Скорочення зарплат та робочих місць: як змінився ринок праці в умовах війни?

Скорочення зарплат та робочих місць: як змінився ринок праці в умовах війни?

Зарплати в Україні майже у всіх сферах у травні впали на 20-60%. Українські компанії озвучують, що в умовах війни одним з головних завдань для них є утримання та підтримка діючих працівників. Новим працівникам, яких наймають компанії, пропонують зарплати теж нижчі, ніж це було до війни. Як змінився ринок праці за ці три місяці? Скільки готові платити працедавці? Які вакансії найбільш затребувані на ринку праці? Більше про це в ефірі Українського радіо розповів засновник рекрутингової агенції "Борщ" Сергій Марченко.

0:00 0:00
10
1x

Як змінився ринок праці в умовах війни 

Загалом ринок праці живе не сам по собі, а є похідною від стану української економіки. І саме стан української економіки диктує речі, які зараз відбуваються на ринку праці. За оцінками Світового банку, українська економіка в цьому році впаде на 45%. Це означає, що загалом в Україні буде вироблено на 45% менше товарів і послуг, що в свою чергу означає, що приблизно 45% тих людей, які були задіяні в українській економіці, в цьому році не будуть мати роботи в Україні. І саме цей велетенський дисбаланс між тим, що в Україні буде вироблено набагато менше продукції, він диктує те, що роботодавці не можуть дозволити собі утримувати ті штати, які були до війни. Звідси йдуть і ті звільнення, які були, і нижчі заробітні плати, які знизилися після початку війни. 

Про падіння рівня заробітних плат 

Падіння заробітних плат відбувається по-різному. Деякі приємства взагалі закрилися, і заробітних плат взагалі немає. Деякі підприємства працюють неповний робочий день, і виходить, що людина, яка працює на цьому підприємстві, ніби має роботу, але отримує відповідно менше грошей. Бо коли вона ходила 5 днів на тиждень, то була одна зарплата. А коли вона ходить один день на тиждень, то зарплата зовсім інша. І ці люди навіть не потрапляють в статистику безробітних, бо формально вони працевлаштовані. Але по суті їхній дохід різко знизився. В середньому українці втратили у заробітних платах від 30 до 50% і навіть більше.  Тому, на жаль, падіння українського ринку праці дуже суттєве, і це торкається дуже багатьох людей в Україні.

Кому зараз найскладніше знайти роботу 

Насамперед постраждала промисловість. Якщо ми говоримо про Харків, велике індустріальне місто, в якому працювали до війни сотні підприємств, то наразі більшість з них не працюють. І навряд чи запрацюють найближчим часом через великі ризики і через те, що постійно знаходяться під обстрілами.

Якщо подивитися на карту російського вторгнення, то велика частина територій, які знаходяться в прифронтових зонах, це промислово розвинений схід України. І в першу чергу втратили роботу промисловці. При цьому не треба забувати, що навіть ті промислові підприємства, які знаходяться в Центральній Україні або на Західній Україні, могли бути пов'язані промисловими ланцюгами з тими підприємствами, які зруйновані внаслідок авіаударів або знаходяться зараз під окупацією чи під загрозою окупації і не ведуть свою діяльність. Тому саме промисловість постраждала найбільше від війни. Крім того, ми бачимо зниження доходів у сільському господарстві.  

Люди яких професій постраждали найменше

Є одна сфера, яка дуже серйозно відрізняється від усіх інших сфер ринку праці в Україні — це ІТ. І якщо хтось не втратив або втратив менше, то це саме цей бізнес. Це пов’язано з тим, що українське ІТ працює в основному не на українському ринку, який постраждав від агресії Росії, а на світових ринках. Українські айтішники працюють на британських, американських та азійських клієнтів, у яких немає війни,  є платоспроможність і які дають роботу зараз.

Ще одна група людей, яка майже не втратила в доходах, — це ті люди, які можуть працювати віддалено. Вони набагато легше перенесли коронавірусну кризу, і зараз,  коли почалася війна, наприклад, дизайнери, які можуть робити у себе з квартири дизайн для Австралії чи Південної Африки, теж почувають себе непогано. Тобто війна показала, що перевагу матимуть люди, які володіють професіями, де можна працювати віддалено. Це ніша, де можна шукати вакансії, коли роботи в Україні немає. 

Про перспективи будівельників

Однозначно ці професії будуть потрібні. І буде велика нестача таких спеціалістів, тому що одна справа, коли будівельна галузь функціонує у звичайному режимі і є якась кількість фахівців, які обслуговують. І зовсім інша ситуація, коли зруйновано майже все в зонах окупації, і навантаження на будівельників виростає в десятки разів. Але я думаю, що на допомогу можуть прийти іноземні підрядники, так як, наприклад, турецькі компанії займалися будівництвом доріг в Україні. Тому іноземні  компанії можуть прийти, щоб допомогти українським будівельникам відновлювати Україну після війни. 

Про виплати зарплат державним службовцям

У державних службовців проблем немає, бо практично весь державний сектор залишився, нікого не звільняли. Дякуючи нашим іноземним партнерам, в Україні немає проблем з платіжним балансом, і українське казначейство виконує свої зобов'язання. Тому українські службовці вперше в історії України стали в ранг з айтішниками. Це острівець стабільності і відносного благополуччя, наскільки  взагалі зараз ми можемо говорити про якесь благополуччя в Україні. 

Фото: pexels.com