Експерт про новостворене Бюро економічної безпеки: "Економічними злочинними схемами займаються передусім чиновники"

Експерт про новостворене Бюро економічної безпеки: "Економічними злочинними схемами займаються передусім чиновники"

Нагадаємо, що 28 січня 2021 року Верховна Рада ухвалила закон "Про Бюро економічної безпеки України". А 12 травня Кабінет Міністрів утворив БЕБ, на яке будуть покладені завдання із протидії правопорушенням у сфері економіки. Вчора, 17 листопада, Верховна Рада ухвалила законопроект "Про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України". Цей закон є фінальним, необхідним задля запуску повноцінної роботи БЕБ з 25 листопада. Про завдання, покладені на новий орган, і у який спосіб буде запущена робота, Українське радіо розпитало в Тараса Загороднього, провідного партнера "Національної антикризової групи".

0:00 0:00
10
1x

Про першочергові завдання, покладені на новостворене Бюро економічної безпеки України 

"Нещодавно я прочитав функціональну доповідь, опубліковану Олексієм Баганцем, колишнім заступником Генерального прокурора щодо боротьби зі злочинністю, у тому числі економічною. І ситуація є жахливою. Де-факто ні слідча робота, ні боротьба по протидії корупції та економічній злочинності, в Україні не ведеться. Тому поява органу, в якого принаймні можна спитати, яка ситуація у нас із боротьбою  корупцією — це добре. Якщо БЕБ вдасться замінити всі економічні підрозділи: Національну поліцію, СБУ та інші, які в нас є, то це буде великим плюсом", — розповів Тарас Загородній, провідний партнер "Національної антикризової групи".  

За його словами, як показує практика, чим більше відповідальних відомств, які опікуються боротьбою з корупцією та економічними злочинами, тим більшою є економічна злочинність, і тим вищим є ризик хабарництва. 

"Я очікую на новий підхід БЕБ щодо ров’язання цих проблем. Насамперед не ставитися до бізнесу, як до очевидних злочинців. Оскільки в Україні ще з 90-х років, із часу створення Державної податкової адміністрації Азаровим, заведено вважати, що підприємці — це злочинці, які під прикриттям власного бізнесу займаються незаконною діяльністю. Тому повинен бути взаємоконтроль і взаємоповага. І на домінантних позиціях повинна бути боротьба з економічною злочинністю на найвищих рівнях. А не як у часи СРСР, коли переслідували бабусь на ринках,  у той час, як інші розкрадали державну власність вагонами. У нас те саме: переслідувати не ФОПів і маленьких підприємців, а перевіряти митницю, акцизні товари та систему трансфертного ціноутворення", — зауважив експерт. 

Чи вдасться з 25 листопада запустити повноцінну роботу БЕБ і кому воно передаватиме для розпрацювання виявлені економічні злочини

"Якщо є підозра у вчиненні економічного злочину, то повинно бути відкрито та зареєстровано кримінальне провадження або ж надані документи до відповідного слідчого органу, якщо у БЕБ немає правоохоронної функції. Але, швидше за все, у БЕБ є правоохоронної функції й вони реєструватимуть кримінальні справи, після чого розслідувати. 

Подивимося наскільки ефективно працюватиме цей орган. Оскільки, згадуючи НАБУ, НАЗК та інші антикорупційні органи, особисто я інтенсивної роботи не побачив. Звучить чимало гасел, розповідей про те, як ведеться боротьба, а реальність насправді сумна, що ми бачимо по реальних вироках. 

Будь-яка робота правоохоронного органу визначається такими об’єктивними критеріями:

1. Кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень;

2. Кількість правопорушень, доведених до судового розслідування;

3. Кількість правопорушень щодо яких винесені судові вироки.

Тоді ми можемо судити про ефективність роботи правоохоронних органів. Якщо ж ми бачимо, що порушуються безліч кримінальних справ, які потім закриваються без доведення до суду, то це є ознаками схематозу в самій правоохоронній структурі, тому що вони порушують кримінальні справи передусім для того, щоби чинити тиск на бізнес", — зауважив Тарас Загородній, провідний партнер "Національної антикризової групи". 

Про те, чи перейдуть до БЕБ функції розслідування економічних злочинів, які зараз належать СБУ

"Я є прихильником такої моделі, коли є одна структура, яка займатиметься економічними злочинами. 

Щодо того чи перейдуть повною мірою від СБУ до БЕБ функції розслідування економічних злочинів, то я підозрюю, що частково СБУ залишить собі частину повноважень. Вони можуть розширити свої повноваження щодо контррозвідувальної діяльності, і в цьому напрямку виникне боротьба з фінансовою злочинністю, звідки недалеко і до боротьби  економічними злочинними схемами.

Тому слід уважно спостерігати за діяльністю наших чиновників. Тому що схемами займаються передусім чиновники, як навколо державної власності, так і для того, щоби притиснути бізнес. Реальний бізнес не реалізовує злочинні економічні схеми, зазвичай йому просто потрібно не перешкоджати працювати хоч би в тому правовому полі, яке є", — наголосив експерт Тарас Загородній.

За його словами, без участі правоохоронних органів і чиновників реєструвати фірми-одноденки, які є однією зі складових у схемах економічних злочинів є неможливим. Зазвичай, державний апарат якраз і є втягнутим в економічні злочинні схеми. 

Фото: Укрінформ