Політолог Умланд: Партії в Україні гуртуються довкола іміджу, а не ідеології

Політолог Умланд: Партії в Україні гуртуються довкола іміджу, а не ідеології

Проблема української політики полягає в тому, що партії гуртуються довкола іміджу, а не ідеології. Це проблема, як політичних сил, які щойно утворилися, так і партій, що мають багаторічну історію, вважає політолог Андреас Умланд. Про це він розповів Українському радіо в програмі "Сьогодні.Вдень".

Ведуча:    

Галина Бабій

"Якщо говорити про те, чим керуватися виборцю, обираючи мажоритарника, я би сказав, вибирайте тих, хто близький до партій. Тільки через партію та програмні документи, через колективну відповідальність політичної організації ви можете бути переконаним, що ця людина, мажоритарник, зробить те, що обіцяє. Політична програма створює для партії певний еталон, виходити за межі якого  тяжче", – розповів Андреас Умланд. 

За його словами, в Україні досі залишається актуальною тема створення нових партій, які виникають перед виборами і виграють їх: "Проте, хотілося б, щоб партії більше формувались довкола політичної ідеології, а не просто іміджу чи лозунгів. До останнього часу в Україні було лише кілька партій, які відповідали чіткій ідеології, зокрема, "Свобода" та  "Комуністична партія". Але "Свобода", наприклад, за опитуваннями не проходить до парламенту".

"Проблема позиціонування себе лише за рахунок іміджу характерна не лише для нових партій, але й для тих, які працюють давно", – вважає політолог.

Але, попри все, залишається прибічником ідеї парламентської форми правління в Україні: "Я багато років виступаю за те, щоб Україна стала парламентською республікою. Як кажуть, чим більше влади у парламенту, тим ліпша демократія".

Нагадаємо, позачергові парламентські вибори в Україні відбудуться 21 липня 2019 року. Попередній парламент президент Володимир Зеленський розпустив своїм указом 21 травня.

Слухати повну версію.

ФОТО: Українське радіо