Сьогодні. Ввечері
Сьогодні. Ввечері

Підбиваємо підсумки дня, що минає.

Українського радіо

Яка нині підтримка України в британського суспільства? Чи активно обговорюють в медіа події в Україні? Які заходи організовують українці? Чи похитнула британську монархію чорна смуга, що пов’язана зі здоров’ям ключових персон? Гостя — Аліна Кострубіцька, українка, журналістка британських видань, активістка руху "Манчестер з Україною".

Ведучі:

Військово-повітряні сили США уклали контракт на 13 мільярдів доларів на розробку нового літака "Судного дня", — пише Reuters. Які літаки так називають? Чому США працюють над розробкою нового, що не так із попереднім літаком "судного дня"? Які їх модифікації є у світі? Чи є вони в росії та які саме? Задіюються вони нині у війні чи ні? Взагалі вони використовувались у війнах чи ні? Гість — Костянтин Криволап, аналітик, авіаційний експерт.

Ведучі:

Україна подала до Ради Європи заяву про частковий відступ від дотримання Європейської Конвенції про захист прав та свобод людини. Про які статті йдеться? Для чого це робиться та чому саме зараз? Як та на кого такий відступ вплине? Гість — Борис Бабін, експерт Асоціації "Реінтеграція Криму", професор, доктор юридичних наук.

Ведучі:

Що сталося у п'ятницю, 26 квітня, на Годині запитань до Уряду? Наразі ні відео, ні стенограму не викладено у загальний доступ, що немає прецедентів - засідання Верховної Ради було відкритим. Які питання могли бути до віцепрем'єра Олександра Кубракова? Наскільки законні дії, коли не викладають або затягують викладання стенограми. Ще раніше з'явилися чутки про можливу відставку Кубракова, чи є підстави? Хто і як мав захистики об'єкти енергетики і хто відповідальний, що через два роки пісдя початку війни об'єкти енергетичної інфрастурктури виявилися беззахисними перед російськими ударами? Гість — Тарас Загородній, керуючий партнер Національної антикризової групи.

Ведучі:

Закон про мобілізацію запрацює з 18 травня. Українські фактчекери за квітень виявили десятки російських фейків, які ширяться соцмережами. Їх мета — зірвати мобілізацію в Україні.

Ведучі:

Найскладніші ділянки фронту: Новомихайлівка, Очеретине, Часів Яр, як змінилась лінія боєзіткнення, де просунувся ворог, який потенціал та можливості противника? Де можуть бути нові удари? Що, де та як може змінитися після надходження допомоги? Гість — Іван Тимочко, військовий та голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ.

Ведучі:

Глобальні військові витрати у світі зростають шаленими темпами і вже сягнули рекордних майже 2.5 трильйонів доларів — дослідження Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI). Чи змінився рейтинг найбільших глобальних імпортерів озброєнь на тлі воєн за останні три роки? Хто наразі входить до 10-ки країн з найбільшими витратами на військові видатки? Які країни готові ще збільшувати видатки? На які військові витрати і виробництва спрямовують ці гроші? Гість — Олександр Кочетков, політолог, експерт з ракетно-ядерного озброєння.

Ведучі:

G7 хоче обговорити ідею США щодо конфіскації доходів від активів рф на користь України до червневого саміту, — пишуть західні ЗМІ. Міністерка фінансів США Джанет Єллен заявила, що повний арешт є виправданим, але є й інші варіанти. Що це може бути? На що Україна хотіла б спрямувати ці кошти? Напередодні, зокрема, заступниця керівника ОПУ Ірина Мудра озвучила, що ці активи треба спрямувати на відновлення та захист енергетики. Гостя — Тетяна Хутор, голова АЦ “Інститут Законодавчих ідей”. 

Ведучі:

Сьогодні вночі, 27 квітня, за допомогою дронів атакували аеродром "Кущевськ" та Ільський і Слов'янський нафтопереробні заводи в Краснодарському краї рф.

Ведучі:

Корупція, яку ми не здолали. У контексті затримання Сольського говоримо про системну проблему корупції у країні. Корупцію назвали другою найбільшою проблемою країни після збройної агресії рф проти України. Це результати дослідження від Національного агентства з питань запобігання корупції. Чи справді динаміка рівня корупції погіршилася за попередні два роки, що її підживлює, чому закони не працюють і чи не загальмує це наш рух до ЄС? Гість — Павло Демчук, юридичний радник Трансперенсі Інтернешнл Ukraine.

Ведучі: