Вистачить не всім: "Нафтогаз дає газ за низькою ціною, але обмежену кількість". Розповідає експертка

Вистачить не всім: "Нафтогаз дає газ за низькою ціною, але обмежену кількість". Розповідає експертка

Регіони на 90% готові до опалювального сезону. Про те, чи насправді це так, ефірі українського радіо розмірковує експерт з питань житлово-комунального господарства Олег Голубенко.

0:00 0:00
10
1x

Про заяву міністра Олексія Чернишова щодо 90%-ї готовності регіонів до опалювального сезону

Іншої заяви бути й не могло. І не через те, що регіони дійсно готові, бо ми цього не можемо гарантувати. Але, принаймні, вони звітують таким чином, тому що так потрібно. І це факт. Звісно, звучить дуже гарно, що Нафтогаз постачатиме тепло за ціною втричі дешевшою, аніж на ринку, але ж ніхто не каже про обсяги газу, які, безпосередньо, будуть постачати. Голови ОСББ говорять, що Нафтогаз дає газ за такою ціною, але тільки певну обмежену кількість. Хтось на жовтень взагалі не має такої квоти. Доведеться купувати тепло за ціною близько 25 грн, замість 7,4 грн за куб. Десь цього вистачить на 3 дні. Тобто це не просто нижча ціна для потреб опалення, а ціна з певними обмеженнями. Тому будемо сподіватися на теплу погоду, відповідно меншу кількість необхідного газу для забезпечення теплом. А результати готовності побачимо, безпосередньо, на момент включення. Адже щороку нам звітують про готовність, а з початком опалювального сезону починаються проблеми, аварійні ситуації. Зараз фактично нічого не роблять щоб планово заміняти мережі, які вже на 80% вичерпали свій ресурс. 

Хто має відповідати за підготовку мереж до опалювального сезону?

І раніше, і зараз відповідальність лежить на місцевій владі. Просто раніше вона не мала на це достатньо фінансів, ресурсів та можливостей, щоб проводити потрібну підготовку. Іноді не мала на це й політичної волі, адже протягом останніх років 30-ти ми намагалися загравати зі споживачами, давати їм дешеву послугу, дешеві енергоносії, не закладаючи до тарифу вартість планової поступової заміни мереж. Тут, насправді, відповідальність лежить і на місцевій, і на централізованій владах. Адже централізована влада мала більший вплив на тариф і ситуацію більш централізовано і розподіляла кошти у вигляді субвенцій. Не всім вдавалося отримати відповідні кошти, ресурси і завжди вони йшли на ті потреби, на які варто було б їх витрачати. Відповідальність держави полягає у здійсненні необхідних заходів енергомодернізації, запровадження енергоефективності, зменшення споживання ресурсів саме за рахунок проведення комплексу заходів з енергоефективності. І варто, можливо, було б почати на рівні держави, зокрема з державних установ, будівель, які ми утримуємо за власні кошти, фактично за бюджет. 

Читати також: "Ми заплатимо зі своєї кишені". Експерт про рішення уряду компенсувати тепловикам різницю між тарифами

Чи досить в українських сховищах газу та вугілля?

З газом ситуація трохи краща. Для безпечного проведення сезону, думаю, що газу достатньо, якщо, звісно, ми не будемо його продавати, зокрема за кордон. Стосовно вугілля, то його запаси недостатні, далекі від норми. А вугілля впливає на виробіток електроенергії нашими теплоелектростанціями. Тому при дорогій ціні на газ ми не зможемо балансувати і використовувати газ для виробництва електроенергії. Теоретично зможемо, але тоді ціна на електроенергію стане непідйомною. 

Про перекладання відповідальності місцевої влади на центральну в питаннях опалення сезону

І центральну, і місцеву влади обираємо ми. Тут є відповідальність обох влад. Центральна має забезпечити доступні можливості для розвитку ринку енергоносіїв, дотримання певних правил; антимонопольний комітет та НКРЕКП мають працювати належним чином. Відповідно і представники місцевої влади, обрані нами, для того щоб управляти міським господарством. Адже вся інфраструктура міста, мережі перебувають у нашій спільній власності. Тобто ми, як громада, є власником цих мереж. Відповідно, наскільки ефективно ми ними управляємо чи обираємо кращих управлінців, щоб вони за наші кошти могли виконувати певні дії, настільки якісно вони ц працюватимуть. Тому тут, швидше, питання до нас. Не потрібно із себе знімати відповідальність і перекладати її на ефемерних керівників держави. 

Читати також: Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов про тарифи на тепло, можливий локдаун та прощання з ДАБІ

Чому люди на індивідуальному опаленні сплачують менше? 

Люди, які індивідуально сплачують за опалення, намагаються певним чином економити. Жителі приватних будинків дещо пізніше вмикають опалення, ніж місцеві. Крім того, при централізованій системі опалення досить часто багато втрат і є певні перекоси у вартості певних ресурсів. Але така система має й ряд переваг: може переходити на альтернативні джерела палива (брекети, вугілля тощо) і таким чином забезпечувати більш дешевий тариф.

Фото: Олег Голубенко, "Укрінформ"