Підстав для звільнення Кличка немає – нардеп Ігор Луценко

Підстав для звільнення Кличка немає – нардеп Ігор Луценко

Київська міська державна адміністрація є виконавчим органом Київської міської ради і очолювати її може тільки міський голова. Тому підстав для звільнення Кличка з цієї посади немає, вважає народний депутат 8-го скликання, фракція "Батьківщина" Ігор Луценко. Про це він розповів Українському радіо в програмі "Сьогодні.Ввечері".

Ведучі:

Олена Зелінченко, Юрій Табаченко

"Жодних правових підстав для звільнення Кличка немає. В 2003 році було чітке рішення Конституційного Суду щодо цього. В 2010 році на виконання цього рішення були внесені зміни в закон "Про столицю", де сказано, що призначати на посаду голови КМДА має президент на виконання Конституції. Тому сьогодні є всі підстави вважати, що відбувається спроба застосувати схему, яка була ще при Януковичі", – розповідає Ігор Луценко.

Як він пояснює, відповідно до законодавства, всі голови ОДА мають бути звільнені зі зміною президента, проте місто Київ є винятком: "Нікого іншого, крім чинного міського голови Києва, за рішенням КСУ не можна призначати на посаду очільника державної адміністрації".

"КМДА одночасно виконує роль як державного органу, так і виконавчого комітету Київської міської ради. А виконком за Конституцією очолює міський голова. Навіть приміщення, яке вони займають, береться в оренду у територіальної громади міста Києва. Місту буде складно розвиватись, якщо посади будуть під різними людьми, це буде конфлікт", – говорить нардеп.

Він звертає увагу, що при розподілі посад очільника міської ради та КМДА виникнуть проблеми: "Посади будуть "ворогуючими", а відтак виникнуть питання з опалювальним сезоном тощо. Та й чим буде управляти голова КМДА, якщо земля й бюджет – це сфера виконавчого органу місцевої влади".

Нагадаємо, що 24 липня президент Володимир Зеленський попросив Кабінет міністрів України звільнити Віталія Кличка з посади голови КМДА.

Слухати повну версію.

ФОТО: Українське радіо