувався десятки років. Як його пускова, ракетна зброя, так і радіолокаційна станція та основні електронні системи проходили постійну модернізацію. Тому на сьогодні він повністю відповідає сучасним вимогам війни.

 Фото: Bernd Wustneck/dpa/picture alliance

Про захист українського неба

Україні потрібно якомога більше ЗРК Patriot, тому що саме вони чи їх аналоги, через деякий час будуть замінювати ЗРК С-300, які на сьогодні є основними комплексами великого радіусу дії на озброєнні наших протиповітряних сил.

Україна – це найбільша країна в Європі, і обійтися одним чи двома дивізіонами неможливо. Повинно бути десятки одиниць пускових та радіолокаційних станцій. На сьогодні наша протиповітряна оборона ешелонована і забезпечує умовний буфер безпеки повітряного простору – тобто кордон, який щоразу намагаються прорвати російські окупанти. Після того, як відбувається цей прорив декількома ракетами, вони мають менший спротив з боку ППО. Тож повинен бути не буфер безпеки, а повністю закритий повітряний простір. Але навіть з наявністю тих комплексів малого, середнього та великого радіусу дії, які в нас є сьогодні, це досить проблематично. Тому це буде велика кількість ЗРК Patriot, і я не впевнений, що виключно за рахунок цього ракетного комплексу ми зможемо повністю компенсувати перекриття нашого повітряного простору. Потрібно буде використовувати його аналоги.

Якщо ми отримаємо ЗРК Patriot, то на першому етапі ми будемо комбінувати його використання після інтеграції в нашу ППО, тому що це система іншої архітектури, яка кардинально відрізняється від архітектури радянських ППО, зокрема С-300, а вони повинні між собою координувати дії, щоб не бачити ракети один одного як ворожі. Тобто потрібно, щоб вони один одного не знищували і не мали нульову ефективність.

Водночас ракети до Patriot дорогі, тому використання цих ракет буде спрямоване на знищення досить загрозливих об’єктів, які будуть проривати ППО. Саме їх добиватиме Patriot. На мій погляд, це буде тиловий комплекс, який захищатиме Україну за буфером безпеки нашої протиповітряної оборони.

Про ефективність систем Patriot

ЗРК Patriot буде ціллю номер один серед наших ППО для Росії. Щойно ЗРК Patriot з’явиться на території України, для російських окупантів головною метою буде його знищення. Це буде репутаційний удар. Так само, як коли ми отримали перші HIMARS росіяни майже всі ресурси концентрували на тому, щоб знайти та знищити хоча б один цей комплекс і робити з цього велику перемогу. Проте вони досі не знищили жодного комплексу, а лише розповсюджують фейки про те, що їм це вдається.

Отже, РФ повністю може спрямувати масований ракетний удар саме в ту локацію, де буде знаходитись ЗРК Patriot. А коли на тебе спрямовано 60-70 ракет, дуже важко їх перехопити. Тому не виключено, що росіяни влаштовуватимуть полювання на Patriot.

Читати також: За яких умов українська ППО збиватиме 80-85% ворожих ракет — Мусієнко

Чому переговорний процес щодо постачання систем Patriot зрушив з місця

Навесні ще ніхто не був впевнений, чим ця війна може закінчитися, хоча американці бачили успіхи Збройних сил України, наші успіхи в обороні та під час контрнаступу на північному плацдармі. Вони не знали, який насправді реальний ресурс російської армії. Зараз вони це бачать і готові надавати нам більш сучасне озброєння.

Фактично ЗРК Patriot є найсучаснішим протиповітряним комплексом, який є на озброєнні армії США. Якби цей комплекс було надано на початку війни і він опинився як трофей в російських окупантів, це був би подвійний репутаційний удар. По-перше, це репутаційний удар по США. По-друге, можливість вивчення технологій та технічних характеристик саме цього комплексу не лише росіянами, а й представниками Китаю чи іншої країни. Тому на той час надання Україні цих технологій було ризиковано. Зараз наші партнери бачать, що війна закінчиться перемогою України, тому почали сміливіше робити кроки у цьому напрямку.

Зазначимо, президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю французьким телеканалам TF1 і LCI розповів, що перемовини щодо постачання Україні ЗРК Patriot тривають, і це питання перебуває на його особистому контролі. 

Фото: esut.dе