У Нью-Йорку відбувся концерт до 100-річчя "Щедрика": як це було

У Нью-Йорку відбувся концерт до 100-річчя "Щедрика": як це було

4 грудня в Карнегі-холі, що в Нью-Йорку, відбувся концерт Notes From Ukraine з нагоди сторіччя з дня першого виконання у США твору українського композитора Миколи Леонтовича "Щедрик". Більше про це в ефірі радіо "Культура" розповіла креативна директорка Українського інституту Тетяна Філевська.

0:00 0:00
10
1x

Про концертну програму

Окрім "Щедрика", програма була дуже багатою і різноманітною, тому що нашим завданням було показати, якою є українська хорова музика за всі століття її існування. Ми починали з найдавнішої народної музичної культури, стародавніх фольклорних пісень і закінчували композиторами-сучасниками, серед яких були Валентин Сильвестров, Максим Шалигін, Святослав Луньов.

Ми хотіли показати, як українська хорова музика і музична традиція вплинули на американську музичну культуру ХХ століття і на сучасне, а також ознайомити з українською традиційною різдвяною музикою.

Останньою композицією був твір, створений на замовлення нашого концерту, який написав американський композитор Тревор Вестон на слова українського письменника Сергія Жадана. Це була абсолютно нова композиція, створена за останні пів року.

"Щедрик" звучав двічі: в першій частині концерту і на біс наприкінці, попри заборону Карнегі-холу, адже чітко потрібно дотримуватися таймінгу. Але були довготривалі овації, люди стояли 10 хвилин і скандували "Щедрик", тож музиканти заспівали ще раз.

Про склад музикантів

Були музиканти й з України, і з Америки. У нас було два українських діаспорних хори — "Думка" та "Українська капела бандуристів Північної Америки". Також був знаменитий нью-йоркський хор "Трініті Волстріт". А зіркою концерту став дитячий хор "Щедрик" з Києва. Це 55 підлітків, більшість з яких заради цього концерту вперше приїхали до Сполучених Штатів, щоб заспівати на сцені.

Про цьогорічну місію концерту

Як не парадоксально, але через 100 років ми знову нагадуємо про те, що нашій країні потрібна допомога в боротьбі з агресором, що ми захищаємо українську культуру. А війна росіян з українською культурою і проти української ідентичності. Ми нагадуємо про те, що нам потрібна зброя, допомога у захисті нашого суверенітету, а також безпосередня допомога тим людям, які зараз переживають дуже важку зиму під час війни в Україні. Тож частина зібраних коштів з концерту піде на програму Президента України United24 на генератори для лікарень. До цього закликав один з ведучих концерту кінорежисер Мартін Скорсезе.

Про ведучих та запрошених гостей

У нас були перемовини з відомими особами та зірками американської культури. Однією з перших запрошених була кіноакторка Віра Фарміґа, яка має українське походження і говорить українською. Віра запропонувала звернутись до Мартіна Скорсезе, з яким вони на той час разом знімали фільм. І вона допомогла сконтактувати, знаючи, що Мартін Скорсезе має бажання бути залученим до допомоги Україні та має своє ставлення до української культури і повагу до українського кінематографа. Зокрема, він говорив про Олександра Довженка, його внесок у світовий кінематограф і яке значення для Скорсезе мають фільми Довженка, зокрема "Земля".

За тиждень до початку концерту квитки були розкуплені. На жаль, не всі могли потрапити фізично, але охочі можуть подивитися запис. Завдяки нашим партнерам Vimeo можна побачити повністю все, що відбувалося.

Серед гостей був соліст Gogol Bordello Євген Гудзь, голова Греко-Католицької церкви Борис Гудзяк, американські музичні експерти, дипломати Організації Об’єднаних Націй, зокрема постійний представник України Сергій Кислиця. У залі було дуже багато представників діаспори, а також запрошення прийняли військові, які зараз проходять реабілітацію в Сполучених Штатах. Саме наші захисники отримали найбільші овації.

Читайте також ― Мав непростий характер, багато подорожував та їв один раз на день. Невідомі факти з життя Сковороди

Чи повторюватимуть концерт на інших майданчиках США

В умовах війни організувати один концерт в Карнегі-хол було неабияким викликом. Я вже чула багато побажань і запитань стосовно інших концертів. Це, безперечно, було б прекрасно, якщо ми знайдемо підтримку та організаторів. Але поки що це такі ресурси, інвестиції та зусилля, які під час війни недоступні.

Водночас в роботі Українського інституту не менше ста проєктів. Наступний рік розписаний майже на дев'яносто відсотків. Уже ведуться перемовини з партнерами. Я думаю, що багато чого може з'явитися.

Фото: Fadi Kheir