"Чи воюватиме НАТО за Україну? — військовий експерт про політичні перспективи України та переговори з керівництвом НАТО

"Чи воюватиме НАТО за Україну? — військовий експерт про політичні перспективи України та переговори з керівництвом НАТО

На тлі гібридного наступу Росії та Білорусі на ЄС українська дипломатія розгорнула потужну дипломатичну активність, аби скоординувати свої позиції з позиціями союзників. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 16 листопада у Брюсселі провів 8 зустрічей, зокрема зустрічі з керівництвом НАТО, міністрами асоційованого тріо (Грузія, Молдова, Україна), міністрами Нормандського формату (Україна, Німеччина, Франція), а також взяв участь у засіданні глав МЗС Євросоюзу та "Східного партнерства". Про найважливіші аспекти цих зустрічей, Українське радіо запитало у Сергія Грабського, полковника запасу, учасника миротворчих операцій, військового експерта.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Чи можемо ми надіятися на реальну допомогу щодо зміцнення безпеки України

"Ми не лише надіємося, а вже й отримуємо реальну допомогу, правда, не від Євросоюзу, а у форматі співпраці з США. Нещодавно ми отримали 80 тонн боєприпасів від США, що є дуже важливо.

Також триває посилена співпраця з країнами НАТО, зокрема вчора відбулася зустріч із Генеральним секретарем НАТО. Для нас є дуже важливою підтримка східних партнерів по НАТО і координація наших спільних зусиль щодо підтримки безпеки на наших кордонах, зокрема із Білоруссю", — розповів військовий експерт Сергій Грабський.

Про відрядження військових контингентів Великобританії для допомоги Україні

"Я би дуже обережно ставився до газетних публікацій, у яких йдеться про відрядження 600 військовослужбовців ССО Великобританії на територію України. Адже будемо відверті, вони не дадуть нам жодної переваги у випадку реального наступу та реальної агресії. Натомість політичні заяви про те, що Великобританія, США і країни НАТО підтримують і підтверджують територіальну цілісність і недоторканність кордонів України, є більш вагомими, аніж такі газетні публікації", — зауважив учасник миротворчих операцій Сергій Грабський.

Про позицію Генсека НАТО Єнса Столтенберга щодо ситуації на кордонах України

"НАТО за своєю суттю є оборонним альянсом. І Генсек НАТО Єнс Столтенберг окреслив можливу загрозу, яка назріває не лише на кордонах між Росією й Україною, але й на кордонах між країнами НАТО, а саме: між країнами Балтії й Польщі, і на Чорному морі. Агресивні дії Росії уже викликають активне занепокоєння саме країн НАТО, оскільки небезпека наблизилася до їхніх кордонів.

Чи воюватиме НАТО за нас? Ні, звісно не буде. Але НАТО відкриває нам можливості для отримання повномасштабної військової допомоги та підтримки від кожної країни НАТО, яка погодиться нам її надати", — підкреслив полковник запасу Сергій Грабський.

За його словами, НАТО, за визначенням не має своєї власної армії, натомість така гучна заява є надзвичайно важливою і дає нам можливість розгортати двосторонню співпрацю з Польщею, Литвою, Латвією, на південному напрямку задля отримання допомоги та інформації.

Обмін інформацією і координація дій є специфікою 4 статті Хартії НАТО, і ми до цього обміну інформацією і погодження дій уже сьогодні можемо долучитися на такому двосторонньому напрямку. І НАТО, як організація, не перешкоджатиме цим процесам, що є надзвичайно важливо.

Про те, чи є ситуація на білорусько-польському та білорусько-литовському кордоні спробою відвернути увагу від можливої агресії РФ проти України  

"Український, балтійський і польський — є рівнозначними напрямками. Сюди ж я можу доплюсувати балканський і чорноморський напрямки. Тут ми маємо справу з діями Росії на Східному фронті гібридної війни. Існують й інші фронти, але позаяк і ми являємося частиною цього Східного фронту, то йдеться саме про нас. Тому ці операції є абсолютно рівнозначними й вони відповідають стратегічній меті Росії: зруйнувати гідність ЄС, принизити роль і можливості ЄС, і відновити статус-кво Росії, як важливого гравця на міжнародній арені.

Тому йдеться не про відвернення уваги від українських кордонів, а про різні операції. І це жодним чином не виключає можливості посилення агресивних дій Росії проти України, і розвитку якихось подій саме на балтійсько-польському напрямку цього Східного фронту", — підкреслив військовий експерт Сергій Грабський.

Про заяву очільників міністерств закордонних справ Франції та Німеччини, що спроба РФ порушити територіальну цілісність України "матиме важкі наслідки"

"Західні демократії певною мірою можуть проявляти індивідуальну прихильність до тієї чи іншої країни. У Франції та Німеччини є дуже багато так званих "друзів Путіна". Але це має певну межу. І цією межею є консолідована позиція, спрямована на самозбереження цих західних демократій, що було доведено багатьма кризами, з яких ці західні демократії виходили переможцями, ще більше посиливши свої позиції.

Сьогодні Німеччина вже сама потерпає від цієї гібридної війни, зокрема від мігрантської кризи. З літа і до початку листопада 2021 року на території Німеччини було затримано орієнтовно 6000 мігрантів, які проникли різними шляхами з Сирії, Іраку, Афганістану та країн Африки. Тобто вже є реальні наслідки цієї активності й більше не йдеться про особисту приязнь чи неприязнь до керівника РФ, а йдеться про самозбереження і захист інститутів світової демократії", — розповів Сергій Грабський, полковник запасу, учасник миротворчих операцій.

За словами експерта, такі заяви повинні лунати. Очільники міністерств закордонних справ Франції та Німеччини підкреслили, що Росії не варто надіятися на послаблення функційного тиску, натомість за умови продовження агресивних дій зі сторони РФ в українському напрямку гарантованими будуть економічні й політичні наслідки, зокрема санкції. 

І Франція, і Німеччина можливо змінять свою політику "невтручання у конфлікт", йдеться про ненадання прямої військової допомоги Україні. Після чого, висловлюючи консолідовану позицію НАТО, для нас можуть відчинитися двері до військових складів Франції та Німеччини, що є для нас дуже важливо. 

Фото: УНІАН