Зростання захворюваності на ковід, "сірий" "Молнупіравір" та "поствакцинальний детокс": чим запам’ятався минулий тиждень пандемії коронавірусу

Зростання захворюваності на ковід, "сірий" "Молнупіравір" та "поствакцинальний детокс": чим запам’ятався минулий тиждень пандемії коронавірусу

Минулого тижня продовжувала рости хвиля захворюваності на ковід і прогнози лунали про продовження її зростання. При цьому МОЗ зменшив терміни самоізоляції для хворих на коронавірус і розподілив привезений препарат для лікування недуги – "Молнупіравір". Паралельно з цим з’являлись нові маніпуляції та незареєстровані ліки від COVID-19.

40 тисяч хворих на день – і це не межа

У наступні 2 тижні добовий приріст нових випадків інфікування COVID-19 може зрости до 60 000. Про це заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Зараз найвищий приріст захворюваності у Запорізькій області (понад 100%). Однак, "завдяки вакцинації, на 40 тисяч нових хворих за добу ми маємо не більше 4 тисяч госпіталізованих, тобто показник госпіталізацій зараз становить менше ніж 10%. Разом з тим, хвиля "Омікрону" спричинює в середньому 9 смертей на 1000 випадків захворювань" - повідомив міністр.

Лише 20% українців хворіють на коронавірус штаму "Омікрон", всі інші випадки – це штам "Дельта". Про це повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв’ю виданню "Фокус". Однак є регіони, де кількість випадків зараження "Омікроном" більше, ніж в середньому по країні. Це, зокрема, Івано-Франківська, Львівська і Чернівецька області.

При цьому МОЗ запровадив нові правила для хворих на ковід. В Україні зменшили термін перебування на самоізоляції. Відтепер всього за 5 днів з дати появи симптомів або отримання позитивного тесту самоізоляцію можна завершувати – повідомляє Міністерство охорони здоров’я на офіційній фейсбук-сторінці. Основна умова — відсутність симптомів. У такому випадку робити ПЛР-тест для завершення самоізоляції не обов’язково.

Водночас, якщо минуло менше 5 днів, а ви отримали негативний результат ПЛР-тестування, то це також є підставою для завершення самоізоляції. Раніше обов’язкова самоізоляція тривала 10 днів. Тобто з часу появи симптомів або отримання позитивного результату тестування мало пройти 10 днів та ще три дні, протягом яких не мало бути симптомів COVID-19.

Препарат для лікування ковіду: офіційний та підпільний

60 тис. курсів "Молнупіравіру", препарату для лікування COVID-19 розподілено між областями. Про це заявив перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда. Незабаром надійдуть ще 240 тис. курсів, 75 тис. із яких прибули в Україну до кінця тижня. "Молнупіравір" — це препарат прямої дії, який блокує фермент, потрібний вірусу для відтворення генетичного коду. Так він запобігає розмноженню вірусу та знижує ризик важкого перебігу хвороби.  Препарат випускається у формі пігулок, не має особливих вимог зберігання, і його зручно приймати. Сімейні лікарі призначатимуть "Молнупіравір" насамперед пацієнтам із груп ризику, щоб запобігти середньому та важкому ступеням тяжкості захворювання.

Разом з тим, у деяких аптеках вже з’явився однойменний препарат. Зокрема, його було помічено в аптеках Хмельницького. Однак Міністерство охорони здоров’я попереджає, що ніяким чином не причетне до появи цього препарату в аптеках. "Препарат, що є у продажу, не зареєстрований в Україні, а отже, продавати його у вільному доступі заборонено" — сказав перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда. Міністерство не відповідальне за препарат, який, цілком можливо, є фальсифікатом та несе загрозу життю пацієнтів – додав урядовець. На даний момент не планується реалізація препарату "Молнупіравір" через аптечну мережу, і він буде доступний людям, які його потребують, абсолютно безоплатно, лише за призначенням лікаря.

Чіпи і "детокс" після вакцинації

Не зважаючи на всі роз’яснення, у соцмережах не перестають генеруватися нові фейки. Деякі з них навіть звучать цілком реалістично. Наприклад, у мережі поширюються схеми "поствакцинального детоксу" після щеплень від COVID-19, в яких так звані "експерти" рекомендують приймати ванни з англійською сіллю, провести детокс кишечника, перейти на спеціальну дієту, вживати низку біодобавок і створити "атмосферу підвищених вібрацій" нібито для "відновлення" ушкоджених мРНК-вакцинами генів. Із цього приводу варто знати, що імунна відповідь на вакцину є захисною, її дію не можна розвернути або скасувати. Побічні ефекти після вакцинації від COVID-19, які виникають у частини людей, не є індикатором того, що вакцина містила якісь шкідливі речовини і організм людини потребує детоксикації. Побічні ефекти (наприклад, головний біль, біль у м’язах, озноб, нудота та інші) є нормальними ознаками того, що організм людини, яка отримала вакцину, виробляє захист – повідомляє ресурс StopFake.

Ну і класика жанру: давно ми не чули про чіпи у вакцинах, і ось знову! У мережі поширюється інформація про нові плани щодо "контролю за населенням", нібито озвучені керівником фармацевтичної компанії Pfizer Альбертом Бурлою. Як доказ користувачі мережі публікують відео виступ Альберта Бурли, в якому він справді розповідає про технологію біочипа в ліках. Однак це типова маніпуляція. Цитований виступ генерального директора Pfizer було знято у 2018 році, приблизно за два роки до пандемії COVID-19. Альберт Бурла говорив про препарат для лікування шизофренії, який містить цифровий датчик для відстеження прийому пацієнтом препарату. Вакцини, а також лікарські препарати, що застосовуються для лікування COVID-19, не містять жодних мікрочипів.