Експерт спростував твердження Путіна щодо боргів України перед РФ: Україні по праву належить 16, 2% власності колишнього СРСР

Експерт спростував твердження Путіна щодо боргів України перед РФ: Україні по праву належить 16, 2% власності колишнього СРСР

Президент РФ Володимир Путін у пропагандистському фільмі заявив, що Україна нібито повинна віддати РФ свої закордонні активи, через те що Росія свого часу взяла на себе борги СРСР. Чи є в України борги перед Росією, а чи навпаки — Росія чимало завинила Україні, Українське радіо встановлювало історичну справедливість разом з Ярославом Войтком, експертом-міжнародником, дипломатом, торговим представником України в США в 1999-2003 рр., та з Володимиром Василенком, доктором юридичних наук, заслуженим юристом України, Надзвичайним і Повноважним послом України, з автором першого варіанту Декларації про державний суверенітет України.

У 1994 році Україна та РФ уклали так звану угоду про "нульовий варіант", за яким відповідно Росія зобов'язалася виплатити українську частку в зовнішньому державному боргу СРСР, станом на 1 грудня 1991 року. А зі своєї сторони Україна мала передати Росії свою частку в активах СРСР за кордоном, станом на 1 грудня 1991 року. Але Верховна Рада України не ратифікувала ці документи.

Раптово цього тижня Путін заявив, що Україна Росії щось нібито винна за так званою угодою про "нульовий варіант", — прим. ред.

Що означала угода про "нульовий варіант" і чому свого часу ВРУ не ратифікувала її?

"Росія чинила тиск на Україну та змушувала Україну до підписання угоди про "нульовий варіант", оскільки активи Радянського Союзу (золотий, алмазний фонд, майно за кордоном) значно перевищували пасиви — борги Радянського Союзу.

Було укладено угоду в грудні 1991 року про розподіл власності СРСР. За цією угодою Україні належало 16,2% власності колишнього СРСР. У 992 році у Бішкеку (столиця Киргизстану) відбулися перемовини, в ході яких була укладена угода про основи взаємин між Україною та Росією. У цій угоді був прописаний пункт 14, у якому чітко йшлося про те, що РФ зобов’язується виділити Україні за кордоном приміщення для посольств і консульств, придатні для виконання цих функцій. Хоч ця угода була укладена, вона ніколи не була імплементована. Росіяни нічого не виділили нам з тої нашої частки власності, яка знаходиться за кордоном. 

А зараз Путін говорить про якусь власність, якою нібито незаконно володіє Україна і яку ми повинні їм віддати за кордоном. Це є відвертою брехнею.

У грудні 1994 року в Москві тодішній прем’єр-міністр України Вітольд Фокін підписав із Росією, не маючи належних повноважень, угоду про "нульовий варіант". Але ВРУ ухвалила постанову, що Україна ратифікує цю угоду лише в тому випадку, якщо вона отримає від Росії усі дані, які стосуються активів і боргів Радянського Союзу. А також Україна повідомила Лондонський клуб і Паризький клуб про те, що вона не збирається ратифікувати цю угоду, це було відомо міжнародній фінансовій спільноті. 

Тобто угода про "нульовий варіант" не набула чинності.

Це не Україна винна Росії, а Росія винна Україні. Винна колосальні суми, тому що Росія не розголошувати розміри активів Радянського Союзу, які вона успадкувала після розвалу СРСР", — розповів Володимир Василенко, Надзвичайний і Повноважний посол України.

Чому Путін сьогодні стверджує про наявність боргів України перед Росією та чи були колись пораховані активи СРСР, і чи може знати Україна на яку частку вона, по праву може претендувати?

"Алмазний фонд та золотий запас СРСР, станом на грудень 1991 року, за оцінками експертів становили 100 мільярдів доларів США. Можна уявити наскільки зросла ця сума до наших днів. 

Окрім дорогоцінного каміння, закордонні активи СРСР становили ще й валютні фонди та резерви, інвестиції та частка в закордонних банках, нерухома й рухома державна власність СРСР за межами території (не лише приміщення для консульства і посольств, але й літаки, пароплави), а також це борги й фінансові зобов’язання іноземних держав, міжнародних організацій та інших іноземних дебіторів перед СРСР.

Якщо ми й не можемо дізнатися правдиві дані сьогодні, то є оцінки, які були озвучені російськими та радянськими фахівцями. Закордонна власність СРСР, станом на грудень 1991 року була ними оцінена у 3,5 мільярди радянських рублів. Як економіст можу стверджувати, що ці дані були значно применшеними. Правдиво така власність становила 300-400 мільярдів доларів США.

Якщо говорити про борги та фінансові зобов’язання, то Радянський Союз у грудні 1991 року, був винен іншим державам 96 мільярдів доларів, натомість СРСР інші держави були винні 150 мільярдів доларів.

Тому активи СРСР значно перевищували борги. Саме тому говорити, що Україна винна щось Росії є абсурдом.

Україна так ніколи й не дізналася, якими були активи СРСР за кордоном та яку частку в цих активах Україна по праву мала отримати", — підкреслив дипломат Ярослав Войтко.

Чи слід Україні ігнорувати заяви Путіна щодо боргових зобов’язань України перед РФ?

"Ігнорувати такі заяви Путіна не потрібно.

Необхідно ще раз показати міжнародній спільноті, що Путін є патологічним брехуном. Жодному його слову вірити не можна. 

Офіційну відповідь має дати МЗС України, виступити з пресрелізом, на якому будуть озвучені правдиві цифри та посилання на документи. Це має бути зроблено для того, щоби члени міжнародної спільноти знали, якою є ситуація насправді й що Україна є надійним партнером, а не державою, яка щось собі привласнює.

Україна повинна наполягати на тому, що їй по праву належить 16, 2% власності колишнього СРСР. Це питання не є розв’язаним. Росія повинна виконати взяті на себе зобов’язання за угодою, укладеною у грудні 1991 року, а Україна — вимагати свою частку майна", — наголосив Володимир Василенко, автор першого варіанту Декларації про державний суверенітет України.

Фото: Українська Правда