Сніг з дощем — синоптикиня про погоду в новорічну ніч

Сніг з дощем — синоптикиня про погоду в новорічну ніч

Сніг і мороз чи відлига і дощ? Про те, які сюрпризи підготувала нам погода на новорічно-різдвяні свята, Українське радіо дізнавалося в Наталії Птухи, синоптикині Укргідрометцентру.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Яка погода очікує українців на Новий рік?

Синоптикиня Укргідрометцентру підтверджує прогнози погоди з Інтернету, погоджуючись, що дійсно є тенденція до потепління у новорічну ніч. 

До території України рухаються маси теплого атлантичного повітря з заходу, які можуть супроводжуватися опадами. Першими теплі повітряні маси зустрінуть Західні області, де вже 31 грудня та 1 січня температура підніметься вище позначки 0° на градуснику, а далі тепле повітря рухатиметься у східному напрямку, витісняючи холодні повітряні маси на своєму шляху.

Якою буде погода в Карпатах?

"Карпати розташовані на Заході, тому також зустрінуть теплі повітряні маси, які на нас насуваються. Тому є тенденції до випадання рідких опадів з 31 грудня на 1 січня — мокрого снігу, який подекуди переходитиме в дощ", — розповіла Птуха.

Синоптикиня стверджує, що є надія за попередніми прогнозами, що дощ буде недовготривалим. І з 2 січня українці можуть очікувати на похолодання.

Також у Карпатах очікується висока сніголавинна небезпека, про яку попереджають прикарпатські рятувальники та гідрологи Укргідрометцентру.

Які погодні тенденції на 6, 7, 8 січня?

"За попередніми розрахунками, ближче до різдвяних свят, є тенденції до більш морозної погоди. Наскільки інтенсивним буде похолодання, зараз стверджувати важко, але мінусові температури однозначно повернуться в Україну", — розповіла Наталія Птуха, синоптикиня Укргідрометцентру.

Чи буде сніжною та морозною ця зима в Україні? 

За словами представниці Укргідрометцентру, саме зимовий та літній періоди в Україні є найбільш чутливим до світових кліматичних змін. Тому саме зимові місяці, за спостереженнями, стають теплішими, ніж раніше.

Температурний режим у січні 2022 року має бути близько норми. Але варто зауважити, що самі норми зазнали змін. Раніше ми порівнювали за нормами тридцятирічного періоду, які були визначені з 1960 до 1990 років. Сьогодні, це норми з 1990 до 2020 року. А вони вже є трішки вищими. 

"Ми не виключаємо, що варто очікувати вторгнення холодних повітряних мас, панування яких спостерігалося в Україні впродовж усього останнього тижня. Можливими є також снігопади. 

Проте, в Україні зараз переважають тенденції до мінливої погоди. Немає сталості, щоби сніг випав і лежав впродовж усієї зими. Сталий сніговий покрив спостерігається лише в Карпатах в Україні в зимовий період", — зазначила синоптикиня.

Фото: depositphotos.com