Українці завершили голосування на антарктичній станції "Академік Вернадський"

Українці завершили голосування на антарктичній станції "Академік Вернадський"

На виборчій спецдільниці на станції "Академік Вернадський" завершилося голосування на позачергових виборах до Верховної Ради України. Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

У голосуванні взяли участь 12 учасників української антарктичної експедиції. Голосування розпочалося о 8:00 за місцевим часом (14:00 за київським) і тривало 30 хвилин. Оскільки спецдільниця в Антарктиді не прикріплена до жодного мажоритарного округу, полярники голосували лише за загальнонаціональними списками.

Антарктична станція "Академік Вернадський" розташована за 15000 км від Києва, а отже, є найвіддаленішою виборчою дільницею України. Учасники антарктичних експедицій здобули можливість реалізувати своє виборче право у 1998 році, вони можуть брати участь в обранні Президента та парламенту, однак не голосують за кандидатів на мажоритарних округах та не беруть участі у місцевих виборах.

Як зазначають у ЦВК, усього за кордоном є 102 виборчі дільниці у 72 країнах світу. 

Нагадаємо, на виборчій дільниці в Австралії, яка відкрилась першою серед закордонних дільниць, завершилось голосування на дострокових виборах до Верховної Ради.

Фото Національного антарктичного наукового центру